Görsel URL: http://www.asahp.org/

 

Sağlık profesyonellerinin her biri sağlık sistemi içinde değişim ajanlarıdır.

Değişim ajanı olduğu durumlar; hastaları veya sağlık profesyonellerini bir konuda ikna etme, yeni meslektaşlarına ve stajyerlere mentorlük etme, hasta hakları savunuculuğu, birim yönetimi…

Fakat çoğu sağlık profesyonellerinin bu değişim ajanı rollerini etkili kullanamadıklarını görüyoruz.

Sağlık profesyonellerinin liderlik becerilerini geliştirmeleri kariyerleri için ise kesinle sahip olması gereken özelliklerdir.

İyi bir lider; hedefleri ulaşmada başkalarına ilham verir ve fikir önderliği yapar. Aynı zamanda esnektir. İyi iletişim kurar. Pozitiftir. Ve kendine özel bir vizyon taşır.

Liderlik becerilerinizi geliştirmeye başlamak için hiçbir zaman geç değildir. Liderlerin doğulur mu olunur mu gibi tartışmaya girmeden bu becerilerden bazıları öğrenilebilir ve geliştirilebilir.

Bu yazımızda bu rollerini yerine getirirken sahip olunulması gereken özellikleri listelemeye çalışacağız. 

1. Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Bilin

Bu madde üzerine size bir soru sormak istiyorum. Çocuğunuz olduğunu varsayın ve çocuğunuzun matematik notu 85, fizik notu ise 40. Siz ebeveyn olarak hangi dersten özel ders aldırırsınız?

Büyük bir çoğunluğunuzun fizik dediğinizi duyar gibiyim.

Yanlış bir tercih. Neden mi?

Türkiye eğitim sisteminin temel özelliklerinden biri zayıfı güçlendirmek üzerine dayalı olmasıdır. Bu temelin olumuz yanı ise; düşük notun bir yere kadar artırılabileceğidir.

Fizikten özel ders aldırsanız bile çocuğunuzun notu büyük ihtimalle 75-80 bandına çıkacaktır. Fakat siz burada fizikten değil de matematikten özel ders aldırsanız. Zaten çocuğunuzun potansiyeli 85 bandında, iyi bir destekle çocuğunuzu 110-120 yapabilirsiniz. Bu ne demek. Sınıfında herkes çalışarak 85-90 hatta 100 bandına çıksa bile çocuğunuz bir alanda en iyisi olacaktır. Bir kişinin her alanda ortalama olmasından ziyade bir alanda en iyisi olması başarıdır.

Bu bağlamda güçlü ve zayıf yönlerinizi saptayıp, işiniz için gereken güçsüz yönlerinizi temel düzeye kadar, güçlü yönlerinizi ise ortalamanın üzerinde artırabilirsiniz.

2. Daima Pozitif ve Coşkulu Olun

Her zaman gülümseyin. Sabah çöpçüye, yol kenarında duran amca ve teyzeye, okulunuzda ve iş yerinde güvenlik görevlisine merhaba deyin. Enerji verin. Pozitif olduğunuzda kendinizin daha yapıcı olduğunuzu göreceksiniz.

Coşkulu olmak ile ilgili ise yaptığınız herşeyi severek yapın. Yaparken birileri sizi izlerse sizden ilham alsın. Eminim daha önce işini coşkulu yapan bir kişiye tanıklık etmişsinizdir.

Mesela bu yazının bir kez bile okunmayacağını bilsem, bu yazıyı 10.000 kişi okuyacakmış gibi coşku ile yazıyorum ve bir o kadar heyecanlanıyorum. Bu benim iç motivasyonum. Biliyorum ki en kötü kendimi geliştiriyorum.

3. Değerleriniz Olsun

Bu her zaman hayatınızı yönlendirecek hayat prensipleridir. Değerleriniz ne kadar sağlam ise hayatınızı o kadar sağlam yaşarsınız. Bu değerleri edinmek için bol bol felsefe ve sosyoloji okumalısınız. Bu sizin kendi kişiliğinizin oluşmasında çok fayda sağlayacaktır. Değerleriniz doğrultusunda karar almaktan da çekinmeyin. Belki bu değerler sizi çalıştığınız kurumdan istifa ettirebilir, okulunuzu bırakmanıza, arkadaşlıklarınızı sonlandırmanıza neden olabilir. Değerlerinizden ve kendinizden eminseniz arkanıza bakmayın. 🙂

4. İletişim Becerilerinizi Geliştirin

Bu çok önemli bir madde. Hasta ile çok fazla zaman geçiren bir meslek mensubunda belki en fazla olması gereken bir özellik. İletişim becerileriniz gelişirse; kolay iletişime geçebilir, ikna kabiliyetiniz artar, kendinizi rahat ifade edebilir, tartışmaları iyi yönetebilir, kolay empati kurabilir ve yanınızdakileri iyi motive edebilirsiniz. İletişimin en önemli parçası ise dinlemektir. Bunu öğrenerek bile çok farklı biri olabilirsiniz.

5. Bilginizi Sürekli Geliştirin

Şuan eğitim alan geleceğin sağlık profesyonelleri büyük ihtimalle mezun olduklarında bilgilerinin büyük bir çoğunluğunu kullanamayacaklar. Bunun nedeni ise bilginin güncellenme yarı ömrünün hızlanmış olmasıdır. Biz aslında bugünün şartlarına göre değil, birinci sınıftaki öğrenciyi 5 yıl sonrasının (yani mezuniyet sonrası) sağlık sistemi şartlarına göre yetiştirmeliyiz. Bunun sağlık alanında verilen eğitimde çok fazla ıskalandığını düşünüyorum. Ve öğrenci mezun olduğunda öğrendiğim bilgilerin çoğunu kullanamıyorum demesinin kaynağı ise bu ıskalamadır. Bunun için hayat boyu öğrenen bir sağlık profesyoneli olabilirsiniz. Böyle bir sağlık profesyoneli olmak sizi güncel tutar, kariyerinize olumlu etkiler. Öğrenme sürecinizi ise sekteye uğrayın. Alan dışı okumalar ve gözlemler size mesleğiniz ile farklı içgörüler kazandırabilir.

Hayat boyu öğrenme ile ilgili içeriklerimizi ( 1. içerik, 2. içerik, 3. içerik ) buradan okuyabilirsiniz. 

6. Alanınızla İlgili Profesyonel ve Toplumsal Organizasyonlara Katılın

Bu kongre, sempozyum, çalıştay, öğrenci kulübü, sivil toplum kuruluşu gönüllülüğü olabilir. Bu ortamlar size network oluşturmanızı sağlayarak farklı insanlar ile tanışmanızı sağlar. Bir topluluğun içinde olmak sizin gelişiminiz için çok önemlidir. Buna öğrenci iken başlamak çok önemlidir. Mesleğe karşı bakışınızı etkileyecek rol modellerinizi buralarda bulabilirsiniz. Bu ortamlar sizin vizyonunuzun oluşmasında büyük katkı sağlayacaklardır.

**

Bu içerik hemşirelik ve ebelik mesleğine gönül verenler tarafından hazırlandı.

Sende gönül verdiysen içeriği arkadaşlarınla paylaşayarak bize destek olabilirsin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.