SHIFT RAPORU yazı dizimizin 4. sayısını sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyorum. Böylelikle hemşirelik ve ebelik mesleklerinin son 1 ayında neler olup bittiği ile ilgili az çok fikir sahibi olduğunuzu düşünüyorum. İstikrarlı bir şekilde yazı dizimize devam etmeyi planlıyorum. Bu durum kendimi de güncel tutmamı sağlıyor.
Raporumuzu sosyal ağlardan paylaşarak ebelik ve hemşirelik mesleğinin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Sizinde paylaşmak istediğiniz her türlü içeriği yayınlamak amaçlı benimle iletişime geçebilirsiniz. dijitalhemsire@gmail.com / taneronay@gmail.com / (Whatsap – 0 541 667 67 91)
Öğr. Gör. Taner ONAY
İsterseniz bu haftaki raporumuza geçelim.
Hemşirelik ve ebelik ile ilgili Türkiye ve Dünya’dan haberleri, icatları, yenilikleri, trendleri ve gelişmeleri her pazar saat 10:00’da sunar.
- Hemşirelik lisans programlarının eğitim kalitelerinin artırılması ve standartlarının yükseltilmesi amacıyla 23 kasım tarihinde YÖK’te yapılan “Hemşirelik Lisans Eğitimi Çalıştayı”nda YÖK Başkanı Saraç’ın yaptığı konuşmanın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
- Online yardımlaşma ve biriktirme organizasyonu olan ‘’İhtiyaç Haritası’’, geliştirmekte olduğu yeni projesini İstinye Üniversitesi‘nde tanıttı. İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan ‘’İhtiyaç Haritası’’ genel koordinatörü Esra Arslan, sistemin işleyişi ve tarihi hakkında genel bilgi verdi. Arslan’dan sonra söz alıp ‘’İhtiyaç Haritası’’ ile birlikte hayata geçirdikleri MDM (Malzeme Değerlendirme Merkezi) projesini tanıtan ‘’Ahtapot Gönülleri Derneği’’ başkanı Vedat Kurşin, yeni kurulacak sistemin gönderilen yardım malzemelerinin doğru insanlara ulaşmasında en etkili yöntem olduğunu belirtti. Etkinliğin sonunda yeni geliştirilen projeye gönüllü olarak herkesin katkı sağlayabileceğini hatırlatan Arslan ve Kurşin, bilinçli yardımlaşmanın önemine de vurgu yaptı.
- Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik bölümü (aynı zamanda lisansımı aldığım okuldur) öğrencileri tarafından 14 kasım dünya diyabet günü nedeniyle diyabet hastalığına yönelik farkındalık oluşturulmak amaçlı ‘Diyabet Farkındalığı Programı’ adlı etkinlik hazırladılar. Etkinlik 28 Kasım 2017 günü Troya Sevim Buluç Oditoryumu’nda gerçekleşti. – Sağlık ile ilgili özel günlerde hemşirelik ve ebelik öğrencilerine sorumluluk vererek program hazırlatmak o dersin direkt verilmesinden daha yararlı olabilir. Böylelikle öğrenciler organizasyon yönetimi ve sunulacak içeriği belirlerken hastalık ile ilgili araştırmalar yapabilirler. Akademisyenlerini böyle bir etkinliğe teşvik ettikleri için tebrik ediyorum. Bu arada diyabet hastalığı ile ilgili ufak bir tekrar yapmanız sizin için iyi olabilir.
- Uluslararası Katılımlı 3. Kültürlerarası Hemşirelik Kongresi bildiri kitabı yayınlandı. Bildiri kitabına buradaki linkten ulaşabilirsiniz.
- Gelibolu Savaşı’nda (1915) göre alan hemşireler..
- Dünya Tıp Birliği (World Medical Association-WMA) tarafından en son 1948 yılında Genova Deklarasyonu olarak düzenlenip duyurulan 2500 yaşındaki Hipokrat Yemini, şimdi de modern hekimler için yeniden uyarlanıyor. WMA, haftasonu Chicago’da gerçekleşen yıllık genel toplantısında Yeni Zelandalı bir doktorun Hipokrat Yemini’nde değişiklik önerisini kabul etti. WMA’nın sayfasında yayımladığı değişikliklere göre, yıllar içinde değişen hekim-hasta arasındaki ilişkiye yeniden odaklanıldı ve yeni yeminde hasta özerkliğine, haysiyetine saygı duyulacağı ifade edildi. Aynı zamanda “Hocalarıma saygı duyacağım” ifadesi “Hocalarıma, meslektaşlarıma ve öğrencilerime saygı duyacağım.” şeklinde genişletildi. Hemşirelik andının da gözden geçirilmesi gerebilir mi? Düşünmek gerek.
- Yakın bir zamanda Türk Hemşireler Derneği‘nin web sitesine girdiniz mi bilmiyorum. Büyük bir ihtimalle girmediniz. Web sitenin girişinde THD ile YÖK arasında devam eden bir mahkeme davası ile ilgili bir metin yer alıyor. Denk gelmediyseniz buradan buyrun.
- Relg Kabı. Evet yanlış okumadınız. Relg kabı. Kadınların regl dönemlerini daha rahat atlatmalarını sağlayan yeni bir ürün. Tamponlar ve pedlerle sorun yaşayan kadınlar için geliştirilmiş. Çan şeklinde, lateks, silikon ya da termoplastik elastomer gibi maddelerden yapılan yumuşak ve esnek bir kap. Yıkanabiliyor. Tek kullanımlık değil.
- Diyabet, Obezite ve Hipertansiyon Hemşirelik Forumu Dergisi’nin 2017-2. sayısı Diyabet Hemşireliği Derneği web sayfasında yayınlanmıştır. Diyabet hemşireliği alanında uzmanlaşmak isteyenler için okunası bir kaynak.
- Ebelik mesleğinin ülkemizdeki gelişimi ve yerini öğrenmek istiyorsanız bu kaynak tam size göre. 2015 yılında yapılmış olan ‘Profesyonel Bir Meslek Olarak Türkiye’de Ebelik’ adlı bir derlemede ebelik mesleği ile ilgili size genel bir bakış açısı kazandıracak içerikler mevcuttur.
- Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi, 1 – 3 Aralık 2017 tarihleri arasında Ankara Greenpark Hotel’de gerçekleştirilecektir. Kongrenin bilimsel programı çok zengin. Ankara’da yolunuz düşerse uğramayı sakın ihmal etmeyin. Bu arada 2016 yılında yapılan kongrenin de sunularına buradan ulaşabilirsiniz.
- Ebeler için süper bir haber. Meslekleriyle ilgili lisansüstü eğitim alan ebelerin diplomalarının nasıl tescil edileceğine ilişkin Sağlık Bakanlığı’ndan resmi yazı geldi. 15 Nisan 2015 tarihli ve 29327 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27 Mart 2015 tarihli Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile ‘Lisans mezunu ebeler meslekleriyle ilgili lisansüstü eğitim alarak uzmanlaştıktan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edildikten sonra uzman ebe olarak çalışabilir” hükmü eklendi.
- Sağlık Bakanı Demircan; Milliyet Gazetesi’ne verdiği bir demeçte ‘Türkiye’de sezaryen oranı yüzde 53. Bakanlığımız normal doğumu teşvik edici hamleler yapacak’ dedi. Bu açıklamayı önemseyerek ebelerin bu alanda kendilerini daha fazla geliştirerek normal doğumu alanında uzmanlığını göstermesini bir fırsat yaratacağını düşünmekteyim. Okullarımızdan neredeyse hiç normal doğum göremeden ve hiç doğum yaptıramadan mezun olan öğrencilerimizin bu kısıtlılıklarının giderilmesi ile eğitim kalitesinin de artacağı kanısındayım. Açıklamalarına ek olarak ise ‘Bilim açısından hekimin kendisini sınırlaması lazım. Bu konuda biz bakanlık olarak normal doğumu teşvik edici, normal doğumun önünü açıcı, varsa engeller bunları ortada kaldıracak hamleler yaparız. Ebe ihtiyacı yetersizse bunu karşılarız, o konuda da adımlarımızı atacağız.’ ifadesi ise ebelere fırsat doğduğunu gösteren bir başka açıklamasıydı.
- Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Araştırmaları Geliştirme Komisyonu; hemşirelerin bilim yolculuğunda daha kolay ve kaliteli araştırmalar yapabilmesi için üçüncü kez ‘Nitel Veri Analizi Programı Atölyesi’ adlı bir eğitim düzenledi. Hemşire akademisyenler ve kliniklerde çalışan hemşireler tarafından istatistik yapamamak kişilerin akademik çalışma yapmalarını engelleyici bir unsur olarak göze çarpıyor. Tez aşamasında veya makale yazım süreçlerinde ücret karşılığı yaptırılan istatistikler ise kişinin öğrenmesini engelleyici bir etken olarak görüyor. İstatistik ve araştırma yöntemleri öğrenilmesi zor bir olgu değildir.
- Hastanede çocuklar ile ilgileniyor, tedavi yapıyor, bakım veriyor ve eğitim yapıyorsanız size çok güzel bir site önerimiz var. Sitenin adı Öğrenme Oyunları. Bu sitede kategorilere göre ayrılmış yaklaşık 100’e yakın oyun bulunmakta. Ebe ve hemşireler çocuklara terapötik yaklaşım sergilemek amaçlı bu oyunları kullanabilir. Sağlığa uyarlayabilirler.
Bu hafta raporumuzun kısa olduğunun farkındayız. Dijital Hemşire’yi daha fazla kişiye ulaştırmak ve kalitesini artırmak amaçlı yeni bir platforma geçiş yapmaya hazırlanıyoruz. Hazırlıklarımızın yüzde 80’i bitti. Sanırım gelecek hafta pazar günü yeni platformumuzu açıp ve 5. raporumuzu orada paylaşmış olmayı planlıyoruz. Bu sebeplerden dolayı 4. raporumuzun kısa olması nedeniyle sizlerin affına sığınıyoruz.
Raporumuzu sosyal ağlardan paylaşarak ebelik ve hemşirelik mesleğinin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!