Hemşirelik ve ebelikte yüksek lisans/doktora yapmak son zamanlarda popüler olmaya başladı. Bende doktora başvurumu yapmak için hazırlanıyorum.

Yüksek lisans ve doktora için yapılan başvuruların artması ihtiyaçtan mı yoksa entellektüel bir girişimden mi (Genel gözlemim ihtiyaçtan) kesin belirli değil. Mail adreslerimize ve sosyal ağlarımızın mesaj bölümüne şu okulu bitirdim, böyle puanım var nereye yüksek lisans veya doktoraya başvursam olur, nereleri önerirsiniz gibi sorular gelmektedir. Bizde bu gelen soruların tümüne cevap olarak ve sorulacak soruların da cevabı olması niteliğinde sizin için bunu 8 maddede derlemeye çalıştım.

Önce Kendini Tanı

Bu çok genel ve sert bir madde oldu. Kendini tanımayan kimse nelerden hoşlandığını, nelere ilgisi olduğunu, nerede yaşamak istediğine ve hayattan beklentisine karar verememiştir. Bir karar verirken bu madde göz önüne alınmazsa çok büyük yanlışlara gebe bir karar verilmiş olabiliyor. Sonuçları istemediğiniz bir alanda, istemediğiniz bir yerde, istemediğiniz bir işi yapıyor bulabilirsiniz. (Bizzat yaşadım) Tabi hayatın sorumluluğunu alıyorsanız sorun yok J

Kendinizi tanımak için bazı hemşirelik okullarında Kendini Tanıma adlı dersler veriliyor. Yeterli olmayacaktır. Fakat sizin için bir kapı aralayacaktır. Bunun için yapılması gereken şeyler bolça kitap okumak (özellikle psikiyatri ama ), hayatın anlamını bulduracak çalışmalar yapmak, bir ideale inanmak ve kendinize kendine ve dünyaya değer katmış birini mentor edinmek.

Karar Ver! Yaşayabileceğin Yer Mi Ağır Basıyor Yoksa İdeallerin Mi?

Burada ki asıl konu hayatını nereye kurmak istiyorsun? Bir idealin peşinden nereye ve ne kadar sürüklenebilirsin? İdealin için istemediğin bir yerde yaşayabilir misin?

Bunu şöyle açıklayalım. Büyükşehirde yaşamış biri değilsiniz. Bakıyorsunuz ki istediğiniz bölüm ve kendinizi geliştirebilecek imkanlar İstanbul’da var. Siz Manisa’dan kalkıp tekrar İstanbul’da iş bulup, yüksek lisansa başlama ve İstanul’da yaşama durumunuz var mı? Bunların maddi ve manevi olarak hesaplanması gerekmektedir. Her yerin avantajları ve dezavantajları olacaktır. İş buldunuz iş sizi bu süreçte maddi olarak desteklemeyebilir. Veya büyükşehirin sorunları ile başetmek zor olabilir. Bu kararı verebildiysen zaten yapman gerekenler netleşmeye başlıyor.

İlgi Alanını Belirle

İlgi alanlarının farkında olmak çalışılacak alanı belirlemede çok büyük bir rol alıyor. Çalışılacak alan belirli olduğunda ise seçilecek anabilim dalı, danışman ve üniversite kendini belirli ediyor. Bu konuda bazı anabilim dallarının ülkemizde olmayışı ve çoğu yüksek lisansın hemşirelik anabilim dalı olarak olması kısıtlayıcı olabiliyor. İlla ben ilgi alanımın uzmanlığında çalışmak istiyorum diyorsanız ve yurtdışında bir üniversitede bunu bulduysanız (kolay gelsin artık bir uzun maratona hazırlanıyorsunuz) peşinden gidin ve orada eğitim almak için gereken şartları tamamlayın.

İlgi alanın belirli değilse ise ilk aşama olan kendini tanıma aşamasını tamamlamamış olabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tekrar kendini tanımaya çalışmaktır.

Danışmanını İyi Seç

Danışmanın ve öğretim üyelerinin iyi olması sizin yüksek lisans seçiminde bence en belirleyici noktalardan bir tanesidir. Çünkü sizi anlamayan, at gölüğü ile bakan sistemin içinde sisteme uymuş, paramı alıp akşam beş olsun gideyim diyen (bu akademisyen tarzı beşi bile beklemez), kendini herşeyi biliyormuş sanıp aslında tezi ve doktorası yeterli olmadığı halde sistem usulü doçent ve profesör olmuş kişilerden uzak durun. Böyle kişiler hemşire akademisyenlik içinde bence %80 oranında mevcut (kişisel gözlemimdir) Geriye kalan %20’yi zaten aynı okulda bulmanız imkansız. İyi bir danışman size saygı gösterir, size değer verir, düşüncelerinizin ve sizin olgunlaşmanızı sağlar. Size bilgileri empoze etmez. Size kendi ayak işlerini yaptırmaz. Niçin orada olduğunuzu ve okulun ona ödediği parayı niçin aldığını bilir ve ona göre davranır. İyi bir danışman size iyi bir meslek içinde sosyal ağ sağlar. Kendisi gibi iyi akademisyenlerle iletişim kurmanızı sağlar. Siz burada dikkatli olup iyi bir nokta atışı yapmalısınız.

İlgi Alanın İle İlgili Geçmişi Olan Danışmanların Özgeçmişlerini Ve Referans Arkadaşlarını İncele

Bu madde danışman konusunda karar vermeni kolaylaştıracak hangi üniversite veya hangi danışmanı seçeceğini sana gösterecektir. Bunun için yapman gereken hemşirelik ile ilgili üniversitelerin akademik kadro bölümlerine girmen ve akademisyenlerin özgeçmişlerini madde madde incelemendir. Burada göreceksin ki anabilim dalı farklı çalıştığı konular farklı olan akademisyenler olacaktır. Burada sana uygun danışmanı seçip mailleşmeni tavsiye ederim. Maile atanın bir yüzü, cevap vermeyenin iki yüzü kara misali mailde her şeyi sorabilirsin. Bu yüksek lisans konusunda sana çok yardımcı olacaktır. Benim en fazla kullandığım bir yöntem de en çok ortak makale yazdığı kişileri de incelemektir. Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim yaklaşımını doğruladığını birçok kez uygulamalı gördüm.

Mümkünse Geçerli Dil Bil

Dil sınavı puanının olması çoğu yüksek lisans kapılarını açar. Çünkü bazı akademisyenler yabancı dil bilmediği için iyi bilen bir öğrenciyi iş yükünü azaltacağı için kriterleri esnetip alma eğilimindedirler. Çünkü kendi eksiğini öğrencinin yeteneği ile kapatmak istemek ve hızlı çalışmalar yapmak onların işlerine gelir. Bunun için iyi bir dil bil, yani sırf yüksek lisans için değil aslında sende sistemin içinden biri olmamak istiyorsan yabancı literatürleri incelemen ve ilgi alanında farkındalık yaratman gerekir.

ALES Puanını Lisanstayken Elde Et

ALES sonucun en az 70 olsun fakat 80 civarında olması senin fark edilmeni sağlar. Bunun için lisanstayken çalışmaya başla ve bu sorunu lisansta halletmeye çalış. İş hayatına girince böyle sınavlara çalışmak daha çok özveri gerektiriyor.

Mülakat İçin Önerilerimizi yakında farklı bir yazıda uzun bir şekilde sizlerle buluşturacağız.

Biliyoruz. Hayat zor yol ayrımları ile dolu. Bu yolda bilinçli ve farkındalıklı hareket etmen varmak istediğiniz noktalara sizi en kısa sürede ulaştıracaktır.

Benim yüksek lisanslar ile ilgili başımdan çok ilginç deneyimler geçti. Bunları da yine ayrı bir yazıda yazmayı planlıyorum.

Bizi takip edin!

Bu konuda sormak istediklerinizi yorum yaparak sorarsanız bizde size yorumdan cevap verebiliriz.

İyi, güzel, başarılı, mutlu yaşantılar dilerim.

T.O.

2 YORUMLAR

  1. merhaba..yeni mezun oldum..kpss sınavına yeni grdim sonuçların açıklanmasını bekliyorum..bu zaman zarfında özel sektörde çalışmak istemiyorum lakin atamam olmazsa mecbur çalışacağım..son atamaya kadar bekleyeyim mi bilemedm..ALES sınavına da gireceğim eylül ayında ..nasıl bir yol izlemem gerekiyor açıkcası hiç bilgim yok..bu konuda yardımcı olursanız sevinirim..şimdiden teşekkürler 🙂

    • Merhaba Kübra;
      Bu bireysel bir tercih olmakla birlikte, ben ALES e kadar sınav çalışırdım. Sonrasında olumsuz bir sonuç var ise özelde işe başlardım. Maximum bir yıllık sözleşme yada sözleşme imzalamayan yerlerde çalışırdım. Sonra devlet atamasına bakardım. Tabi hayatın dört dörtlük gitmeyecektir. Süreci dinamik ve gerçekçi bir şekilde yönetebilirsen süper olur. Başarılar dilerim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.