Hemşireler ve ebeler olarak hayatımızın hep bir yerlerinde kararlar veririz. Bu özel hayatımız veya iş hayatımız olabilir. Bu kararları aslında bir varış noktasına gitmemiz ve ya bir problemi çözmek için veriyoruz. Bu varış noktası ve problem sürekli sabit kalabilir ve ya değişebilir.

Bu yazımda hedef haline getirilmiş varış noktalarımızı ve ya problemlerimizi Google Maps üzerinden dersler çıkararak karar mekanizmamız üzerine etkisinin ne olabileceğini konu edineceğim.

Ben yaklaşık 5 yıldır İstanbul’da yaşıyorum. İstanbul gibi bir metropolde yaşamanın zorlukları var. Aracımla bir yere giderken neredeyse her seferinde güzergahımı bilsem de yine navigasyonu açıyorum. Navigasyonu açmamın sebebi çoğu zaman daha verimli bir şekilde varış noktasına gidebileceğim rotayı bulmak oluyor. Bu hem yakıt tasarrufu, hem de zaman tasarrufu sağlıyor.

Bu durumu yaşarken aklıma bir olgu geldi. 🙂

Neden bu düşünce yapımı mesleğe uyarlamıyorum diye düşündüm. Üzerine biraz daha kafa yorunca aslında hemşireler ve ebeler olarak çoğu zaman hep bildiğimiz yolu kullanıyoruz. Bu sorunlu bir durum olmayabilir ama verimli olup olmadığı konusunda tartışmaya açıktır.

Bu durumu bir örnekle açıklamama izin verin.

Navigasyonda Bakırköyden Kadıköy’e bir görüşmeye gideceğimizi hayal edelim. Bakırköy’den Kadıköy’e gitmek için onlarca farklı yol var. Fakat ben o günün bağlamında ve koşullarında en optimum kararı vermek için yine de navigasyonu kullanıyorum. Örneğin, Avrasya Tünelini kullanabilirim, 15 Temmuz Şehitler Köprüsünü (eski adı Boğaziçi) kullanabilirim, Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü (2. köprü) kullanabilirim, Yavuz Sultan Selim Köprüsünü (3. köprü) kullanabilirim. İşim acele, kısa sürede gitmem gerekiyor ise bu 4 alternatiften en mantıklısı Avrasya Tünelini kullanmak o gün için mantıklı olabilir. Bedeli ise 23.30 TL. Gidiş geliş: 47 TL.. Fakat benim zaman sorunum yok ise 15 Temmuz Şehitler Köprüsünü kullanabilirim. O ise en fazla 10 km fazla yol gitmemi sağlıyor. Onun ücreti ise 8.75 TL, dönüşü ile 18.50 TL. Diğer iki köprüyü hem yol uzunluğu hemde köprü ücretleri nedeniyle zaten eledim. Burada altımızda araba olması koşulunu düşünerek karar veriyoruz dikkat ettiniz mi? Peki arabayı kullanmadan direkt Marmaray ile gitsek nasıl olur?. Hem süre hem de harcadığımız para daha az olmaz mı? Yolda kaza yapma, aniden trafik sıkışması, otopark arama vs gibi sorunlarımızı da minimuma indirmiş olmaz mıyız?

Bu arada körü körüne navigasyona inanmaktan bahsetmiyorum. O veriye sezgisel bir yaklaşım sergilemeniz gerektiğinden bahsediyorum. Sezgi geliştirmeden sadece veriye dayalı kararlar da hataya meyil edebilir. Bunu buradaki gerçek bir haberde okuyarak görebilirsiniz.

Çevremdeki hemşireler ve ebeler karar verirken elinin altında ilk gördüğü şeyle karar vermeye çalışıyorlar. Elinin altındakilerinin dışında da bir çok farklı çözüm için malzeme olabileceğini gözardı etmeleri nedeniyle istedikleri sonuçlara ulaşamadıklarını görüyorum.

Bu da ilginizi çekebilir..

Daha önce bu yoldan gittim. Yine oradan gideyim demek, değişime ayak uyduramıyorum, esnek olamıyorum, verimlilik konusunda bir derdim yok demekle eşdeğer olarak algılıyorum.

Google Maps size çevreden aldığı veri ile size karar destek mekanizması olarak destek oluyor. Bu durumu binlerce veri ile destekliyor.

Peki biz o günün şartlarında elimizdeki tüm verileri o karar için topluyor muyuz? O kararı optimum hale getirmek için o çabayı sarf ediyor muyuz?

Benim gördüğüm çoğu hemşire ve ebe arkadaşımız için bu duruma ‘Hayır’ cevabının uygun olduğu..

Amaç bir noktadan bir noktaya ya da bir problemden çözüme gitmek ise bu duruma zaman değişkeni büyük anlam katar.

Örneğin, yüksek lisans yapıyorsunuz. Normal süresi 2 yıl, bu sürecin 1,5 yılda bitmesi ile 3 yılda bitmesi arasında büyük fark vardır. Hatta 3 yılda bitmeyip atılma durumu ise bu farkın uç noktasıdır.

Hayatımız ne kadar uzun gibi görünse de aslında çok kısadır. Zaman en önemli şeydir. Kararlarınızı verirken zaman değişkenini göz önüne almanız gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle bugün bu sorunu çözerken ya da bir yere giderken aynı yolun dışında hangi alternatiflerin olduğunu göz önüne almamız kendimiz ve kurumumuz için iyi alacağı kaanatindeyim.

Umarım yazım faydalı olur.

**

Anatomi alanında bir çalışmamız için bize destek olmak ister misiniz

Çalışmamıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

2 YORUMLAR

    • Merhabalar;

      Yazılarımızı izinsiz kullandığınızı fark ettik.
      Bu konuda tüm yazılarımıza yazar adı soyadı ve ilgili site linkini eklemeniz gerekmektedir.
      Yoksa yasal süreçler başlatmak zorunda kalacağız.
      Bu konuda bizi bilgilendirmenizi rica ediyoruz.

      Bilginize.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.