Otonominin T.D.K`daki anlamına bakarsanız özerklik, bagımsızlık anlamlarının karşılığı olarak görebilirsiniz.
Otonomi, meslek üyelerinin işlevlerini özgür bir şekilde düzenlemesi ve kontrol etmesi demektir.
Genellikle uğraş seviyesinde iş yapan grupların üzerinde grup dışından gelen pek çok baskı ve kontrol vardır. Gelişerek meslek haline gelmiş uğraşlarda ise, kontrol içten gelir ve meslek üyeleri mesleki davranışlarını kendileri düzenler ve kontrol ederler.
Bir sosyolog olan Povalko 1971 yılında bir işin meslek sayılabilmesi için sekiz ölçüt belirtmiştir.
- Bilgi yükü (Teori)
- Yapılan işin toplumun temel sosyal değerleriyle bağlantısı
- Eğitim süresi
- Topluma hizmet sunma (Motivasyon)
- Bağımsızlık (Otonomi)
- Sosyallik
- Mesleğe bağlılık
- Meslek ahlakı
Mesleki otonomi de tıpkı bir milletin can damarı gibi mesleğin olmazsa olmazıdır. Sizce bağımsız olamayan bir meslek grubu var olabilir mi?
Peki, nereden çıktı şimdi bu otonomi dediğinizi duyar gibiyim.
Hiçbiryerden çıkmadı daha doğrusu çıkamıyor malesef, bir türlü çıkartamıyoruz sayın meslektaşlarım, meslek adayları ve saygı değer akademisyenlerimiz.
Geçmişteki felsefi akımlardan ve o dönemin özelliklerini yansıtan mütevazi, edilgen, itaatkar, kurallara sorgulamadan bağlı iş grubundan bir farkımız olmalı mi?
Günümüz modern hemşirelik mesleğine layık olmak için en azından bir otonomimizin olması gerekmez mi?
Soru cümlelerine sık sık yer vermemin sebebi biraz silkelenmek, bağımsızlık öyle kolay kazanılan bir şey değildir ki sorgulamadan, farkındalığımızı geliştirmeden eleştirel bakmadan bu vasfa sahip olmamız mümkün değildir.
Tamamen bağımlı rolleri olan doktora bağlı, doktor ne derse sorgulamadan yapan onun sağ, sol kolu olan ya da görerek bakarak kıdemli meslektaşı ne yapıyorsa kendi bilgi düzeyini eğitimini değerlerini katmadan birebir uygulamaya geçiren, halkın gözünde belli bir meslek tanımı olmayan bir iş grubundan bağımsız rolleri de olan hakları ve sınırları net bir çerceveyle çizilmiş yaptığı işi kayıt altına alan, kanıt temelli ve bilimsel çalışan bunun yanı sıra hayatın her alanına dokunma firsatını yakalayarak bireyselleştirilmiş bakımını bir sanaatkar olarak yapan meslek için lütfen biraz otonomi…
**
Bu içerik hemşirelik ve ebelik mesleğine gönül verenler tarafından hazırlandı.
Sen de Topluluğumuzun Bir Gönüllüsü Ol
Yazarlık başvurusunu ile ilgili açıklayıcı bilgilere buradan ulaşabilir.
Direkt başvuruyu ise aşağıdaki linkten yapabilirsiniz.
https://goo.gl/forms/7gtKei53ddxYgTfG3