SHIFT RAPORU 1’e gösterilen ilgiden dolayı siz değerli okurlarımıza çok teşekkür ediyorum. Her zaman kendini geliştirmeye çalışan hemşire ve ebelerin olduğunu biliyordum. Bu ilgi bunu daha net görmemi sağladı. Faydalı olması dileğiyle bu hafta da ekranımdan geçen hemşirelik ve ebelik mesleği ile ilgili olduğunu düşündüğüm içerikleri sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.
Sizinde paylaşmak istediğiniz her türlü içeriği yayınlamak amaçlı benimle iletişime geçebilirsiniz. dijitalhemsire@gmail.com / taneronay@gmail.com / (Whatsap – 0 541 667 67 91)
Öğr. Gör. Taner ONAY
- 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ydü. Uluslararası Diyabet Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından artan diyabet tehdidine dikkat çekmek için 1991 yılında kabul edilen 14 Kasım Dünya Diyabet Günü Birleşmiş Milletlerin 2006 yılında aldığı 61/225 sayılı kararı ile resmen tanınmıştır. Dünya Diyabet Günü’nün her yıl belirlediği bir tema mevcuttur. 2017 yılın teması ‘Kadınlar ve Diyabet Sağlıklı Bir Gelecek Hakkımız’ olarak belirlenmiştir. Tema; Diyabet riski taşıyan veya diyabet ile yaşayan tüm kadınlar için ekonomik ve ulaşılabilir diyabet tedavisi, diyabet eğitimi ve kendi kendine diyabet yönetimi eğitiminin önemini vurgulayarak Tip 2 diyabet ile mücadele kapasitesini güçlendirmeyi hedeflemektedir. İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Gülhan Kuzu Coşansu; Diyabet Hemşireliği Derneği Facebook Sayfası‘nda önemli parametrelerle bu parametrelerin iyileştirilmesi amaçlı neler yapılılabileceğini belirten dikkat çekici bir yazı paylaştı. Keyifli okumalar. Bu arada Avrupa’da diyabet görülme sıklığı açısından 2. sıradayız.
- Çin; ülkenin tamamında neredeyse 20 milyon kamera (SKYNET) ile suçların bir bölümünün önlenmesi için yüksek derecede yapay zeka kullanıyor. Aynı zamanda devletin sivil hayat üzerine gözetleyici konumunun artması ise ayrı bir sorun olarak ortaya çıkıyor. – Bu haberi vermemin amacı hastane içinde güvenlik açısından var olan kameraların yapay zeka ile donatılarak bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve düşme riski olan kişilerin tanılanmasının sağlanması ile erken uyarı sistemlerinin oluşturulmasının sağlığı koruyucu ve yükseltici bir etki amaçlı kullanılabilme ihtimalini düşünmemdir. Birileri bunlarla ilgilenirse seviniriz.
- 5. Ulusalararası 16. Ulusal Hemşirelik Kongresi’ne katılamadığınız için üzülmeyin. Poster ve sözel bildirilerin olduğu bildiri kitapçığı yayınlandı. Buradan indirip, inceleyebilirsiniz.
- Editörlüğünü Prof. Dr. Neriman Akyolcu , Prof. Dr. Nevin Kanan ve Prof. Dr. Güler Aksoy‘un yaptığı ‘Cerrahi Hemşireliği 2’ kitabı Nobel Tıp Kitap Evleleri’nin sitesinden satışa sunulmuştur. Hemşirelik ve ebelik camiasına hayırlı uğurlu olsun..
- 17 kasım Dünya Prematüre Günü’ydü. Prematüre bebeklerde dokular ve organlar gelişmediği bir çok rahatsızlık gelişebiliyor. Hemşire ve ebelerin prematürelik hakkında geniş bir bilgi yelpazesine sahip olması şart. Sağlık Bakanlığı’nın Prematüre Günü’ne özel hazırladığı farkındalık videosunu buradan izleyebilirsiniz. Kısaca prematüre ile ilgili bilgilerimizi canlandıracak olursak: Normal bir gebelik 40 hafta yada 280 gün sürer. Eğer 37 hafta tamamlanmadan gebelik sonlanırsa bebek prematüre olarak kabul edilir.Prematüre bebekler gebelik haftasına göre 3 grupta incelenir.
- İleri derecede premature (24-31 hafta. 32 haftanın altında doğmuş bebekler)
- Orta derecede prematüre (32-35 hafta arası doğan bebekler)
- Sınırda prematüre (36-37 haftasında doğan bebekler)
Doğum tartılarına göre yapılan sınıflamada 2500 gr altındakiler düşük doğum ağırlığı (DDA), 1500 gr dan düşük olanlar çok düşük doğum ağırlıklı (ÇDDA), 1000 gramın altındakiler çok çok düşük doğum ağırlıklı (ÇÇDDA) prematüre denir. Daha fazlası için buyrun.
- Oncology Nursing Society (ONS) 2018-2020 dönemi başkanı Laura Fennimore oldu. Laura Fennimore, Pittsburgh Üniversitesi Hemşirelik Okulu akut ve üçüncül bakım profesörü.
- Üzerinde bir sensör bulunan ilk ilaç FDA onayını aldı. Psikiyatrik bir ilaç olan Abilify MyCite, üzerinde bir çip ile kullanılacak. İlaç üzerinde bulunan sensör mide asidiyle karşılaştığında aktif olup bu sayede hastanın ilacı alıp almadığı takip edilebiliyor. Hastaların kullanmadığı ilaçlar nedeniyle tedavilerini tamamlayamamaları nedeniyle ABD de yıllık maliyet 100 milyar $, Bu sistemle bu maliyetten tasarruf sağlanması planlanıyor. Diğer yandan ise takip sistemlerinin gelişmesi etik tartışmalara yol açıyor.
- Üsküdar Devlet Hastanesi’nin ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile birlikte düzenlediği 1. Palyatif Bakım Sempozyumu 7 Aralık 2017 tarihinde gerçekleştirilecektir. Katılım 180 kişi ile sınırlıdır. Kayıt için palyatifbakimsempozyumukayit@gmail.com adresine mail atmanız yeterlidir. Sempozyumun içeriği ile ilgili bilgi almak isterseniz buradan buyrun.
- Amerikan Kalp Derneği’nin sitesinde Hipertansiyon ile ilgili yeni bir klinik klavuz yayınlandı. ‘Guideline for the Prevention, Detection, Evaluation, and Management of High Blood Pressure in Adults – A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines’ Bu klavuz Hipertansiyon tanısı koymak için kan basıncının ≥ 140/90 mm Hg yerine ≥ 130/80 mm Hg değerinin kullanılmasını öneriyor. Bu öneri ile dünya çapında milyonlarca kişiye hipertansiyon tanısı konulacağını ve konulan tanılama ile erken müdahalenin artacağı öngörülüyor.
- İzmirli bir mühendis olan Armağan Ergün, babasının kalp rahatsızlığı geçirmesi sonrasında kalp krizinde erken teşhis amaçlı taşınabilir ve yapay zeka ile çalışan erken uyarı sistemine sahip bir giyilebilir EKG cihazı tasarladı. Uygulama ritim bozukluklarında erken müdahale şansı ile bir çok kalp hastasına umut vaat ediyor.
- Katil robotlar. Bu kelimeyi büyük ihtimalle daha önce duymadınız. Bu konuda kötü senaryoların artması nedeniyle tartışmalar Birleşmiş Milletlere taşındı. İnsanların masum olarak gördükleri, eğlence amaçlı kullandıkları küçük dronelar kötü amaçlarla kullanılabilme potansiyelleri taşıyor.
- SMA hastalığı evlilik öncesi sağlık taramalarına giriyor. Sağlık Bakanlığı SMA hastalığını engellemek amaçlı evlilik öncesi taramalarına ekleme kararı aldı. Ve böylelikle evlenme başvurusu yapan çiftler SMA taramasından geçecekler. Riskli bireyler bu tarama ile belirlenip tedavi olmaları ve danışmanlık almaları sağlanacak. SMA hastalığı kısaca; spinal muskuler atrofi adıyla bilinir. Hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı, genetik bir grup nöro-müsküler hastalıktır. Bu hastalığın tüm tiplerinde omurilikteki ön boynuz denilen bir bölgedeki siniri hücreleri etkilenir. Bu nedenle hareket siniri hücresinin, tümü genetik olan özelliği başlı başına SMA adıyla olan hastalığıdır. Hastalık hakkında daha fazla bilgi için.
- Kadın Sağlığı Hemşireliği Derneği tarafından düzenlenen “I.Uluslararası ve II.Ulusal Kadın Sağlığı Hemşireliği Kongresi” 22-24 Mart 2018 tarihlerinde Marriot Otel Şişli İstanbul’da gerçekleştirilecek. Kongre ana teması, Kadının olduğu her yerde olan kongremiz aracılığıyla 21.Yüzyılda Kadın Sağlığı Hemşireliğinin misyon ve vizyonu, bu alanda yetişmiş var olan insan gücünden etkin yararlanabilme ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada kadın sağlığı hemşireliğinin rolleri oturumlarda tartışılacaktır. Kayıt için buyrun.
- Çanakkale Cephesi’ne gönüllü katılan ve yaralılarımızın tedavisi için canla başla mücadele eden hemşire Safiye Hüseyin Elbi (1881 – 1964). Maziden hemşirelik kareleri görmek mesleğin hangi aşamalardan geçtiğini anlamak için bir olgu olabiliyor. Mesleğimize emekleri geçen ve yaşamını kaybetmiş nice meslektaşlarımızın ruhu şad olsun.
- 3 nesildir hemşire olmak. Çok nadir karşılaşılan bir durum. Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğünde çalışan Derya Atasever Yazar’in anneannesi, annesi ve kendisi hemşire. Bu görseli Doktorlar Sitesi’nde fark ettim. Eminim Derya hanım ile derinlemesine yapılacak bir röportaj kuşakların birbirine aktardığı hemşirelik kültürünün hemşirelik camiası ile paylaşılması yararlı olacaktır.
- Hemşireler acil bir durum olduğunda hastanın ilk hayati bulgularını kaydetmekte zorlanırlar. İlk bulguların bilinmesi tedavi ve tetkik sürecinde köklü değişikliklere neden olmaktadır. Bunun önemini anlayan bir sağlık çalışanı vital bulguların yazılabileceği bir eldiven tasarlamış. Adı ise The Ready Glove. Eldiven el ayası ve sırtı üzeri olmak üzere iki yüzeyine hayati belirtilerin değerlerinin yazılmasına izin veriyor. Sizce klinik ortamda faydalı olabilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
- Türk Tabipler Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği ve Türkiye Barolar Birliği’nin ortaklaşa 3-4 haziran 2017 tarihlerinde düzenlediği Kişisel Sağlık Verileri 2. Ulusal Kongre kitapçığı yayınlandı. Burada hasta ile 7/24 zaman geçiren ve kişisel sağlık verileri ile çalışan hemşirelerin temsil edilmemesi aslında büyük bir eksiklik. Bu konuda ilgili kurumların ve kuruluşların (Özellikle Türk Hemşireler Derneği) ivedelikle bu ulusal kongrede yer almaları ve hemşirelik mesleği açısından kişisel sağlık verileri ile alınan kararlarda rol almasını bekliyoruz.
- Çocuk Hemşireleri Derneği adına 29 Kasım – 02 Aralık 2017 tarihleri arasında, Antalya’nın güzel beldesi Belek’de, Xanadu Resort Hotel’de, 6. Ulusal 1. Uluslararası Pediatri Hemşireliği Kongresi’ni gerçekleştirilecektir. Bilimsel program ise burada.
- 61. Türkiye Milli Pediatri, 2. Kosova-Türkiye Pediatri ve 16. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi son günü bugün Regnum Carya Resort Hotel Antalya’da gerçekleştiriliyor.
- Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından düzenlenen Akılcı İlaç Kullanımı Proje Yarışması’nda Uzman Hemşire Sibel Çevik Yöntem “Akılcı İlaç Kartları Projesi” ile Yardımcı Sağlık Personeli Kategorisinde Türkiye’de ilk üç arasına girmiştir. 18 Kasım 2017 tarihinde düzenlenen Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumu ödül töreninde dereceler açıklanacaktır. Buyrun sempozyum programı burada.
- LGBT. Bu kısaltmayı çok duyduk. Açılımını eminim çok az kişi biliyor. Açılımı ise; Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği tarafından Sağlık Bakanlığı için LGBT Hakları El Kitabı yayınlandı. Bu kitap LGBT’li bireylerin haklarını ve sağlık sisteminde ayrımcılığa uğramaması için gereken kültüre odaklanıyor. Bu sadece hasta düzeyinde olmamalı. LGBT’li bir sağlık profesyoneli sağlık kurumlarında da ayrımcılığa maruz kalmamalıdır. Benimle iletişime geçen LGBT’li bir hemşire LGBT’li olduğu için işte öncelikle mobinge maruz kaldığını ve sonrasında işten farklı sebeplerle işten atıldığını ifade etmişti. Yaptığı iş başvurularında ise LGBT’li olduğunu belirttiğinde hep olumsuz geribildirim verildiğini belirtti. Bu durum sağlık profesyonellerini olumsuz koşullara sürüklemektedir. Bu alanda akademik çalışmalar ile durum tespiti yapılmalı ve ulusal çapta LGBT’li sağlık profesyonellerine yönelik olumsuz koşulların kaldırılması sağlanmalıdır. Buna benzeyen platfromların kurulması faydalı olabilir.
- Harvard Üniversitesi bünyesinde genetik ve kompleks hastalıklar üzerine araştırmalar yapan Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezinde hücre içerisinde yükselen kolesterol seviyelerinde uyarı veren ve kolesterolün zararlı etkilerine karşı hücreleri savunan bir sistemin keşfi sağlandı. Nrf1 olarak bilinen bu protein, hücre içindeki kolesterole karşı duyarlı yapısıyla, hücre içinde kolesterol seviyelerinde meydana gelen değişiklikleri direk olarak algılayıp tepki veriyor. Kolesterol belli bir düzeyin üzerine ulaştığında direkt olarak Nrf1 molekülüne bağlanarak çok yönlü bir savunma programının harekete geçirilmesini sağlıyor ve organları olası tahribata karşı koruyabiliyor. Bu nedenle Nrf1 molekülü kolesterol metabolizmasının bozulduğu pek çok hastalıkta potansiyel yeni ve etkin tedavi hedefi özelliği taşıyor. Bilim insanlarına göre bu keşif, kolesterole bağlı hastalıklarla mücadelede yeni yöntemlerin geliştirilmesi anlamına geliyor. Cell dergisinde yayınlanan makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
- Güney Kore’de hastane yönetiminin işe yani başlamış hemşireleri hastanenin özel bir etkinliğinde zorla dans ettirmesi ülke genelinde skandal yarattı. Güney Kore Çalışma ve İstihdam Bakanlığı, soruşturma açarak suçluların cezalandırılması sözünü verdi.
- Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg ve Elon Musk’ın ilham veren sözleri..
‘Mezarlıktaki en zengin insan olmanın benim için bir anlamı yok… Gece harika bir iş çıkardığımı düşünürek uyumak… işte bunun bir anlamı var.’
Steve Jobs
‘Başarı berbat bir öğretmendir. Akıllı insanların asla kaybetmeyeceklerini düşünmelerine sebep olur.’
Bill Gates
‘Soru ‘insanlar hakkında ne bilmek istiyoruz’ değil, ‘insanlar kendileri hakkında ne anlatmak istiyordur’.’
Mark Zuckerberg
‘Çok fazla çalışın. Haftada en az 80 veya 100 saat çalışın. Böylece başarı oranınızı geliştirin. Diğer insanlar haftada 40 saat çalışıyorsa bile onların 1 senede yaptığı şeyi siz 4 ayda yapacaksınız.’
Elon Musk