Merhaba arkadaşlar;
Bu yazıyı sizlere yüksek lisans hakkında bazı bilgiler vermek amacıyla hazırladım. Yüksek lisansa hazırlanan başta hemşirelik bölümü öğrencileri olmak üzere diğer bölüm öğrencilerini de ilgilendiren belli başlı konulardan bahsedeceğim. Daha önce Sağlık Atölyesi’nde yazılmış olan ‘’Hemşirelik ve Ebelikte Yüksek Lisans/Doktora Yapmak İsteyenler İçin 8 Öneri’’ yazısını okumanız size fayda sağlayabilir. Ben ise size daha taktiksel bilgiler ve öneriler vereceğim.
Aşağıda anlatacaklarım genel bilgiler içermektedir ve üniversiteden üniversiteye göre değişebilir. Kimi üniversiteler yabancı dil puanı istemeyebilir vs.
Şimdi gelelim öneriler kısmına;
1 ALES Puanınızı Mümkün Olduğunca Yüksek Tutmaya Çalışın
Alesi birinci madde olarak aldım çünkü yüksek lisansa girişinizi %50 oranında etkilediği için mezuniyet not ortalamanızdan bile daha önemli olduğunu düşünüyorum. Kendim üzerinden örnek verecek olursam ALES notum 67’ydi ve yüksek lisansı kazanamamıştım. Size önerim ALES notunuzu mezun olmadan evvel almanızdır. Bu arada ALES 5 yıl geçerlidir. ALES toplamda 100 sorudan oluşuyor, bu soruların 50’si Matematik 50’si ise Türkçe sorularından ibaret. ALES’e nasıl çalıştığım konusuna gelirsek, ben KPSS’ye hazırlık sürecimde zaten Türkçe ve Matematik çalışmıştım bu sebeple ekstradan bu derslere vakit ayırmadım. Ama çıkmış son 10 ALES sorularını dakika tutarak çözdüm ve yapamadığım sorulara geri döndüm. Eğer Türkçe ve Matematikte konu anlamında çok bir eksiğiniz yoksa çıkmış soruları çözerek iyi bir puan alabilirsiniz. Konu eksiğiniz varsa da önce eksiklerinizi kapatmanızı öneririm.
2 Okul Not Ortalamanızı Yüksek Tutun
Okul not ortalamanız yüksek lisansa kabul için oldukça önemlidir. Çünkü çoğu üniversitede 2.50’nin altında bir ortalamayla mezun olmuş kişiler yüksek lisansa başvuramazlar. Kural gereği ortalamanızın en az 2.50 olması gerekir. Tabiki siz ne kadar yüksek tutarsanız o kadar iyi, çünkü not ortalamanızda yüksek lisansa girişinizi genelde %25 oranında etkilemektedir.
3 YDS Yerine YÖKDİL’e Girin
YDS’den ziyade YÖKDİL’e girin çünkü YDS’ye oranla daha kolay bir sınav oluyor. Alan bazlı olması bu sınavdan yüksek not almanızı sağlıyor. Zaten hemşirelikte bazı kelimeler Latince’dir. Bu sebeple YÖKDİL size daha yakın gelecektir. Sık sık YÖKDİL’in kaldırılacağı ile ilgili haberler çıkıyor bu haberler şu anda asılsız ancak siz yine de kaldırılma ihtimaline karşın en yakın zamanda bir YÖKDİL sınavına girin. Aynı zamanda akademik alana yoğunlaşmak isteyen arkadaşların bu iki sınavdan birisine mutlaka girmesi gerekir. Memuriyette dil tazminatı almak isterseniz de YDS’ye girmeniz ve en az 70 almanız gereklidir. YÖKDİL dil tazminatı için geçersizdir.
4 YÖKDİL Yerine Üniversitenin Kendi Yabancı Dil Sınavına Girin
Bu madde ne kadar bir üst maddeyle çelişiyormuş gibi görünse de şöyle açıklayabilirim: Sizin kısa vadeli amacınız, önceliğiniz yüksek lisansa kabul almaksa ve YÖKDİL’den iyi bir puan alamamışsanız, kurtarıcı sınav olarak üniversitelerin yabancı diller bölümünün yapmış olduğu sınava girin. Çünkü bu sınavlar YÖKDİL’den daha kolaydır. (Örneğin: benim YÖKDİL puanım 66, üniversite yabancı dil puanım ise 84). YÖKDİL’de direkt kelime sorularından başlarken, üniversitenin sınavları am-is-are gibi çok daha temel sorulardan başlıyor. Bu da size puan kazandırıyor. Üniversitenin yapmış olduğu bu sınavlar yılda 2 kez (yüksek lisans başvuru dönemleriyle aynı zaman diliminde ya da birkaç hafta öncesinde) gerçekleştirilmektedir. Başvuracağınız okulun yabancı diller bölümü websitesini takip edip oradaki adımları uygulayarak başvuru yapabilirsiniz.
5 Mülakat Olacaksa Çok İyi Hazırlanın.
‘Çok iyi’ kısmını birazcık açalım. Çok iyi derken başvuracağınız bölüm konularına genel olarak hakim olsanız yeterli olur. Mülakatta gelecek sorulardan bazıları:
- Neden bu üniversite?
- Neden bu bölüm?
- İngilizcen nasıl? (Yani demek istiyorlar ki sana bol bol çeviri/araştırma/sunum yaptıracağız iyi ol)
- İleriye dönük hedeflerin neler?
- Hemşire olarak deneyimin var mı?
- Ve birkaç tane de bölümünüzle alakalı spesifik soru gelebilir(başvurduğunuz alana özgü.)
Size kendi tecrübelerimden yola çıkarak yüksek lisansa hazırlık sürecinde nasıl bir yol izlemeniz gerektiği ile ilgili bilgiler vermeye çalıştım. Umarım faydalı olur.
Her türlü görüş ve önerileriniz için bana mail atabilirsiniz ayseegoktass@gmail.com Geri bildirimleriniz benim için önemli.
Sağlıcakla kalın.