Başlık ilginizi çektiyse hadi biraz hayata bakış açınızı değiştirelim. En önemli sözümü en sona bırakacağım.
Momentum konusuna daha önce lise döneminizdeki fizik derslerinizden aşinasınızdır. Bu konuya farklı yönden bakmak gerektiğini düşünüyorum.
Bir hemşire olarak bu konuyu ‘ne işim var momentum ile ilgili bilgiye’ diye kestirip atabilirsiniz. Bunu diyenler bu sayfayı kapatıp Youtube’da komik kedi videoları izleyebilirler. 🙂
Bu yazı anlarınız ve tercihlerinizin üzerine kurgulandı.
MOMENTUM önce bir ‘MOMENT‘i yani bir ‘AN‘ı işaret eder . Sonra ise HAREKETİ..
Hareketin en önemli özelliği YÖNÜdür.
Bir kamyon otoyolda dümdüz giderken sorun yoktur. Ama direksiyonu kırıp bariyerlere yönelirse sorun başladı demektir.
Hareketin yönü seçimi işaret eder. Tercihi işaret eder.
İnsanlar ANları ve TERCİHleri ile var olur.
Anlarınız ve tercihleriniz sizler ve çevreniz için önemlidir.
Hemşirelik mesleğine yönelmeniz bile bir anınızda yaptığınız tercihinize bağlı olarak gelişmedi mi? İşte hayatınız da, kariyeriniz de böyle anlarda yaptığınız tercihlerinize bağlı..
Birçok hemşirelik öğrencisi ve hemşire bana kariyerleri ile ilgili yazıyor. Çoğunu cevaplamaya çalışıyorum. Fakat sadece yön arayışı içinde olanlara tercihlerinde etkili olmak çok büyük sorumluluk yüklüyor. Bu durumdan dolayı kişiyi tanımadığım, yani potansiyel enerjisini bilmediği için çok fazla yönlendirici olmak istemiyorum.
Bu yazı ile bana yazan, yazmayı düşünen, yada kendi kendine yön vermek isteyen kişilere yönelik bir fikir aşılamak istiyorum.
Bunu basamaklı bir şekilde yazmak ifade etmek istiyorum. Çünkü momentum mantığını bu düşünce biçiminin içine gömmek bu olgunun daha net anlaşılmasını sağlayacaktır.
Mutlu ve başarılı bir hayat için yapmanız gerekenler
- Öncelikle bir HAYAL KURUN.
Hayal kurmak zordur. Çocuklukta kazanılır ve yetişkinlikte törpülenerek azalır. İçinizdeki çocuğu öldürmeyin, yaşatın denmesinin sebebi budur.
- Bu hayalinizi kilometre taşlarına yani HEDEFLERE DÖNÜŞTÜRÜN.
Yani çoğu karşılaştığım kişiye hedeflerini anlat dediğimde çoğu zaman temennilerini anlatıyor. Bir şeyin hedef olması için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Hedeflerin SMART olması gerekir. Aşağıda bu konuda yol gösterici bir tablo koydum. Hedef diye düşündüklerinizin tabloya göre hedef olup olmadıklarına karar verebilirsiniz.
Harf | İngilizce | Türkçe | Betimleme |
S | Specific | Özel / Belirli | Hedef Kesin Ve Net tanımlanmalıdır. |
M | Measurable | Ölçülebilir | Hedef Ölçülebilir olmalıdır. |
A | Accepted | Kabul Edilen | Hedef Alıcılar tarafından Kabul Edilir olmalıdır. |
R | Reasonable | Makul / Gerçekci | Hedef Mümkün/Gerçekleştirilebilir olmalıdır. |
T | Time-bound | Zamana Bağlı | Hedef net bir Zaman takviminde olmalıdır. |
- Koyduğunuz bu HEDEFLERİ ÖNCELİKLERİNİZE GÖRE SIRALAYIN.
Öncelik sıralaması yapmak amaçlı çok farklı teknikler var fakat size en basit olanı aktaracağım.
Örneğin; bir hedefiniz olduğunu düşünelim. Bu 2 hafta kalan iç hastalıkları hemşireliği final sınavından en az 80 ve üzeri not almak olsun. Bunu hedef için 2 alt hedef koyalım. Buna bazen proje yönetimi ile ilgili bir eğitim almışsanız iş paketi de denmektedir.
Alt Hedef 1 : Ders sunularından çalışmak (40’ar slattan 30 Sunu)
Alt Hedef 2 : Ders kitabından çalışmak (885 sayfa)
Alt Hedef 3 : Ders konusunda derste iyi olduğunu düşündüğün bir arkadaşından önemli konuları listelemesini istemek (bunun için sınıf arkadaşlarınız ile iyi geçinin)
Bu iki madde için UYGULANABİLİRLİK ve ETKİ alanlarına bakalım. Uygulanabilirlik o alt hedefin kolay yada zor yapılabilme durumunu ifade etmektedir. Etki ise o alt hedefin ana hedefe giderken ki etki oranını ifade etmektedir. Bu iki parametreden çok daha fazla madde ile puanlayabilirsiniz. Yani maliyet, zaman vs gibi. Fakat yazıyı uzatmamak ve kıssadan hisseye yönlendirmek istiyorum.
Hedefimize gitmemiz için oluşturduğumuz alt hedeflere bu alanlar üzerinden 0 ile 10 üzerinden bir değer vermemiz gerekiyor.
Ben Alt Hedef 1 için; uygulanabilirlik için 9 ve etki için ise 6 veriyorum. Yani alt hedef 1 bizim puanlamamıza göre 54 puan aldı. Sunuların 2 hafta gibi kısa bir sürede okunabileceğini ve hocanın ders sunularından soru sorma ihtimalinin yüksek olduğu varsayımı ile etkisinin ortalamadan biraz yüksek olacağı anlaşılıyor.
Alt Hedef 2 için ise; uygulanabilirlik için 2 ve etkisi için 5 puan veriyorum. Buradan ise alt hedef 2 için toplam puanımız 10 olmaktadır. Yani bu puan 2 hafta gibi kısa bir sürede diğer final sınavlarının da olduğunu düşünürsek iç hastalıkları hemşireliği kitabını okumanın uygulanabilir bir yöntem olmadığını ve etkisinin ise orta düzeyde olacağını ifade ediyor.
Alt Hedef 3 ise; uygulanabilirlik için 8 ve etkisi için ise 7 olarak puanlandığında 56 puan aldığımızı göreceksiniz.
Bu durumda en fazla puan alan alt hedeflerinizi sıralamaya koyduğunuzda sıralama aşağıdaki gibi olacaktır.
- Alt Hedef 3 – 56 puan
- Alt Hedef 1 – 54 puan
- Alt Hedef 2 – 10 puan
Bu duruma göre artık tercih yapmak kararı artık sizde.
- Artık HEDEFİNİZ İÇİN TERCİH YAPMALISINIZ.
- Bu tercihleri yaparken ise uygun ANLARI GÖZETMENİZ GEREKİR.
Doğru anda verilen bir tercih yani sınava çok az bir süre kaldığında konuları çalışıp, önemli yerlerini sormadığınızdan, çalıştığınız yerlerin genellikle önemli olarak görülmediği ve o konularda sınavda çıkacak soru sayısının az olacağını geç öğrenmek hedefinize giderken sorun yaşamanıza neden olacaktır. Bu maddeyi bir metafor ile daha netleştirmek istiyorum. Hani derler ya; (farazi) 280 yılda bir tüm gezegenler aynı hizaya gelir. O ANI yakalayamazsan bir 280 yıl daha beklemen gerekebilir. Onun için her anın değerini bilin.
1 saate 60 dakikalık anlam yükleyin ve yaşayın.
Bu yazı fizik konularının hayatımızın ne kadar içerisinde olduğunu hatta hayatımızı yönlendiren felsefeleri barındırdığına bir örnektir. Yakın bir zamanda okuduğum Nüvit Osmay’ın 1980’lerde basılmış İnsan Mühendisliği kitabında matematik ve edebiyat arası iyi olan ülkelerin refah düzeylerinin de yüksek olduğundan bahsettiğini görünce çok şaşırdım. Ne zaman o ülkelerde matematik ve edebiyatın önemi azalmış refah düzeylerinin de düştüğü görülmüş.
Yani, bugün kıçını sildiğin kağıttan daha fazlasını oku..
Bu arada arada mesleki ve kişisel edindiğim bilgileri paylaştığım bir Instagram hesabım var. Buradan takipleşebiliriz. Belki sosyal öğrenme ile en az gün içinde bir kaç bilgi öğrenebiliriz. Hatta DM atarsanız mesleki bir şeyler konuşabiliriz.
https://www.instagram.com/dijitalhemsire/
Taner O.