Öncelikle kendi durumumu ve şartlarımı açıklayayım.
2005 yılından bu yana, yani 11 yıldır özel bir hastanede hemşire olarak çalışıyorum. Bunun son 7 yılı da spesifik bir onkoloji biriminde geçti. Bu durum NCLEX hazırlığı için bir dezavantaj oluşturuyor. Yeni mezun veya daha genel bir hemşirelik alanında çalışıyor olsaydım muhtemelen işim daha kolay olacaktı.
Mesleki deneyim NCLEX için çok gerekli bir şey değil. Tam tersi bir şekilde, mesleki deneyim ile birlikte sınav başarısı da düşebiliyor. Çünkü sınav yeni mezun hemşirenin temel kitap bilgilerini ölçmeye odaklı hazırlanmış. Temel hemşirelik bilgilerini verilen örnek durumlara uygulayarak “güvenli bakım” verip veremeyeceğinizi ölçmek istiyorlar.
Örneğin, yıllardır yoğun bakımda çalışıyorsunuz, X durumunda sizin deneyiminize göre Y eylemi yapılıyor, ancak kitapta Z eyleminin yapılması gerektiği yazıyorsa maalesef kaybediyorsunuz. Sınava hazırlanırken bunu her zaman göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Diğer bir konu da mesleki deneyimle birlikte genel hemşirelik bilgilerinizin azalıyor olması. Örneğin ben uzun yıllardır onkoloji alanında çalıştığım için bu konuda neredeyse hiç soru kaçırmıyorum. Ancak benim karşıma onkoloji alanından bir soru gelmesi ihtimali çok düşük. Gelse bile 1-2 soru olur ancak. Yıllardır hiç ilgilenmediğim alanlar (cerrahi, pediatri, kadın doğum gibi) daha çok sorulacak. Bu nedenle deneyimin getirdiği bu dezavantajı da bilerek hazırlandım.
Bunları anlattıktan sonra NCLEX’e nasıl hazırlandığımdan bahsedebilirim.
- Öncelikle, sınav ile ilgili bilgi edindim. Nasıl bir sınavdır? Hangi şartlarda yapılır? Soruların sorulma şekli nedir? Sınav süresi ve ortamı nasıl olur? Geçme/kalma neye göre belirlenir? Bunun için çok güzel Youtube videoları var. Bu videoları izlemenizi öneririm.
- Daha sonra rastgele sorulardan oluşan yaklaşık 100 soruluk bir deneme sınavı yaptım. Bu konuda bazı internet siteleri veya ücretsiz kitaplar yararlı olabilir. Pek çok ücretli test sisteminin ücretsiz veya deneme üyelikleri var. En popüler olanları: Kaplan, NCSBN, Uworld… Daha bir sürü farklı kaynak var.
- Sorulara ve konulara iyice alıştıktan sonra eksik olduğumu düşündüğüm konularda çalışmaya başladım. Konu çalışma (content review) için çok farklı türde kaynaklar bulmak mümkün. Youtube videoları, ses kayıtları, akıllı telefon uygulamaları, kitaplar, bilgisayar programları… Oturup bir kitap üzerinden çalışmakta oldum olası zorlandığım için çok gerekmedikçe kitaptan çalışmadım. Bunun yerine örneğin evde bir işle uğraşırken veya yürüyüş yaparken ses kayıtlarını dinledim. Evde dinlenirken Youtube videoları çok yararlı oluyor. Tuvalette akıllı telefonumdan soru çözdüm. Kısacası, her an bir şekilde NCLEX ile ilgili bir şeyler yapıyorum.
- Sınava 2 ay kadar bir zaman kaldığında konu çalışmayı artık bırakıp sadece soru çözmeye yöneldim. Pek çok soru bankası soruların/yanıtların ayrıntılı açıklamalarını da veriyor. Soruyu çözdükten sonra doğru seçenek neden doğru, yanlış olanlar neden yanlış diye baktım.
Kullandığım kaynaklardan hangilerini beğendim
- Marlene Hurst’ün eski videolarına bir yerden ulaşmıştım. Onun anlatımları çok yararlı oldu. Sınav sırasında Marlene teyzenin sesi kulaklarımda çınlıyordu diyebilirim 🙂 Yeni videolarının çok daha iyi olduğunu duydum, web sitesinden örnek videolara bakabilirsiniz. Biraz pahalı bir kaynak ama güzel.
- Video izlemek isteyen ancak ücretsiz olsun diyenler için Youtube kanalları önerebilirim. Başlıcaları: RegisterednurseRN , EmpoweRN
- Sınava çok zamanı olanlar için NCLEX-RN Mastery uygulaması yararlı olabilir. iOS veya Android cihazınız üzerinden giriş yapıp her yerde soru çözebilirsiniz. Açıklamalar gayet doyurucu. Ancak soruların çoğu gerçek NCLEX standardına uygun değil. Yine de normal fiyatı olan 30 dolar için çok güzel bir uygulama. (İpucu: Uygulamayı yükledikten sonra hemen ücretli üyelik satın almayın, bir süre sonra size indirim teklif edecektir, o zaman satın alırsanız daha ucuza gelir.)
- Soru bankası olarak önce Kaplan Qbank‘i denedim. Sorular fena değil, zorluk olarak gerçek NCLEX’e benzerdi. Ancak soruların açıklamaları çok kısıtlıydı. Eğer Content Review Guide ile birlikte almıyorsanız tek başına çok yararlı olmayacaktır. Ayrıca web sitesinin kullanımı çok keyifli değil, mobil uygulama yok. Web sitesini mobil cihazdan kullanmak çok zor.
- Daha sonra Uworld‘e 1 aylık üyelik satın aldım ve gerçekten çok memnun kaldım. Sınavı geçmemde Uworld’ün payı büyüktür. Her gün 50 soruluk bir test oluşturup çözdüm, akşamları da yanıtları ve açıklamalarını okudum. Açıklamalar gerçekten kapsamlı ve tek başına sınava hazırlanmaya yetecek kadar doyurucu. Mobil uygulaması da işimi çok kolaylaştırdı.
- Pek çok “content review guide” inceleme fırsatım oldu. Hepsine çalışmayı denedim ama kitaba konsantre olmak benim için her zaman çok zor olmuştur. Denediklerim arasında çalışmaya değer bulduğum, konsept olarak NCLEX’e en uygun olanı Kaplan’ın Content Review Guide adlı kitabıdır.
Şahsen yeterli sayıda soru çözemedim, yeterince iyi hazırlanamadım. Buna rağmen sınavı ilk girişte geçtim. Ama herkese bu riski almayı önermiyorum. NCLEX’e girmeden önce soru bankalarının sunduğu soruların çoğunu yanıtlamak yararlı olacaktır.
**
Bu içerik hemşirelik ve ebelik mesleğine gönül verenler tarafından hazırlandı.
Sende gönül verdiysen içeriği arkadaşlarınla paylaşayarak bize destek olabilirsin.