Merhaba değerli Sağlık Atölyesi okurları;
Son zamanlarda X ve Y kuşağı hemşire ve ebelerin iş yerinde tatminsizlik duygusunu deneyimlediği için sık sık istifaların olduğunu görüyor ve duyuyorum. Kurumların ve kuruluşların oturmuş yapısı ile değişen çalışan normlarına uyum sağlayamadığını da ayrı bir durum. Burada iki tarafın beklenti farklılıklarından kaynaklanan durum söz konusu. Genellikle kurumlar çalışan hemşire ve ebeleri işten çıkarma gibi durumu yapmak istemediği için çalışanlar kurumları terk etmektedirler.
Bu yazımızda çalıştığı kurumdan ayrılmayı ve istifa etmeyi düşünen hemşire ve ebelerin davranışlarındaki değişimi ele alacağız. Tabi bu her hemşire için uygun olmayacaktır. Genellemek yaparsam aşağıda listeleyeceğim durumları istifa eden hemşirelerin neredeyse %90’ı yapmaktadır.
**
Yazının ana çıktıları;
İstifa edecek hemşire eve ebelerin istifa edeceklerini ifade eden belirtiler;
- Sık sık rapor almaya çalışır
- İş yerinde işlerini aksatır / tamamlamaz
- İş yerinde çalışanlara yönelik davranışı değişir
- İş yerinde hastalara yönelik davranışı değişir
- Diğer çalışanların kuruma karşı duygu ve düşüncelerini değiştirmeye çalışır
**
Hadi başlayalım.
1. Sık sık rapor almaya çalışır
Çalıştığı kurumdan ayrılmayı düşünen hemşire ve ebelerin büyük bir çoğunluğu çalıştığı kurumu gözden çıkardığı için sık sık rapor alarak işe gelmemeye başlar. Bu durumda ise genellikle hasta olduğunu belirtir. Fakat biraz araştırdığınızda durumu bilen arkadaşları TURP gibi olduğunu size söyleyebilir. Rapor alma zamanları ise genellikle hafta sonlarına doğru ya da hafta başlarına doğru olur. Hatta istifa ettikten sonra çok daha net bariz bir şekilde gereksiz rapor alarak süreci devam ettirir.
2. İş yerinde işlerini aksatır / tamamlamaz
Bu durumu çalıştığı kurumdan ayrılmayı göze koyan neredeyse çoğu hemşire yapmaktadır. Hasta dosyalarının eksik olduğunu görürsünüz. Yaptığı kontroller aksamıştır. Sorumluluklarını yerine getirmez. Bu hemşirenin özellikle nöbetler esnasında bol bol mola yaptığını görebilirsiniz. Bahanesi ise işler yoğundu yetiştiremedim gibi söylemler olacaktır. İşten ayrılmayı düşünen hemşireleri sadece bu özelliklerine bakarak anlayabilirsiniz.
3. İş yerinde çalışanlara yönelik davranışı değişir
Çalıştığı iş yerinden ayrılmayı düşünen hemşire ve ebeler çalıştığı iş yerinde ast ve üstlerine karşı daha önce söyleyemediği şeyleri söylemeye başlar. Çok rahat iş yerinde tartışmaya girebilir. Küçük sorunları çok rahat büyütebilir. Altında çalıştığı hemşire ve ebelere karşı baskıcı bir tutum sergileyebilir.
4. İş yerinde hastalara yönelik davranışı değişir
İşten ayrılmayı düşünen hemşire ve ebelerden en büyük zararı hastalar görmektedir. Tedavi aksatmaları, hatalarını kapatmaları ve bakım vermeyerek kurumu cezalandırmak isterken hastaları cezalandırıyorlar. Bunu kurum ancak hasta memnuniyetsizliklerinin ve şikayetlerinin artması ile anlamaktadır.
5. Diğer çalışanların kuruma karşı duygu ve düşüncelerini değiştirmeye çalışır
Bu durumu çok rahat görebilirsiniz. Ne zaman konu işten açılsa kişileri demoralize eden konuşmalar yaparak çalışan diğer kişilerinde istifa etmesini sağlamaya çalışarak kurumu zor durumda bırakma davranışı içinde olur. Bunu yaparak zaten demoralize bir ekip oluştuğunda yaprak dökümü gibi en ufak sorunlarda istifa edenleri görebilirsiniz.
Bu yazıyı okumuşsanız, lütfen iş yerinizden ayrılmayı düşünürken yukarıda belirtilen durumları yapmayınız. Burada sadece kurumu cezalandırmıyorsunuz. İş yerinizde çalışan iş arkadaşlarınızı ve hastaları da cezalandırıyorsunuz. Bunun meslekte karşılığı yoktur. Bu davranışlar profesyonel davranışlar değildir. İstifa edecekseniz gidin istifa edin. İhbar çalışmak istemiyorum deyin. Eminim durumuzu anlayışla karşılayacaklardır.
Ayrıca istifa ederken istifa ettiğiniz kurum ile kötü ayrılmamaya çalışın. Hemşirelik ve ebelik camiası küçük. İstifa ederken yaptığınız davranışlar çok rahat işe başlayacağınız diğer kurumlara çok hızlı gidebilir. Bu mesleki hayatınıza olumsuz yansıyabilir.
***
Hemşirelik literatüründe son zamanlarda hastanelerde çalışan hemşirelerin yüksek oranda tıbbi hata yaptıkları ile ilgili akademik çalışmaların sayısı artmaktadır. Bu konuda ülkemizdeki durumu ulusal çapta görmek amaçlı hastanede çalışan hemşirelerin tıbbi hata yapma eğilimlerini belirlemek istedik.
Bu çalışmaya destek vermeniz bizim için çok elzemdir. Çünkü bu çalışma sonunda ulusal çapta hemşirelerin yaptığı tıbbi hataları yapmalarını engelleyici politikalar oluşturmak istiyoruz.
Ne kadar çok hemşireye ulaşırsak çalışmadan çıkan verilerin güvenliği ve ulusal çapta ses getirme durumu artacaktır.
Desteklerinizi bekliyoruz.
Aşağıda çalışmanın linki yer almaktadır.
Daha güzel şartlarda çalışmak amaçlı 4-5 dakikanızı ayırmanızı rica ediyoruz.
Unutmayın, damlaya damlaya göl olur.
Thank you for this post. Its very inspiring.