Hemşirelik, geçmişten günümüze gelen köklü, teorik bilgi ve pratik deneyim barındıran; bireyi biyolojik, fiziksel, psikolojik ve emosyonel yönden değerlendiren, bilimsel bilgi ışığında ve meslek kodları eşliğinde icra edilen bir meslektir.
Her mesleğin bir itibar ve saygınlığı olduğu gibi hemşirelik mesleği de, bireylerin sağlığının korunması, tedavi hizmetlerinin yürütülmesi, eğitilmesi ve geliştirilmesinde rol alan, sahada en aktif pozisyonda bulunan ve saygınlığın üst seviyede bulunmasını gerektiren bahissenin
mesleklerden biridir.
Hemşirelerin;
-
Diğer sağlık personeli
-
Hekim dışı sağlık çalışanı
-
Hekim yardımcısı
-
Yardımcı sağlık personeli
-
Hasta bakıcı …
gibi ifadelerle tanımlanması mesleğin saygınlığını zedelemektedir.
Günümüzde hemşirelik mesleği mesleki kimliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Son zamanlarda üniversitelerde hemşirelik dışı birçok sağlık bölümünden mezun verilmektedir (Örn; fizik tedavi teknikerliği, tıbbi sekreter, anestezi teknikerliği, solunum terapistliği vb.). Ancak bu branşlardan atama yetersizliğinin olması nedeniyle hastaneler bu bölümlerden mezun olanları hemşire olarak çalıştırmaktadır. Biz hemşireler olarak ise uzmanlaşmak istersen alan daralması ile karşı karşıya kalmaktayız. Bu durum hemşirelik mesleğinin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Aynı zamanda bu durum hemşirelerin var olan ve uzun zamandır çözüme kavuşturulamayan iş yükü ve meslek kargaşasını daha da arttırmaktadır.
Hemşirelikte meslek kimliğini korumak ve daha fazla yerleştirmek amaçlı çalışmalar yapılmalıdır. Aynı zamanda hemşirelerin hastane içinde meslek tanım ve görevleri net bir şekilde belirtilmeli, diğer meslekler ile rol karmaşalarına girmesi engellenmelidir. Diğer mesleklerinde rol, görev ve sorumlulukları kesin çizgiler ile belirtilmelidir.
Tüm meslektaşlarımın iş ve eğitim hayatında gerekli saygınlığı görmesi dileğiyle
**
Bu içerik hemşirelik mesleğine gönül verenler tarafından hazırlandı.
Sende gönül verdiysen içeriği arkadaşlarınla paylaşayarak bize destek olabilirsin.