Yoğun bakım hastalarının katabolik ve enflamatuar yanıtları sonucunda ciddi morbidite ve mortalite oranları görülmektedir.
Uzun süreli yoğun bakım servisinde kalan hastaların tüm metabolizma olayları değişmektedir ve bu duruma bağlı olarak hastalar beslenmelerini oral olarak alamamaktadır. Bu durumda hastaların beslenmesi kesilmeden besin takviyesine başlanmalıdır. Beslenmenin kesintiye uğramaması hastanın vücut direnci, bağışıklık sistemi, sindirim sistemi için önemli rol oynamaktadır.
Yoğun bakım hastaları kontrendikasyonu yoksa enteral, kontrendikasyonu varsa parenteral beslenme ile desteklenmelidir.
Hastaların beslenmesinde şartlarına uygun olarak birçok besin ürünleri kullanılmaktadır. Fakat hiperkalorik ürünler seçilmemelidir.
Kritik hastaların metabolizma hızı yavaşlamış vaziyette olduğundan dolayı, yanlış beslenme şekilleri hasta tablosunu organ yetmezliklerine kadar götürebilmektedir (örneğin; akut böbrek yetmezliği tablosu).
Hastanın beslenmesi; diyetisyen eşliğinde değerlendirilmeli, hemşire ve doktorlarla işbirliği yapılarak başlanmalıdır.
Beslenmelere ek olarak antioksidan, vitamin, albümün, protein takviyeleri bahsegel yapılmaktadır. Hastalara bu besin takviyeleri başlandıktan sonra sıkı şeker takipleri yapılmalıdır. Çünkü besin takviyeleri hipoglisemi yada hiperglisemi yol açabilmektedir.
Tabi ki bu beslenme tedavilerinin sonucunda bazı komplikasyonlar da gelişebilmektedir (diyare, konstipasyon vb). Bu tarz komplikasyonlar rutinde olan hemşirelik bakımlarıyla desteklenerek doktora bilgi verilmeli ve işbirliği yapılmalıdır.
Kritik bakım hastalarında beslenme önemlidir.
Hastaların kas güçsüzlüklerini, genel tablosunu, yara iyileşmesini ve tüm tablosunu değiştiren enteral ve parenteral beslenme yakın takip gerektirmektedir.
Kritik hasta beslenmesi bilinçli davranılması gereken bir konudur. Yoğun bakım hastaları bütünüyle kritik bakım isteyen işlemler bütünüdür ve tüm bakımlar birbirine zincirleme olarak bağlıdır. Bir parçası eksik yapıldığında tedavinin hiçbir anlamı kalmaz.
Unutmamalıyız ki; her hastanın beslenmesi kendine özeldir.