Merhaba Değerli Sağlık Atölyesi Okuyucuları;
Son zamanlarda çok fazla soru aldığım bir konuyu sizlerle açarak, üzerine bir iki kelam etmek istiyorum. Çünkü bu konu hakkında bilgi sahibi olmayan hemşire ve ebe arkadaşlarımızın emekleri ve paraları istismar edilebiliyor. Bu nedenle bu yazıyı belki tüm hemşire ve ebelerin okuması gerekmektedir. Paylaşarak, arkadaşlarınızı haberdar edebilirsiniz.
Hızlı bir şekilde artan hemşire ve ebe sayısının artık alanlaşmayı beraberinde getirdiğini görüyorum.
Neden mi?
Çünkü etrafımdaki çoğu hemşire ve ebe sertifika programlarına gitmek için bir şeyler soruyor, araştırıyor.
Ve çoğu zaman ise bu konularda yanlış yönlendirmeler ve umut tacirlerinin elinde yanlış yollara girebiliyorlar.
Bu konuya açıklık getirelim.
Bana göre iki tür sertifika programı bulunmakta.
Sağlık Bakanlığı Onaylı Sertifika Programları ve Diğerleri..
Sağlık Bakanlığı Onaylı Sertifika Programları; Sağlık Bakanlığı tarafından yapılandırılmış bir eğitim içeriğine sahip, belirli denetleme mekanızması olan ve Sağlık Bakanlığı sertifika sistemine kayıtlı olmanızı sağlayan programlardır. Bu programlar dönemlik açılmakla birlikte özel kuruluşlar yetkilendirilebilmektedirler. Bu yetkilendirilen özel sağlık kuruluşları Sağlık Bakanlığı’nca denetlenmektediler. Belirtilen eğitim programına uyulup uyulmadığı ve programın işleyip işlemediği gibi konularda geribildirimler alınmaktadır.
Özel hastaneler ve kamu hastaneleri Sağlık Bakanlığı Onaylı Sertifika Programlarını mezunlarını yasal anlamda kabul etmektedir. Çünkü yasa ve yönetmeliklerde bu sertifikanın karşılığı bulunmaktadır.
Diğer sertifika programları ise veya sertifika programı adı altında geçen ve katılım belgesi veren programlarda ise bazı sorunlar mevcut. Öncelikle içeriği Sağlık Bakanlığı denetiminden geçmediği için kamu ve özel hastanelerde karşılığını bulmak çok zordur. Benim rastladığım bazı sertifika programı adı altında geçen programlarda yetkin olmayan kişilerin bu eğitimleri verdikleri, eğitimin yapılandırılmamış olması gibi durumlar söz konusu olmaktadır.
Bu programlar 1 günlük, 1 haftalık veya uzaktan eğitim ile yapılmaktadır. Bakıldığında karşılığının ve ilişkisinin Sağlık Bakanlığı’nda olmadığı içine girilince çok rahat görülmektedir. Bu programlar biraz umut satar. Fakat bu programalar maddi manevi gücü olan ve kendini geliştirmek isteyen kişiler için faydalı olabilir. Kurumlar Sağlık Bakanlığı Onaylı Sertifikası olmayan yerlerde bu kişileri yatkınlık anlamında tercih edebilirler. Fakat asıl olan Sağlık Bakanlığı Onaylı Sertifikadır.
Bu konuda hemşire ve ebelerimizin çok dikkatli olması gerekmektedir. Gitmeyi düşündüğünüz sertifika programını iyi araştırmalısınız. Hatta Sağlık Bakanlığı onaylı olanlardan Sağlık Bakanlığı yetkilendirme belgesi talep edebilirsiniz. Bu belgeler ile kendinizi güvenceye alarak emeğinize sahip çıkabilirsiniz.
Bu arada belge almak isterseniz önceliğiniz Hemşirelik ve ebelik derneklerinin kurs ve sertifikalarına katılmak olsun. Ayrıca kongre ve sempozyumlarda gerçekleştirilen kurs ve sertifikalarda bir o kadar önemlidir.
İşin ehlinden bilgiyi almak önemlidir.
Sevgiler.
**********
Dünya çok hızlı değişiyor.
Hemşirelik camiasının bu değişime ayak uydurabilmesi için hayat boyu öğrenmeye önem vermesi gerekmektedir. Hayat boyu öğrenen hemşireler oluşturmak için Sağlık Atölyesi ve Dijital Hemşire bloglarını kurduk.
Bu anketle Sağlık Atölyesi ve Dijital Hemşire bloglarının hayat boyu öğrenmenize etkisini ölçmeye çalışıyoruz.
Bu çalışmaya destek vermeniz bizim için çok elzemdir. Çünkü bu çalışma sonunda ulusal çapta bir değişim dalgası yaratabiliriz.
Ne kadar çok hemşirelik camiası mensubuna ulaşırsak çalışmadan çıkan verilerin güvenliği ve hemşirelik mesleğine katkısı fazla olacaktır.
Desteklerinizi bekliyoruz.
Aşağıda çalışmanın linki yer almaktadır.
Daha güzel şartlarda yaşamak ve çalışmak amaçlı 4-5 dakikanızı ayırmanızı rica ediyoruz.
Unutmayın, damlaya damlaya göl olur.