Daha gerçekçi analiz edebilmek için verilerle konuşmak gerekir, bakarsınız ilgili kişileri ikna ederiz..

Aşağıda gördüğünüz tablo 26.12.2016 tarihli Hürriyet gazetesinde paylaşılan “Hemşireler paylaşılamayacak” başlıklı haberden…

Görüldüğü üzere 2014 mevcut iş gücünde hemşire sayısı 152.254 ile en yüksek seviyede, bununla orantılı olarak 2023 hedefi de 315.000 hemşire. İstatistiklere bakıldığında hemşireler işsiz kalmayacak, paylaşılamayacak..

Peki alanlardaki duruma göz atarsak; hekimden fazla sayıda olan hemşireler çok yönlü iş tanımlarına sahip… Hemşirelik dışındaki iş tanımlarından bazıları; asistan hemşire, hastabakıcı, temizlik personeli, sekreter.. Öyle ki hemşirelik mesleğini tam anlamıyla yerine getirmiş, diğer iş tanımlarını da yapmaya vakit bulabilmiş bir meslek grubuyuz. Açıkçası ben sadece hemşirelik yapabiliyorum çünkü diğer iş tanımlarını yapmak için yetkim de yok zamanım da..

Bu kadar hemşire yokluğunda bırakalım da herkes üzerine düşeni yapsın, ne dersiniz?

Bu işleri yapmayı kendine yetki edinmiş hemşire arkadaşlarıma, nacizane söylemek istediklerim de var; Asistan hemşire arkadaşım; Türkiye’de asistan hemşire tanımı yok, kaldı ki Türkiye’de tanımı olan uzman hemşirelik dahi görmezden geliniyor.. Diyeceğim o ki; sen asistan gibi davranırken mesela parasentez yaparken, hastaya verdiğin zararda tamamen sen suçlu ilan edilirsin.

Seni koruyan hiç bir hekim ya da yasa olmaz!

“Sağlık bir ekip işidir” diye öğrendik bu güne kadar. Bu ekibi hissetmişliğim de oldu, yukarıdaki ekstra iş tanımlarını kabul etmediğimden ekip dışında kalmışlığı da çok yaşadım. Müsaade ettiğimiz her iş, bize görev olarak geri döner.. Sürekli sobelenmekten sıkılmadınız mı?

**

Sen de Topluluğumuzun Bir Parçası Ol

Yazarlık başvurusunu ile ilgili açıklayıcı bilgilere yukarıdaki buradan ulaşabilir.
Direkt başvuruyu ise aşağıdaki linkten yapabilirsiniz.
https://goo.gl/forms/7gtKei53ddxYgTfG3

2 YORUMLAR

  1. Öğrenciyiz ve bize klinikte işiniz olmayan şeyleri yapmayın diyorlar ama ne olduğunu söylemiyorlar sorunca görev tanımına bak deniyor ama bu yeterince açık değil. Ben sahada ne ile karsılasıcam ne yapmamı isteyecekler bilmiyorum bunun hakkında cevap verirseniz sevinirim

    • Merhaba genç meslektaşım, sağlık güçlü bir dinamik. Bu dinamik içerisinde işin çoğu bize düşüyor olsa da sürekli kapalı kapılar ardında bırakılıyoruz.. 2007 ve 2011 yıllarında çıkmış olan hemşirelikle ilgili kanun ve yönetmelikleri mutlaka okuyunuz. Onun haricinde alanlarda yönetim boşlukları çok fazla.. bu yönetim boşluklarını, ne yapması gerektiğini bilmeyen hemşirelerle doldurmaya çalışıyorlar.. Mesela asistan yok, ya da asistana öğretmek için zaman lazım.. bunun için hemşireyi kullanıyor, hemşire hanım sen bu işi çok iyi yapıyorsun.. bu kullanmalara müsaade etmeyınız alanlarda.. Sağlık bir ekip işi! Farz-ı misal hasta arrest oldu, o senin işin benim işim olmaz.. ama kendi işlerini yetiştirecek diye hemşireyi kullanmaya çalışan hekimler için okumuyoruz üniversiteyi! Alanlara girdiğinizde donanımlı olun lütfen, hangi alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız kendinizi yetiştirin! Bugünlerde yaşadığımız sıkıntıların hepsini, menfaatlerini düşünen insanlar yüzünden yaşıyoruz.. İyi çalışmalar, sevgiler..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.