Üniversitede hemşirelik veya ebelik bölümünü kazandınız. Bir bölüme yerleştiğiniz için sevindiniz. (Aileniz bizim çocuk işsiz kalmayacak diyerek sizden daha fazla sevindiler tabi).

Artık sizde bir üniversiteli oldunuz. Lise boyunca üniversite için kurmuş olduğunuz hayallerinize yaklaştığınızı düşünüyorsunuz.

Yeni bir ortam, yeni kişiler, yeni bir şehir sizi bekliyor..

Her şey daha yeni olacak. Hatta öyle ki ergenlik boyunca birlikte olduğunuz ve onsuz yapamam dediğiniz sevgilinizin bile yenileri olacak.

Biz de hemşirelik veya ebelik bölümü kazanan yeni meslektaş adaylarımıza bazı öneriler sıraladık.

Hadi başlayalım.

1. Dur bi. Önce Facebook’ta eğitim durumunu güncellemelisin.

O olmadan senin hemşireliği kazandığını nerden bilecekler. Sonuçta senin gibi hemşirelik veya ebelik kazanmış arkadaşların kazandığı üniversitenin Facebook guplarına dalarken seninle aynı sınıfta olma ihtimalini düşünerek sana yazacak seninle iletişim kurmaya çalışacak..

2. Kazandığınız üniversitenin ve bölümün facebookta bir sayfası veya bir grubu vardır. Mutlaka incele. (Bak iyice araştır. Bulursun) Buradan ‘Hey bende kazandım. Buraya gelicem. Ev arkadaşı arayan var mı? Okula hangi otobüs gidiyor? Nerde kalırsak alemlere akarız? Uygun fiyata yurt var mı?’ gibi muhabbetlere rastlayabilirsin. O muhabbeti yapan arkadaşları okulun ilk günü gördüğünde sanki çocukluk arkadaşın gibi olduklarını fark edeceksin. En popüler girilen gruplar ise Türk olduğumuz için ‘itiraf ediyor’ grupları oluyor. Bu gruplara katılmanızda büyük avantajlar da mevcut. Buradan her konuda bilgi alış verişi yapabilirsiniz. Kalacağınız yurtlardan tutunda şehrin hangi bölgesinde kalınabilire kadar giden bilgilere çok rahat ulaşabilirsiniz.

3. Okula kayıt yapmaya giderken şehri tanıyarak git. Mümkünse yalnız git. Aileni zamanla gezdirmeye getirirsin. O ruh halini yaşaman iyi olur. Bunun için Google Street view var. Bak incele. Cadde cadde gez. Bunları bilerek gittiğinde ve gruplardan araştırma yaptığında kalacağın yeri de kafanda belirlemiş olursun.

4. Okulun ilk günü yeni olduğunu belli etme diyeceğim de zaten birinci sınıfsın yapacak bişey yok. Ne kadar gizlemeye çalışsan da belli edeceksin. Bunun için kendini gereksiz yere kasma.

5. Sınıf arkadaşların ile tanış. Türk usülü olarak ‘nerelisin’ diye başlama. Arkadaşının ismini sor önce. Aranızda belirli bir saygı çerçevesini ilk günden oluştur. Bunun çok faydasını göreceksin.

6. Hocalarına dikkat et. İlk izlenimler önemli. Onlar ile aranda ilk günden oluşan bir saygı ilişkisi kurmaya çalış. Nasipse 4 yıl birliktesiz artık (Okulu uzatmazsanız tabi).

7. Benim dikkat ettiğim ilk gün kendini elinde kalem defter ile okula gelmek zorunda hisseden ve ‘ilk gün ya hoca bugün ders işlemez diyip’ elinde kalem defteri olmadan okula gelen olarak ayrılan iki grup var. Hemşirelik ve ebelik derslerinin kredileri gibi ders saatleri de uzun. Örneğin temel ilke dersini o gün için 4 saat olarak programa yerleştirmişlerse hadi 2 saat tanıştınız. Sonrasında ne yapacaksınız? Hoca derse bir giriş yapmaya çalışır yani. Tarafımdan nacizane öneri; siz okula okumak için gelmişseniz cebinizde eğitim silahlarınızı her zaman bulundurun. Hiç olmazsa bir cep not defteri ve kalem bile olabilir bu (Belki hoca ders işlemezse bile ilk günden hoşlandığınız birine numaranızı yazıp verme ihtimaliniz artar, aaa bunun için tinder vardı değil mi? Unuttuk onu J)

8. Hemşirelik ve ebelik bölümünde ilk yıl ders programı ile birlikte kitap, atlas arama durumu başlar. Bu durumda üst sınıf gruplarından bir arkadaş ile iletişime geçmeye çalışın çok faydası olabilir. Genelde 1 yıl önce aldığı kitabı hiç kullanmamış olarak sana verebiliyorlar J Bir de hunharca kullananları da unutmamak gerekir. Ben üst sınıflardan bir kitap aldım. Arkadaş kitaba sanırsın tecavüz etmiş. Nasıl bir eğitim aşkıymış anlamadım.

9. Erkeklere önerim kızlarla fazla etkileşime geçmemeleri yönünde olacaktır. Dozunda bırakın beyler. Yoksa 4 yıllık süreçte dengeler değişebiliyor. Saygı çerçevesini korumanız hep avantajınıza olacaktır. İlk günlerde olmaz ama 3-4 ay sonra kızların daha rahat olduğunu görebilirsiniz. Sınıfta ders arasında, ders başlamadan oje, ruj daha fazlası makyajsız gelip makyajını sizin yanınızda yaptıklarına şahit olabileceksiniz. Zaten size bir süre sonra bizden biri mualemesi yaptıklarına şahit olacaksınız. Ne oluyorum falan diyemeden kabullendiğinizi fark edeceksiniz.

10. Hemşirelik veya ebeliği kazanmanın o okulu bitirebilirsin anlamına gelmediğini öğrendiğinde bir şekilde alternatif yollar aramaya çalışırsın. İkinci kez tekrar üniversite sınavına girmek gibi. Bunun için hem okulunun derslerine iyi çalış, hem de diğer alternatif yollarınıza göre çalışma planını iyi yap. Neden mi? Alternatif yol olmazsa ana yoldan çıkmaman gerekir.

11. Hemşirelik ve ebelik mesleği insanla iç içe olan bir meslek olduğu için iletişiminizi iyi duruma getirin. Bunun için gerekirse eğitim alın. Faydasını bir ömür boyu göreceksiniz. Demedi demeyin. Bu konuda kendinizi geliştirmezseniz canınız çok yanabilir.

12. Gittiğiniz okulun topluluklarına katılın. Hatta varsa bölümünüzün topluluklarına katılın. Bu hem arkadaş edinmenizi sağlar, hem de mesleğe özgü bir şeyler öğrenme fırsatı elde edersiniz. Bunun çok önemli olduğunu mezun olduğunda anlayacaksınız. Fakat okul bitince anlamanın bir faydası olmayacaktır. Demedi demeyin. Buraya yazdım.

13. Şehirde veya bölgenizdeki mesleğiniz veya sektörünüz ile ilgili sosyal aktiviteleri takip edin, katılın, içinde yer alın. Bu öneri çok önemli. Bu size mezun olmadan iş imkanları bile sağlayabilir. Gidin tanış olun, işi kolay kılın..

14. Düzenli ders çalışın. Bu size en iyi önerimdir. Hemşirelik veya ebelik bölümleri teorik bilgisi üniversite yıllarında yoğun olduğu için düzenli çalışılmazsa büyük sorunlara yol açabiliyor. ‘Biraz uyuyayım sabaha doğru çalışayım’ derseniz sabah elinizdeki sunumu bile okuyamadan sınavda kendinizi bulabilirsiniz. Sonrasında neler olur mu? Hoca bana taktı, zaten bana garezi var gibi avuntular ile kendinizi bahaneler bulurken görürsünüz. Bu nedenle bilinçli bir öğrenci olmak sizin kaliteli bir hemşire veya ebe olmanızı sağlayabilir. Sağlık Atölyesi’nin kariyer bölümü içeriklerini okuyarak bu bilinci oluşturmaya başlayabilirsiniz.

15. Benim içimde kalan bir ukte olan bir şey, öğrenci iken son sınıfta fark ettiğim bir durum olan bir müzik grubuna dahil ol(ama)mak. Bunu yapın. Kesinlikle. Hatta bir müzik aleti çalmayı öğrenin. Bu sizi daha sosyal bir kişilik yapar. Ben son yıl ‘Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği’ adlı bir sivil toplum örgütünün korosuna katılmıştım. Stres atmamı sağlayan bir ortam oluşturmuştu. Hatta o kadar çok seviyordum ki ana derslerin sınavı varken ben gidip koroda şarkı söylüyordum. Geç saatte gelip ders çalışıyordum. Bir halk konseri bile verdik. Keşke öyle ortamım olan bir yerde olsaydım.

16. (Bonus 1) Sizin için kurmuş olduğumuz iki grubumuz mevcut. 2018 yılında hemşirelik ve ebelik bölümünü kazanmış öğrencilerin genelde de bir arada olması geleceğiniz için çok önemli. Bu konuda aşağıda yer alan gruplarda birlikte olarak mesleğiniz ile ilgili ortak paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

2018 Hemşirelik Bölümü Kazananlar Kulübü Facebook GrubuBuradan katılabilirsiniz.

2018 Ebelik Bölümü Kazananlar Kulübü Facebook GrubuBuradan katılabilirsiniz.

17. (Bonus 2) Sağlık Atölyesi ve Dijital Hemşire platformlarını takip edin.(Tüm sosyal ağları mevcut) Çünkü burada size değer veriyoruz. Biz insana değer veriyoruz. Bir çıkar ilişkisi gözetmiyoruz. Sizin geleceğiniz için deneyimlenmiş bilgileri paylaşıyoruz. Sizin sorularınıza ve sorunlarına cevap olmaya çalışıyoruz. Her zaman bize ulaşabilirsiniz. Hatta sizde deneyimlerinizi ve mesleki bilgilerinizi platformumuz üzerinden paylaşıp daha büyük kitlelere ulaştırabilirsiniz.

Sağlık Atölyesi Web Site: http://www.saglikatolyesi.com/

Sağlık Atölyesi Facebook Sayfası: https://www.facebook.com/saglikatolyesi

Sağlık Atölyesi Facebook Grubu: https://www.facebook.com/groups/saglikatolyesi/

Sağlık Atölyesi Twitter Sayfası: https://twitter.com/saglik_atolyesi

Sağlık Atölyesi Instagram Sayfası: https://www.instagram.com/saglikatolyesi/

18. (Bonus 3) Benimle devamlı iletişim halinde olabilirsiniz. Aşağıda yer alan sosyal ağlardan beni ekleyebilir. İstediğiniz an sorularınızı yöneltebilirsiniz. Çünkü gelecek nesil için elimden gelenin en iyisini yapmak istiyorum.

Kişisel Facebook profilim – https://www.facebook.com/taneronay67

Instagram sayfam (Özellikle buradan takipleşebiliriz) – https://www.instagram.com/dijitalhemsire/

Twitter Sayfaları – https://twitter.com/TTaneronay        –       https://twitter.com/dijitalhemsire

Sağlık Çalışanları Olarak Zeytin Dikeceğiz, “Yaşadım” Diyebilmek İçin..

Bize bu kadar yol gösteren olmadı. Biz patikadan geçtik, size yol yapalım diye.

Hadi hayırlı olsun.

Sizin de bu maddelere eklemeleriniz olursa yorumlar bölümünden yazabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.