Merhaba Değerli Sağlık Atölyesi Okurları;
Sağlık alanında değişim yaratmak için farklı alanların bilgisine sahip olmamız gerekliliği artık bir zorunluluk haline geldi. Bunun için bende ilgi alanıma giren tüm kitapları tüketmeye, haftada en az bir kitap bitirmeye çalışıyorum. Yinede en büyük okumalarımı ise internet üzerinden her zaman ve her yerde ulaşabildiğim sosyal ağlardan, bloglardan, dergilerden, haber sitelerinden, araştırma şirketlerinin raporlarından vs yapıyorum. İnternet bu konuda güncel bilginin dolaştığı bir yer olduğu için günceli yakalamam çok daha rahat oluyor. Örneğin; Bill Gates’in kişisel blogunu RSS’me eklediğim için yazdığı yazı hemen önüme düşüyor. Bu sayede dünyayı değiştiren bir kişinin bakışı saniyeler içerisinde öğrenebiliyorum. Bu arada dil bilmenin değerini ise yabancı kaynak okurken (okuyamazken) anlıyorsunuz. 🙂
Neden kitap okumanız gerektiği ve kitap okumaya başlayamama gibi sorunlarınız var ise daha önce yazmış olduğum Kitaplar, Zaman Makinesidir Işınlanın adlı yazımı okuyabilirsiniz.
Bu haftasonu bereketli geçti. 2 kitap bitirdim.
Okuduğum birinci kitap; Salman Khan’ın yazdığı Dünya Okulu – Eğitimi Yeniden Düşünmek adlı kitap. Kitap 220 sayfa. Salman Khan (tanımayanlar için söylüyorum) aynı zamanda Khan Academy‘nin kurucusu. Bu kitabın öneri yazısını akşam saatlerinde Sağlık Atölyesi‘nde bulabilirsiniz.
Okuduğum ikinci kitap ise; Greg Satell‘in kaleme aldığı İnovasyonu Haritalamak adlı kitap. 286 sayfacık. Bu kitap ilginç bir şekilde elime geçti. Geç saatlerde bloglarda girişimcilik ile ilgili yazılar okurken bir yazının içerisinde bize mail atın kitabı size gönderelim diye bir yere denk geldim. Şaşırdım. Sonra mail atmaya karar verdim. Mail attım. Sabah maillerimi kontrol ettiğimde kitabın Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından kargoya verildiği ile ilgili maili görünce şok oldum. Bir gün sonra kitap elime ulaştığında yapılan davranışı çok takdir ettim. Burada Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı‘na teşekkür ediyorum.
Şimdi İnovasyonu Haritalamak kitabı üzerine bir kaç kelam edelim.
Öncelikle her sağlık çalışanının okuması gereken bir kitap. Hatta bence sağlık bölümlerinin okulun sonuna kadar okuması gereken kitap listelerinin yapılması gerekli. (Bu konuda hemşirelik ve ebelik bölümleri için liste hazırlığı içerisindeyim.) Çünkü artık okullar bizi geleceğe hazırlamakta zorlanıyor. Sade, akıcı bir dille yapılmış bu kitap; bir fikrin oluşması için gereken şartlardan, fikrin hayata geçirilmesi ve sonrası için neler yapılması gerektiğini anlatıyor. Kitap içerisinde çok büyük şirketlerin (IBM, Aplle, Google, Amazon, Microsoft vs) vaka olarak analizlerinin yapılması bu şirketlere bakışınızı değiştirecektir.
Bu kitaptan çıkarımlarıma gelecek olursam;
- Bir fikirden önce sağlam, çözülmesi beklenen, çözüldüğünde değer yaratan probleme ihtiyacın olması gerekiyor.
- İnovasyonlar; önemli problemlere yönelik yeni çözümlerdir.
- Problem çok iyi tanımlanması fikrin hayata geçişini kolaylaştırıyor. Hatta kitabın içinde bir söz vardı. Bir problemi çözmek için 20 gün verseler, 19 günü problemi tanımlamak için geçirirdim. Bu söz belki problem ile ilgili çoğu şeyi anlatıyor.
- Doğru problemleri başarılı olmanıza olanak tanıyacak doğru stratejilerle eşleştirmek gerektiği çok önemlidir. Tabi bunun için problemlere yönelik strateji havuzunuzun olması gerekir. Bilmediğiniz bir stratejiyi kullanamazsınız. (Bunun için herşeyi gözlemleyin, okuyun, takip edin)
- Başarının en önemli bileşenleri beceriler, kültür ve strateji gibi göremediğimiz şeylerdir.
- İnovasyon daha çok; dağın tepesine çıkarmaya uğraştığı kaya zirveye yaklaştığı anda her seferinde aşağı yuvarlanan Yunan mitolojisindeki Sisifos efsanesine benzer.
- İnovasyon düz bir çizgide ilerlemez.
Ayrıca kitabın son bölümü Kendi İnovasyon Haritanızı Geliştirmemiz için 6 İlke‘nden bahsetmiş. Bu ilkeler;
- Aktif bir şekilde iyi problemler arayın
- Kurumunuzun becerilerinize, kültürüne ve stratejisine uygun problemler seçin
- İnovasyon haritası çıkarmak için doğru soruları sorun
- Yetenek, teknoloji ve enformasyon ekosistemlerine erişmek amacıyla platformları kullanın
- İşbirliği kültürü oluşturun (Bunun için aşağıdan da ulaşabileceğiniz ve linkini verdiğim adlı Birleşip Yükselmek, Yükselip Birleşmekten Daha İyidir adlı yazımızı okuyabilirsiniz)
- İnovasyonun zahmetli bir iş olduğunu unutmayın.
Bu kitapla daha fazla çıkarımlar yapılabilir. Fakat kitabı okumanın yerine geçemeyeceği için kitabı en kısa sürede okumanızı öneririm.
Faydası olması dileğiyle.
**********
Dünya çok hızlı değişiyor.
Hemşirelik camiasının bu değişime ayak uydurabilmesi için hayat boyu öğrenmeye önem vermesi gerekmektedir. Hayat boyu öğrenen hemşireler oluşturmak için Sağlık Atölyesi ve Dijital Hemşire bloglarını kurduk.
Bu anketle Sağlık Atölyesi ve Dijital Hemşire bloglarının hayat boyu öğrenmenize etkisini ölçmeye çalışıyoruz.
Bu çalışmaya destek vermeniz bizim için çok elzemdir. Çünkü bu çalışma sonunda ulusal çapta bir değişim dalgası yaratabiliriz.
Ne kadar çok hemşirelik camiası mensubuna ulaşırsak çalışmadan çıkan verilerin güvenliği ve hemşirelik mesleğine katkısı fazla olacaktır.
Desteklerinizi bekliyoruz.
Aşağıda çalışmanın linki yer almaktadır.
Daha güzel şartlarda yaşamak ve çalışmak amaçlı 4-5 dakikanızı ayırmanızı rica ediyoruz.
Unutmayın, damlaya damlaya göl olur.