Hemşireler görev tanımlarını bilmediğinden dolayı çalıştıkları alanlarda iş arkadaşları ve diğer sağlık personelleri ile görev/yetki/sorumluluk karmaşasından dolayı anlaşmazlıklar yaşayabiliyorlar.

Bu anlaşmazlıkları en aza indirmek için hemşireler görev/yetki/sorumluluklarını bilmekle yükümlüdürler.

Bunun için işe başlamadan görev alınacak birime ait kanunlar ve yönetmelikler ve kurumunun; hemşirenin görev alanı içerisinde geliştirdiği protokollere bilinmelidir. Bu sayede hemşireler görev tanımlarını bilerek kendilerine daha koordine bir çalışma ortamı sağlmamış olurlar.

Bu yazımızda sosyal medyada ve kliniktede sıkça tartışmalarına rastladığımız ‘Nazogastrik / Orogastrik Sonda Yerleştirme’ konusunu ele alacağız.

19 Nisan 2011 tarihli Hemşirelik Yönetmeliği’nde (buradan tamamını okuyabilirsiniz.) Ek-2’de bulunan Çalışılan Birim/Servis/Ünite/Alanlara Göre Hemşirelerin Görev, Yetki Ve Sorumlulukları bölümünde Acil Servis Hemşiresi Görev, Yetki Ve Sorumluluklar alanınında nazogastrik/orogastrik Sonda Yerleştirme hemşirenin görevi olduğu belirtilmiştir.

Periferik IV kateter takar ve kateter pansumanlarını yapar, oksijen ve buhar tedavisini uygular, trakeal aspirasyon yapar; gerekirse endotrakeal tüp, trakeostomi, kolostomi, gastrostomi bakımı verir; nazogastrik tüp takar, gastrik lavaj uygular; rektal tüp uygular, lavman yapar; perine bakımı verir, prezervatif sonda / üriner kateter takar ve kateter bakımı verir; sıcak ve soğuk uygulama yapar; göğüs tüplerini ve diğer drenaj sistemlerini kontrol eder, drenaj torbalarını değiştirir; yaptığı işlemleri gözlemleri ile birlikte kaydeder.

Aynı yönetmeliğin Ek 3’ünde ise Hemşirelik Girişimleri; Hemşirelik kararı ile uygulanır, Hekim kararı ile uygulanır, Hekim ile birlikte yapar olarak kesin sınırlar ile görev tanımları kesin sınırlar ile çizilmiştir.

Burada Nazogastrik Sonda Yerleştirme ile ilgili görevler listesi aşağıda verilmiştir.

  • Nazogastrik, orogastrik sonda yerleştirme* – Hemşirelik kararı ile uygulanır, Hekim kararı ile uygulanır
  • Nazogastrik, orogastrik sonda bakımı – Hemşirelik kararı ile uygulanır
  • Nazogastrik, orogastrik sondanın çıkarılması* – Hemşirelik kararı ile uygulanır, Hekim kararı ile uygulanır
  • Nazogastrik/orogastrik tüpten mide sıvısı alınması – Hekim kararı ile uygulanır.

Peki 1. ve 3. Maddede bulunan‘*’ (Yıldız İşareti) neyi anlatıyor.

Yıldız işareti; ekip belli vakalarda neyin izleneceğine dair “ortak bakım planları” hazırlamış ya da kararlaştırmış ise “hekim istemi” beklemeden hemşire bu parametreleri izlemesi gerektiğini ifade eder.

Yani burada hemşire gerekli gördüğü takdirde nazogastrik tüp yerleşirme işlemini yapabilir.

‘Nazogastrik Sonda Yerleştirme‘nin nasıl yapıldığını öğrenmek için ‘Nazogastrik Sonda Yerleştirme’ Nasıl Yapılır? adlı yazıyı okuyabilir, ‘Nazogastrik Sonda Yerleştirme’ videosunu izleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.