Hemşirelik alanında son zamanlarda yüksek lisans yapmanın popülerleştiğinden bahsetmiştik. Yüksek lisans yapacaklara öneriler verdikten sonra (demek ki büyük bir çoğunluk mülakata kadar gelmiş) yüksek lisans mülakat sınavı için öneriler isteyen arkadaşlar bize sosyal ağlardan ve Dijital Hemşire platformundan geri bildirim vererek böyle taleplerini ilettiler.

Öncelikle unutmamanız gereken ilk ve en önemli anektod:

Siz orada karşınızdaki sizi değerlendiren kişilerin algısı, bilgisi, entellektüel düzeyi kadarsınız.

Bu anektod o kadar önemli ki maddelerimizin çoğunluğu bu anektodun alttını dolduracaktır.

1. Nokta Atışı Bir Yüksek Lisans Alanı Belirle

Mülakata genellikle o dönem yüksek lisans açmış anabilim dallarının başkanları girer. Genel bir mülakat olsa bile ilk başka bir şekilde sizin ilgi alanlarınızı veya direkt hangi anabilimdalında yüksek lisans istediğinizi sorarlar ve öğrendikleri an o anabilimdalı üzerinden sorular gelmeye başlar. Artık korkmayın size genellikle sadece artık bir anabilimdalı üzerinden sorular geleceği için konu alanınız daralmıştır. Gerçekten o alana ilginizde varsa sorular zaten genel olarak cevaplayabileceğiniz türdendir.

2. Mülakat Hocalarının Akademik Özgeçmişlerini İncele (Hemde En Ayrıntısıyla)

En bomba madde bu aslında. Neden mi? Çünkü mülakata giren kişiler bilmediği, çalışmadığı, farkında olmadığı soruları sor(a)mazlar. Bunun için önceden mülakata girecek hocalarının özellikle tez ve doktoralarını sonrasında ise yazdığı makalelerin konu ağırlığını incelemelisin. Bu onların neyi, ne kadar bildiğini gösterir. Hatta zamanın varsa yaptığı tez ve makalelerin abstrac bölümlerini okumalısın. Nokta atışı cevaplar verebilmeni sağlar.

3. Mülakatta Konuşmanızda Tost İletişim Tekniğini Kullanın

Bunu ben denemedim ama deneyen arakdaşlarım güzel sonuçlar aldılar. Tost iletişim taktiği mülakata girerken mülakat hocalarına iltifat ederek girmeni ve çıkarken de iltifat ederek çıkmanı gerektirir. Bu aslında yağ çekmek midir bilinmez. İnsan psikolojisi için işe yaradığı aşikar. Çünkü günümüzde iltifat eden kişiler daha akılda kalıcı oluyor.

4. Pozitif olun

Pozitif olmak her ortamda yapıcılığı sağlar. Böyle kasıntılı mülakat ortamlarında pozitif bir imaj vermek kişinin sağlıklı birey olduğunun göstergesi olduğu anlamına gelir.

5. Bilmiyorsanız ‘Bilmiyorum, En Kısa Zamanda Öğrenirim’ Diyebilmelisiniz

Bilmiyorum diyebilmek gerçekten asil bir duruşu ve özgüveni gösterir. Zaten her şeyi de bilmek zorunda değilsiniz. Sadece belirli parametreleri bilmeniz yeterli. Çünkü siz daha fazla öğrenmek ve öğrendiklerinizi pekiştirmek için geliyorsunuz. Bu sizin öğrenmeye açık olduğunuzu gösterir.

6. İlgi Alanınızla İlgili Temel Parametreleri Bilin

İlgi alanınız diyabet mi, kardiyoloji mi, temel ilke mi? Hepsinin temel bir bilgi birikimi vardır. Bu bilgi birikimini almanız o konuda kendinizi doldurmanız önemli. Silahı korkutmak için değil 12’den vurmak amaçlı doldurun. Beyninize yaptığınız hiç bir yatırım boşa gitmez.

7. İlgi Alanınızla Yaptığınız Ne Varsa En İnce Ayrıntısına Kadar Anlatın

Lisans dönemini boş geçirmediyseniz ilgi alanınızla yaptığınız veya katıldığınız en azından bir yerinden tutuğunuz bir proje, etkinlik vs varsa anlatın. Hayat da siyaset de lafa değil icraata bakar.

8. Çok Farklı Ve Bir Hemşirede Olmayan Yeteneklerinizin Farkına Varmasını Sağlayın

Bu yeteneğiniz kod yazmak, bir spor dalında profesyonel olmak, iyi bir kaç yabancı dil bilmek olabilir. Sizi diğerlerinden ayıran her şeyi burada bahsedebilirsiniz. Size bunu sormayacaklardır. Siz bunu bir şekilde mülakat içinde söylemelisiniz.

9. Özgeleceğinizden Bahsedin

Bu en önemli bahsedilmesi gereken noktalardan birisidir. Yüksek lisans boyunca ve yüksek lisans bittikten sonra neler yapabileceğinizi geçmişinize veya referanslarınıza dayandırarak anlatın. (Mümkünse elle tutulur, gözle görülür birşeyler olsun)

10. Çekinmeyin. Onlarda İnsan..

Hiç korkmayın. Rahat olun. Kendinizi o sandalyeye hapis etmeyin. Ezilip büzülmeyin. Dünyanın sonu değil. Belki siz onlardan daha iyi bir akademisyen olacaksınız. Belki doğru yer, doğru zaman ve doğru kişi değildir. Hani gezegenler 280 yılda bir aynı sırada dizilir ya bu da böyle bişey. Belki o günü beklemeniz gerekli.

11. Topril Bulun/Yaptırın (Bonus Öneri)

Tabi ki yaptırmayın. Türkiye şartlarında torpil yüzde yüz başarıyı getirir bu bir gerçek. Torpil yapılan mülakatlar ile ilgili konuşmalarda çok rastlıyorum. Ve bu durumdan çok rahatsız bir kesimde mevcut. Bunu yapan akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi önce vicdanlarına sonra kul hakkına girdikleri için Allah’a havale ve torpil yaptığı kesinleşirse yargının ellerine teslim ediyoruz.

**

Şimdilik yaşadıklarım ve aklıma gelenler bunlar. Zamanla ve sizlerin yorumlara yaptığınız katkılarla bu liste eminim gelişecektir.

Sizde mülakatla ilgili anılarınızı yorumlara yazabilirsiniz.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.