Hemşirelerin görev tanımlarını ve yetkilerini bilmesi çok önem arz eden bir konudur. Görev tanımını ve yetki sınırlarını bilmeyen bir hemşire diğer mesleklerin sınırlarına girerek görevi olmayan işler yapacak ya da yapması gerekenleri yapmayarak  hataya düşecektir. Bunun durumun önlenmesi ve meslekte profesyonelleşmesi için güncel olarak değişen rol ve görevlerini öğrenmesi gerekmektedir.

Bu yazımızda sizlere branş (onkoloji hemşire vs) hemşirelerin görev tanımlarının dışında çalıştığı birimden sorumlu olan ‘SORUMLU HEMŞİRE‘lerin görev ve yetkilerinden söz edeceğiz.

Öncelikle Sağlık Bakanlığı‘nın Sorumlu Hemşire tanımına bakalım.  

Sorumlu hemşire; yatan hasta üniteleri/klinikleri, yoğun bakım üniteleri, ayaktan tanı ve tedavi birimleri, acil, evde bakım gibi alanlarda hemşirelik hizmetlerinin yerine getirilmesinde başhemşireye karşı sorumlu kişi olarak tanımlanmıştır.

Peki Sorumlu Hemşire olmak için hangi şartları taşımak gerektiğini merak ettiğinizi hissettiğim için direkt olarak size bunu söyleyeyim.

  • Öncelikle ilgili alanda uzman hemşireler
  • Yoksa üç yıl deneyimli ve hemşirelikte lisans mezunları
  • Ancak, kurum/kuruluşta, hemşirelikte lisans eğitimine sahip hemşire bulunmaması halinde diğer hemşireler

Aynı kriterde birden fazla aday varsa görevlendirme hemşirelik hizmetleri müdürü tarafından yapılır.

Sorumlu Hemşireler; Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmeliğe göre görevlendirildiği alanda öncelikle gündüz mesai saatlerinde görev yapacakları belirtilmiştir.

Sorumlu Hemşire’nin temel sorumluluğu; görevlendirildiği servis ve ünitedeki hastaların bakım gereksinimlerinin hemşirelik süreci doğrultusunda belirlenmesini ve karşılanmasını sağlayarak tüm hemşirelik hizmetlerinin yürütmesidir.

Şimdi ise Sorumlu Hemşire’nin diğer görevlerine bakalım.

  1. Servis/üniteye yeni başlayan hemşirelerin uyumunu sağlar. Hemşirelerinin mesleki gelişimlerinde, hasta bakımında rehberlik ve danışmanlık yapar, iş doyumu ve motivasyonu yükseltici düzenlemeler yapar. Eğitim hemşiresi ile işbirliği yaparak hemşirelerin eğitim gereksinimlerine yönelik önerilerde bulunur. Hizmet içi eğitim programlarına katılır ve ünite/servis hemşirelerinin katılmalarını sağlar.
  2. Hastaların tedavi planlarının güvenli bir şekilde uygulanmasını, eczane tarafından kliniğe gönderilen ilaçların güvenli bir şekilde kullanımını ve korunmasını sağlar.
  3. Hastanın muayene ve tedavi girişimleri sırasında ilgili hemşirelik işlevlerinin yerine getirilmesini sağlar.
  4. Kurum politikaları doğrultusunda hemşirelerin gelişimi için performans değerlendirmelerini yapar, geri bildirimde bulunur.
  5. Kendisine bağlı hemşirelerin özlük işleri ve hakları ile ilgili konularda servis/ünite içinde gerekli düzenlemeleri sağlar.
  6. Hemşirelerin çalışma çizelgelerini ve izinlerini düzenler, hemşirelik hizmetleri müdürünün onayına sunar.
  7. Servis/ünitenin fiziksel yapısı ve donanımı konusunda yönetime önerilerde bulunur.
  8. Hastaları bakım gereksinimlerine göre sınıflayarak uygun oda ve yatak ayırımını yapar.
  9. İlgili birimlerle koordinasyonu sağlar.
  10. Hasta ile ilgili vizit, kurul ve konseylere katılarak bilgi alışverişinde bulunur.
  11. Öğrenci hemşirelerin eğitiminde uygun eğitim ortamını sağlar. (Bunu özellikle vurguladım)

Görevini layığıyla yapan tüm sorumlu hemşirelerimize selam olsun..

3 YORUMLAR

  1. Taner Bey, sorumlu hemşire kriterleri henüz bu çerçeveye ulaşamadı ne yazık ki.. Bunları sorrguladığımızda ise “Kurumun geleneklerine aykırıdır bir cevap aldım.. eh iş üreteceğimize nelerle uğraşıyoruz.. umarım iyi olacak!! Sevgiler..

  2. Taner Bey, sorumlu hemşirenin görevlerini çok güzel tanımlamışsınız. Ben de ekleme yapmak isterim; bütün branş hekimlerinin hasta vizörlerini yapmak, ilaç tedavi planlarını yazmak, yanlış planlanan tedavileri düzeltmek, kendisiyle ve ekibiyle hiç ilgisi olmayan hasta şikayetlerini çözmek, az hemşireye çok hasta bakyırmak(24 çalıştırmak zorunda kaldığı hemşireye 10 hasta vermek gibi), temin edilemediği için hasta bakımı aksatan malzemelerle ilgili hastay ve hasta yakınına hesap vermek, alanında sadece birkaç ay kalacağını bile bile ( planlanmış süreç) hemşirenin gelişim sürecini desteklemek ve onu yetiştirmek o gittikten sonra yeni hemşire için aynı sürece başlamak, yöneticisine karşı objektif ve açık olsa bile hiç haketmediği şekilde fazla çalıştırılmak……
    Siz olması gerekenleri yazdınız ben de mevcut durumu paylaştım😔

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.