Türkiye’de ki hemşire ve ebeler için hazırladığımız SHIFT RAPORU yazı dizimize tam gaz devam ediyoruz. Bu hafta üçüncü raporumuzu sizler (kendini geliştirmeye ve değiştirmeye inancı olanlar) için hazırladık. İçerikleri; mesleğinize karşı bakış açınızı değiştirmesi üzerine planlamaya çalışıyorum. Burada bazen çok uç bilgiler bulabilir bazen ise rutin olarak çalıştığınız işle ilgili bilgilere rastlayabilirsiniz. Amacımız sizi dünya vatandaşı gibi bir dünya hemşiresi veya ebesi yapmak. İnanıyorum ki okuyucularımın içinde bir şeyleri değiştirme motivasyonu var. Bunu ortaya çıkarmak ve eyleme geçirmek için topluluk oluşturmak istiyoruz.
Ve size ihtiyaç duyuyoruz.
Bu yüzden biz; ülkemizin ve sizin geleceğiniz için yılmadan çabalayacağız.
Raporumuzu sosyal ağlardan paylaşarak ebelik ve hemşirelik mesleğinin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Sizinde paylaşmak istediğiniz her türlü içeriği yayınlamak amaçlı benimle iletişime geçebilirsiniz. dijitalhemsire@gmail.com / taneronay@gmail.com / (Whatsap – 0 541 667 67 91)
Öğr. Gör. Taner ONAY
Hemşirelik ve ebelik ile ilgili Türkiye ve Dünya’dan haberleri, icatları, yenilikleri, trendleri ve gelişmeleri her pazar saat 10:00’da sunar.
- Hemşirelikte/ebelikte yüksek lisans veya doktora mı yapıyorsunuz? Zihinsel sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Evet. Yanlış okumadınız. Mental sağlığınız bozulabilir. Yapılan bir çalışmada doktora öğrencilerinin büyük bir çoğunluğunda bu sorunların görüldüğü saptanmış. Bu durumun oluşmasını sağlayan değişkenlerin saptanıp ve ortadan kaldırılması gereklidir. Son zamanlarda hemşirelikte ve ebelikte yüksek lisans veya doktorayı bırakan arkadaşımın sayıları giderek artmakta. Bu konuda acil çözümler geliştirilmelidir.
- Yeşilay‘ın ev sahibi olduğu 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi 27-28 Kasım 2017 tarihlerinde düzenlenecektir. Kayıtlar ücretsiz. Buradan kayıt olabilirsiniz. Bende orada olacağım, müsait olursanız orada görüşelim.
- Liv Hospital Ulus ile İstinye Üniversitesi işbirliği ile Hasta Hizmetleri Yetkilisi Sertifika Programı gerçekleştiriyor. Kısaca Hasta Hizmetleri Yetkilisi (Hasta Kabul/ Yatış – Taburcu Yetkilisi), okullarda örgün eğitim ile bir meslek olarak yetiştirilmeyen diğer taraftan sağlık kuruluşlarında üstlendikleri rol itibariyle hekim, hemşire gibi sağlık çalışanları ile iletişimde köprü görevi gören, kurumun mali kazanç sürecinde yer alan ve hasta memnuniyetinde önemli katkılar sağlayan bir meslektir. Bu program ile bu meslekte kendine yer edinmek isteyen kişilere gerekli olan bilgi ve becerinin kazandırılması ve hali hazırda bu meslekte çalışan kişilere de var olan yetkinliklerini geliştirmesi, mesleğe olan vizyonunu yükseltmesi amaçlanmaktadır. Kriterler ise 18-30 yaş arası ve en az lise mezunu olmak olarak belirlenmiş. Eğitim 4-15 Aralık arasında gerçekleştirilecek. Bu alanda ilerlemek isteyen eş, dost, akrabalarınıza, öğrencilerinize duyurabilirsiniz. Daha fazla bilgi için buradan buyrun.
- Kadın ve yenidoğan sağlığını iyileştirme stratejilerinin gündemde olduğu bir dönemde, 21-24 Eylül 2017 tarihleri arasında Ankara’da 3. Uluslararası 4. Ulusal Ebelik Kongresi düzenlendi. Kongreye gönderilenposter ve sözel bildirileri buradan inceleyebilirsiniz.
- Başbakanımız talihsiz bir açıklama yaptı. ‘Fakülteler açılırken, sanki üzerinde yeterince düşünülmemiş, her mezuna iş bulamayız’ diyerek üniversite öğrencilerini ve üniversite tercihinde bulunacak öğrencileri karamsarlığa itti. Hemşirelik ve ebelik mezunlarının ise yakın bir zamanda iş bulma sıkıntısı içerisine gireceğini düşünmekteyiz. Sağlık meslek liselerinin de aynı şekilde bu durumdan etkilenecektir. Bunun için hemşireler ve ebeler mesleksel reformlar yaprak eğitim almakta olan hemşire ve ebeleri farklı iş bulmaya ve iş kurmaya ve işlerini farklılaştırmaya çalışmalıdırlar. Bu platformda bizim amacımız sizleri değişen dünya koşullarına uygun birer hemşire ve ebe yapmak. Bizi takip edin. Bizimle değişime ayak uydurun.
- 1. Uluslararası 17. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi 4-6 Nisan 2018 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Troya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Kongrenin ana teması ‘Değişen Dünyada Hemşirelik: Evrensel Farklılıklar ve Benzerlikler’ olarak belirlenmiş. Kongre için hazırlanmış web sitesine buradan ulaşabilirsiniz (Kongre sitesi tamamen bitmemiş sanırım).
- YÖK Başkanı Saraç’ın katılımıyla hemşirelik lisans programlarının eğitim kalitelerinin artırılması ve standartlarının yükseltilmesi amacıyla 23 kasımda YÖK’te “Hemşirelik Lisans Eğitimi Çalıştayı”nı düzenlendi. Çalıştaya, ilgili yükseköğretim kurumlarının dekan ve bölüm başkanları ile Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı temsilcileri ile öğrenci temsilcileri katıldı. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu’nun moderatörlüğünde “Yükseköğretim Hemşirelik Eğitiminin Değerlendirilmesi” konulu oturum yapıldı. Çalıştay hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz sizi buradan alalım. Güzel bilgiler mevcut.
- Amerikan Hastanesi hasta güvenliği için kurum içi düzenlediği bir yarışmada hemşire Furkan Cihat Arıcı’nın planladığı farkındalık videosu derece aldı. Videoda hasta güvenliğinin bir ekip işi olduğunu belirtiliyor. İzlemek isterseniz video aşağıda..
- ‘4. Ulusal ve Uluslararası Katılımlı Evde Sağlık ve Bakım Kongresi’ Evde Bakım Derneği tarafından 23-25 Kasım 2017 tarihleri arasında Beşiktaş – İstanbul Fulya Sanat Merkezinde gerçekleştirildi. Kongreye gönderilen poster ve sözel bildirileri, kongre ile ilgili merak ettiklerinizi ve evde bakım ile ilgili trendleri kongre sitesinden inceleyebilirsiniz.
- 12-13 Ekim 2017 tarihlerinde Grand Sheraton Samsun Otel’de gerçekleştirilecek olan “Öğrencilere hemşire gibi düşünme ve davranma becerisi kazandırma; yenilikçi yollar geliştirmek için bir davet” ana temalı Uluslararası Karadeniz Hemşirelik Eğitimi Kongresi yapıldı. Kongrenin bildiri kitap özetine buradan ulaşarak hemşirelik eğitimi ile ilgili bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.
- 23. Ulusal Sosyal Psikiyatri Kongresini ve 1. Ruhsal İyileştirim Yıllık Toplantısını 16-19 Kasım 2017 tarihlerinde Kocaeli’de gerçekleştirdi. Kongre başlığı “Yetiyitiminden İyileşmeye” ana izleği ise ruhsal hastalıkların bireyde ve toplum yapısında oluşturduğu kayıpların yerine konmasına vurgu yapmaktı.
- 22. Ergen Günleri 1-3 Aralık 2017 tarihleri arasında İstanbul’da Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü işbirliği ile Koç Üniversitesi Hastanesi‘nde gerçekleştirilecek. Bu yıl ki teması ise Ergenlerde Psikoterapi Yaklaşımları olarak belirlenmiş. Etkinliğe gönderilen sunumları buradan inceleyebilir ve etkinlik programına buradan ulaşabilirsiniz.
- 20 Kasım. Dünya Çocuk Hakları Günü. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, tüm dünyadaki çocukların kardeşliğinin gözetileceği ve çocukların refahının artırılması için faaliyetler düzenleneceği 20 Kasım gününü 1954 yılında Dünya Çocuk Günü (Universal Children’s Day) olarak tüm ülkelere önermiştir. Günümüze yaklaşırken, 20 Kasım 1989 tarihinde, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme (Çocuk Hakları Sözleşmesi) kabul edilmiş ve o tarihten bugüne dek ise 20 Kasım aynı zamanda çocukların haklarının farkındalığına vurgu yapılan da bir gün olmuştur. Bu kapsamda; çocukların yaşama, gelişme, katılım gibi en iyi koşullarda var olmalarının önündeki bütün engellerin kaldırılması amaçlanmaktadır. Hemşire ve ebelerin çocuk konusunda tüm sağlık bilgilerinin yanında çocukların haklarını da bilmesi gereklidir. Sizleri her ebe ve hemşirenin okuması gereken bir kaynak ile sizleri baş başa bırakıyorum. ‘UNICEF Çocuk Haklarına Dair Sözleşme‘ buyrun okuyun.
- Çocuk Hemşireleri Derneği adına 29 Kasım – 02 Aralık 2017 tarihleri arasında (bugün başladı), Antalya’nın güzel beldesi Belek’de, Xanadu Resort Hotel’de, 6. Ulusal 1. Uluslararası Pediatri Hemşireliği Kongresi’ni gerçekleştiriliyor. Bilimsel programa buradan ulaşabilirsiniz.
- Biruni Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik bölümü öğrencileri olarak 4. Uluslararası & 8. Ulusal Ebelik Öğrencileri Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. Poster ve sözel ve konuşma özetlerine buradan ulaşabilirsiniz. (Ebelik öğrencileri özellikle buraya yoğunlaşın)
- 1. Uluslararası Doğu Akdeniz Ebelik Kongremizi 11-14 Mayıs 2017 tarihleri arasında Adana Sheraton Grand Otel’de gerçekleştirildi. Kongrenin bilimsel programına ve sözel bildirilerine buradan ulaşabilirsiniz.
- Duymayanlar için. 2. Ege G/Ebelik ve Doğum Kongresi 4-6 Mayıs 2016 tarihleri arasında İzmir’de Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kongrenin bildiri özetleri kitaplarına buradan ulaşabilirsiniz.
- Bu yıl Avrupa Pediatri Hemşireliği Derneği tarafından 4. sü düzenlenen Pediatri Hemşireliği Kongresi1-2 haziran 2018 tarihinde Atina/Yunanistan’da gerçekleştirilecektir. Daha fazla bilgiye kongre web sitesinden ulaşabilirsiniz.
- Ülkemizde diyabet hastalarının sayısının artığını daha önceki sayımızda ifade etmiştik. Bu haber ise biraz kulislerden edinilen bir bilgi. Hastanelerde ilaç firması temsilcilerinin (mümessil) kendi firmalarının ürünlerinin satılmalarını sağlanmak için hastanın kan şekeri kayıtlarının tutulduğu defterler veriyorlardı. Alınan bir kararla ilaç firmaları artık diyabet takip çizelgelerini hastanelerde dağıtımının yasaklandığı belirtildi. Bu durumdan sonra diyabet hemşirelerinin alternatif diyabet takip çizelgesi oluşturmaya başladıkları görüldü.
- Yakın zamanda bir çok haberde İtalyan bir cerrahın kafa nakli yaptığı ile ilgili haberler vardı. Popular Science sitesi ise ilginç bir makale yayınladı. Kafa nakli operasyonunun başarılı olmadığını savundu. Kadavradan kadavraya nakil yapan Canavero’nun günümüzün bilim ve teknolojik alt yapısı ile canlı üzerinde yapılmasının fütüristik bir yaklaşım olduğu savunuldu. Canlı insanlarda sinir veya damar dikmenin kadavra üzerinde yapılandan çok daha farklı tepki verebileceğini belirten uzmanlar, bu işlemde ölüm oranınında yüksek olması sebebiyle yakın bir gelecekte tercih nedeni olmayabileceğini de ifade ediyorlar. Ve kafa nakli gerçekleştirilse dahi naklin getireceği psikolojik durumun olumsuz etkiler yapabileceği tartışılıyor.
- Açık erişim. Son zamanlarda akademik makalelerin tam formatlarına erişimlerinin belirgin bir halde düştüğünü fark etmişsinizdir. Almanya’da bir grup kurum ve kuruluş bilimin tekelleşmesini istemediklerini üretenlerin ve tüketenlerin (neredeyse hepsi bilim insanı) arasındaki bağlantının yayıncı firmalar ile sağlanmaması gerektiğini savunmak için bir DEAL adlı insiyatif oluşturdular. İçlerinde üniversitelerin, kütüphanelerin ve araştırma enstitülerinin oluşturduğu insiyatif yeni bir bilimsel yayıncılık modeli üzerinde çalışıyor. Bilimsel yayıncılığın önde gelen kuruluşlarından olan Elsevier ile anlaşma sağlamak amaçlı görüşmeler yapıyor. Bu süreçte bir çok bilim insanının ise Elsevier dergilerindeki editörlük görevlerinden ayrıldığı belirtiliyor.
- Yorumsuz bir haber. Bir hemşire, İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki yatakhanede 13 yıldır ailesini barındırdı.Rektörlük ise kamu malını kötüye kullanmaktan hemşire hakkında soruşturma başlattı.
- McLaren Firması grubunun gelişmiş teknoloji ve tasarım şirketi McLaren Applied Technologies; önümüzdeki sezon Formula 1 aracında da kullanılacak malzemelerden yapılmış ‘the Invincible Shield’ (yenilmez zırh) isimli bir ameliyat sonrası yeleği üretti. Şirketin kişiselleştirilmiş sağlık çözümleri portföyüne eklediği bu ürünün amacı ameliyat sonrasında kalp ve akciğer gibi hayati organları beklenmedik darbelere karşı korumak. Tanıtım videosu burada.
- Hemşirelikte Liderlik Derneği (HELİD), hemşirelerin kişisel ve profesyonel gelişimlerini desteklemek, içlerindeki liderlik potansiyellerini keşfetmelerini sağlamak ve sağlık sisteminde hemşirelikte liderlik ekolünü oluşturmak amacıyla “HEMŞİRELİKTE ETKİLİ LİDER OLMANIN GÜCÜ” konulu ÖDÜLLÜ öykü yarışması düzenliyor. Öyküler öğrenci hemşire ve klinisyen/akademisyen hemşire olarak 2 kategoride değerlendirilecektir. Başvurular 21 Kasım 2017- 31 Ocak 2018 tarihleri arasında kabul edilecek olup, sonuçlar 1 Nisan 2018 tarihinde HELİD web sitesinden www.helid.org ilan edilecektir. Ödüller ise 14 Nisan 2018 tarihinde yapılacak olan Hemşirelikte Liderlik Çalıştayı’nda takdim edilecektir.
- Microsoft Eğitim Teknolojileri Zirvesi 30 Kasım Perşembe günü Raffles Istanbul Hotel’de gerçekleştirilecektir. Eğitim alanında birçok kişi, kurum ve kuruluşun katılımıyla gerçekleşen etkinlik büyük bir oranda k12 (ortöğretim) grubu okulları kapsamaktadır. Ülkemizde ortaöğretim düzeyinde hemşirelik ve ebelik yardımcısı yetiştiren okulların öğretmenlerinin katılımı sayesinde edinecekleri bilgiler ile derslerinde öğrencilerine teknolojiyi kullandırarak eğitim ve öğretimlerine katkı sağlayabilirler. Başvuru ücretsiz. Buradan buyrun.
- İzmir’de karnında sezeryan sonrası tampon unutulan kadın hayatını kaybetti. Ameliyatı yapan doktor ‘Tampon saymak hemşirenin görevidir’ diyerek kendini savunurken yargı ise doktor ve hemşireyi suçlu bularak gerekli işlemleri başlattılar. Bu haberden çıkarılacak ders ise; sağlık bir ekip işidir. Her bir ekip üyesi ekibin diğer üyesini denetleyici bir rol almalıdır. Umarım bunu okuyan ebe ve hemşireler durumun ciddiyetini anlayarak işleri o ciddiyetle yaparlar. İnsan hayatı. En değerli olgu.
- Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından alanda çalışan uzmanlara ve öğrencilere yönelik yedincisini düzenlenen “Prof. Dr. Hıfzı Özcan Uluslararası Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi”nin bu yılki teması “Hayatın İçinde Cerebral Palsy”. Yurt içinden ve yurt dışından birçok değerli bilim insanı ve branşında hizmet veren akademisyenlerin konuşması olarak katılacağı kongre 23 – 24 Şubat 2018 tarihleri arasında Hilton Kozyatağı İstanbul’da gerçekleşecektir. Serabral Palsi hakkında bilginizi güncellemek için buyrun. Ayrıntılı bilgi ve katılım ücretleri için öğrenmek için kongre web sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz.
- Doğduğumuz yeri seçemeyiz. Fakat yaşadığımız yeri seçebiliriz. Irklar yaşadıkları yerin yapısına göre düşünce sistemleri geliştirirler. Siz içinde bulunduğunuz toplumun ırkını gerçek ırkınız kabul edebilirsiniz. Fakat atanız çok farklı ırktan gelmiş olabilir. Her ırk ise kendini üstün görme gibi bir bencilliğe sahiptir. Yapılan bir deneyde DNA’larına göre ırk testi yapılan kişilerin gerçek ırklarını öğrendiklerinde şaşırdıklarını görürsünüz. Bununla ilgili ırklara farklı bakmanızı sağlayacak bir videomuz var. İzlemeniz şiddetli tavsiye edilir.
-
- Hastalarımız uzuv kaybından sonra protez uzuvlar kullanabiliyor. Burada ise bir bacak protezinin yapılma sürecini izleyebilirsiniz.
- Hemşirelerin teoriler ile arasının iyi olmadığını biliyorum. Size en basit hali ile 2002 yılında Daniel Kahneman‘a Nobel Ekonomi Ödülü’nü getiren Beklenti Teorisi en basit hali ile Ekşi Şeylerde anlatmaya çalışmışlar. Teorinin temeli insanların beklenen faydayı maksimize edememeleri gözlemine dayanıyor. Bu ne demek onu açıklayalım.Teori, deneklere 2 soru sorularak ispatlanmıştır. (rakamlar tam gerçeği yansıtmasa da soru aynı doğrultudadır.)1. soruda iki seçenek var birini tercih ediniz:a) 50.000 tl kaybeceksin
b) bozuk para atacağız, bozuk para tura gelirse hiçbir şey ödemeyeceksin yazı gelirse 150.000 tl kaybedeceksin.2. soruda iki seçenek var birini tercih ediniz:a) 50.000 tl kazanacaksınız
b) bozuk para atacağız, bozuk para tura gelirse hiçbir şey kazanmayacaksın yazı gelirse 150.000 tl kazanacaksın.1. soruda cevapların çoğu “b” olurken, 2. soruda cevapların çoğu “a” olmakta. aslında finansal olarak ikisi de aynı soru ancak, insanların kaybedecekleri bir olayda risk almaya istekli iken, risk alacakları durumda kazançları orantısız şekilde artacak olsa sabit kazanca razılar.Aynı miktarda parayı kazanma ve kaybetme riskine, insanların eşit değer vermediğini, kayıp riskinin genellikle daha ağır basan bir motivasyon olduğunu gösteren teori. Yüzde elli ihtimalle 1000 lira kaybedilecek yahut bin lira kazanılacak bir oyuna insanlar ekseri girmemeyi tercih ediyorlar imiş. - Bu haftanın bonusu. Google’ın bir uygulaması için caddelerin resimlerini çekerken karelere denk gelen dünyanın binbir hali. Ufkunuzu açacak. buyrun.
Ben shiftime döneyim. Okunası içerikler beni bekler.
Raporumuzu sosyal ağlardan paylaşarak ebelik ve hemşirelik mesleğinin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.