Hemşireler araştırma ve yenilik alanlarında öncü rol oynamaktadırlar.  Bir çok tıbbi icat hemşirelerin katkıları ile ortaya çıkmıştır. Ancak hemşirelerin sağlık profesyonelleri olarak oynadığı rol bizlerde şu soruyu sormamıza neden oluyor.

Gerçekten hemşireler daha fazla bilime/teknolojiye/topluma katkıda bulunabilir mi?

Her şeyden önce vaktimizin büyük bir dilimini, hastalara bakım vermek, onlarla ilgilenmek ve onların ihtiyaçlarını anlamak için geçiriyoruz.

1865’ten 2003 yılına kadar 42 hemşirenin, 94 keşiften sorumlu olduğunu biliyor muydunuz?

Bunlardan bazıları:

Bili Bone – Yenidoğan yoğun bakım hemşiresi. Yenidoğanın sarılığı için tedavi edilirken morötesi (UV) ışınlara maruz kalma riskini azaltmak için göz korumalarını tutan bu sıkıştırmalı latekssiz boneyi icat etti.

Aqua Kutu – Bu duvara monte edilen kutu, kontemine olmuş sıvıların bir ABD Gıda ve İlaç İdaresi onaylı dezenfektan ile güvenli bir şekilde yok edilmesini sağlıyor.

Neonur – Prematüre bebeklerde gelişimsel problemleri ölçmek için kullanılan Neonur; düzensiz emmenin, solunumun, yutmanın koreografisini gösterir. Bu cihaz doğuştan konjenital kalp defekti olan tüm yenidoğanların yarısında olan gelişimsel başarısızlık riskini azaltıyor.

Bununla birlikte, USA Patent ve Ticaret Bürosu’nun tıbbi yenilikler araştırması bize gösteriyor ki, 1967’den 2015’e kadar 5,639 tıbbi cihaz patenti verildi. Bunların %5’ten daha azı (p = 0.006) hemşireler ile ilişkili.

Bu sonuç, hemşirelik katılımının olmaması nedeniyle değerli keşif ve yenilik fırsatlarının kaçırıldığını göstermekte.

Hemşireleri teknoloji yeniliğine katkıda bulunmaya teşvik etmenin daha iyi bir yolu çift lisans programları olabilir..

Diğer bir adı ile GİRİŞİMCİLİK.

Eğer ileri düzey uygulamalı hemşirelik kurum ve kuruluşları; yapılandırılmış hemşirelik eğitimi ya da hemşirelik-mühendislik müfredatı sunsaydı, bu alanda eğitim alan kişiler öğrencilik yıllarında ve mezun olduklarında sağlık hizmetlerinde buluşlar ve keşifler yapmaları için temel yeteneklere sahip olabilirlerdi.

Böyle bir sistem sonuç olarak; çift lisans programları teknik zorlukları kavrayacak şekilde eğitilecek ve metadolojik olarak hazırlanmış ve sistematik olarak keşfeden, hasta-bakım sorunlarına çözümler geliştiren hemşirelerin yeni bir demografiğini üretirdi. Hatta hemşirelik mesleğinde ülkemizde ve dünyamızda böyle bir demografiye ihtiyaç duyulmaktadır.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları olarak, yenilik ve buluşta hemşireler ön planda olmalıdırlar. İçinde bilim ve mühendislik olan temel eğitim ile hasta bakımını geliştiren ve onlara güvenlik sağlayan tıbbi cihazların geliştirilmesinde onları cesaretlendirici katkıda bulunmak onlara adım atmak için güven vermeliyiz. Çift lisans programları oluşturmalıyız (tercihim biri alan dışı olması). Bu durum hasta bakımını geleceğe yönlendiren hemşire bilim insanlarının ve hemşire-mühendislerinin oluşmasına neden oluşmasını sağlar.

Buluş ve yeniliğe ilgi duyan hemşireler çift lisans programına ya da girişimcilik kültürüne sahip bir okula başvurmayı düşünebilir. Sahada çalışan hemşirelerde mezuniyet sonrası eğitimlerine farklı branşlarda devam edebilir ya da girişimcilik merkezleri ile sıkı bir temas içine girebilir. Bu durum hemşire için fırsatlar yaratır.

ÖNCÜ KURUMLAR

Zaten birçok kurum ve kuruluş hemşireliği daha kapsamlı bir duruma getirmek için farklı disiplinlerdeki bilimle veya mühendislik eğitimi ve deneyimi ile birleştirmenin gücünün farkına vardı. Bu öncülerin hemşire-bilimci veya hemşire-mühendis rolünü üstlenme çabalarının örnekleri aşağıdaki gibidir;

Duquesne Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu

5 yıllık biyomedikal ve çift-dereceli hemşirelik bilim programı fakültesine sahip bir okuldur.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü The MakerNurse Hareketi

Yaratıcı ve yenilikçi hemşirelerin, konsept ya da tek seferlik çözümlerinin, mühendislik modellerini (prototiplerini) üretebilecek araç ve kaynaklara sahip uzmanlarla işbirliği yapabilecekleri eşsiz bir ortamdır. MakerNurse’de iş birliği yaptığı kurum ve kuruluşlar aşağıda yer almaktadır.

Richmond’daki Bon Secours St. Mary’s Hastanesi, Virginia; Corpus Christi’nin Driscoll Çocuk Hastanesi , Texas; New York’taki Maimonides Sağlık Merkezi ; Rochester’daki Mayo Kliniği, Minnesota; Güney Weymouth’daki South Shore Hastanesi, Massachusetts;İkisi de El Paso, Texas’da bulunan Providence Hastaneleri ve Texas Tech Üniversitesi Sağlık Sistemi

Detroit Üniversitesi Hemşirelik ve Mühendislik Mercy Koleji

Yenilik, teknoloji ve öğrencilere işbirliği öğretilirken engelli bireylere yardımcı cihazlar sunmak için işbirliği yaptı.

Bu yazı AmericanNurseToday de yayınlanan Nurse-Scientists and Nurse-Engineers adlı yazının özeti ve yorumlanması ile oluşturulmuştur.

2 YORUMLAR

    • Merhaba Buket hanım;
      Yazarlarımız yazıları bize gönderdiğinde, biz düzenlemeler yaptığımız için kaynağı göstermeyi sehven unutmuşuz. Belirttiğiniz gibi kaynağımızı gösterdik. İlginiz ve dikkatiniz için teşekkür ederiz. Dikkatli ve kanıt arayan kullanıcılarımızın olması bizi mutlu etti.
      Teşekkürler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.