Meslektaşlarımıza ve Hemşirelik Öğrencilerine Önemli Duyuru
Derneğimize e-posta yoluyla ulaşan ve aynı kuruluşu işaret eden çok sayıda şikâyet sonucu yapmış olduğumuz incelemede, şikâyet konusu özel eğitim kuruluşunda, aynı sertifika programı için farklı kişilere farklı ücretler karşılığında, hemşirelik dışındaki sağlık çalışanları ve öğrencilerinin de katılımına açık bir şekilde, hemşirelik alanında eğitim programlarının düzenlenmekte olduğunu tespit ettik.
Bu eğitim programları, Genel yoğun bakım hemşireliği, Pediatri hemşireliği, KVC yoğun bakım hemşireliği, Genel cerrahi hemşireliği, Ameliyathane hemşireliği vb. isimler altında, uluslararası geçerliliği olan sertifika programları oldukları iddiasıyla yürütülmektedir.
Eğiticilerinin genellikle hemşirelik dışındaki sağlık çalışanlarından oluştuğu bu programlar, yarım günlük bir eğitim ve sözde bir sınava tabi tutarak, üçü özel dal hemşireliği (Yenidoğan Yoğun Bakım Hemşireliği, Genel Yoğun Bakım Hemşireliği, KVC Yoğun Bakım Hemşireliği) ve bir uzmanlık alanına yönelik (pediatri hemşireliği) sertifika olduğunu iddia ettikleri belgeleri, meslek diploması aramaksızın katılımcılara ücret karşılığında sağlamaktadır. Ne yazık ki bu programlar, meslektaşlarımız ve hemşirelik öğrencileri tarafından ilgi görmektedir. Meslektaşlarımızın ve öğrencilerimizin ilgisi ve katılımı da bu programların devamlılığını sağlamaktadır.
Bahsi geçen kuruluşta yürütülmekte olan eğitimler, yürürlükte olan mevzuat hükümlerine aykırı ve dürüstlük kuralları ile bağdaşmayacak niteliktedir. Sertifikalı eğitimler, meslek temel eğitiminden daha ileri veya özel yeterlik kazandıran nitelikte eğitimler olup, öğrencilere değil mezunlara yönelik programlardır.
Sağlık alanına ilişkin sertifikalı eğitimler de 04.02.2014 tarih ve 28903 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği” hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği’nde belirlenen kurallar ve asgari standartlara uyulmaksızın verilen sertifikaların sağlık hizmeti sunumuna ilişkin olarak herhangi bir geçerliliği bulunmamakta, meslektaşlarımıza söz konusu belgelere dayanılarak mesleki faaliyet yürütme yetkisi ve yeterliliği sağlamamaktadır. Şikâyet konusu olan kuruluş tarafından verilen belgelerin, bu kuruluşun web sitesinde belirtildiğinin aksine uluslararası geçerliliği de bulunmamaktadır.
THD, dürüstlük ilkesi ile bağdaşmayan, hukuka ve sağlık biliminin gereklerine aykırılık teşkil eden bu eğitimlerin ivedilikle sonlandırılması için gerekli hukuksal girişimleri başlatmıştır. Meslektaşlarımızın ve öğrencilerimizin istismar edilmesini önlemek amacıyla başlatmış olduğumuz bu mücadeleye yönelik gelişmeler sizlerle paylaşılacaktır.
Hemşirelik öğrencilerini sertifikalı eğitimlerin mezunlara yönelik programlar olduğu, meslektaşlarımızı ise “Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği” doğrultusunda hazırlanmamış programlara itibar etmemeleri hususunda uyarıyor, usulüne uygun yürütülmeyen bu gibi programları THD’ye bildirmelerini rica ediyoruz.
Saygılarımızla.
THD GENEL MERKEZ
28.09.2018