Bu yazımız hemşire ve ebeler için yazılmıştır. Fakat tüm sağlık devlet memuru olmak isteyen ve Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması sürecinde olan herkes için geçerlidir.
Merhabalar;
Hemşire ve ebeler KPSS açıklandıktan sonra Sağlık Bakanlığı atamalarını beklemişlerdi. Sağlık Bakanlığı atama yerlerini açıkladıktan sonra ise atama bekleyen hemşire ve ebeler atamalarını yaparak çalışacağı yerleri belirlediler. Buraya kadar her şey normal iken ataması yapılan hemşire ve ebeleri karmaşık duygular içeren bir süreç beklemekteydi. Bu çoğunun duyduğu fakat hakkında fazla bilgi bilmediği bir dönemdi.
Bu dönemin adı Güvenlik Soruşturması ve/veya Arşiv Araştırması Yapılma Süreciydi.
Hemşireler ve ebeler atandıkları yer belirli olduktan sonra İl Sağlık Müdürlükleri’nde haklarında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmalarına izin vermek amaçlı bir dilekçe doldurmak zorundalar. Dilekçeden sonra belirli bir süresi olmayan bir bekleme süresi olmaktadır.
Yönetmelikte bekleme süresi Arşiv Araştırması sonuçları için en geç 30 gün, Güvenlik Soruşturması sonuçları için ise en geç 60 gün içinde neticeleneceği yazmakla birlikte edindiğimiz duyumlarla bu sürenin 1 ay ile 6 aya kadar sürebilmekte olduğununu görüyoruz.
Önce bu durum neden ortaya çıktı önce buna bakalım.
OHAL Kapsamında çıkarılan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 74. maddesi ile 657 sayılı kanunun 48. maddesinde devlet memuru olacaklar ile ilgili sekizinci bir madde eklendi. Bu madde Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak olarak ifade edildi.
Peki Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Taraması Nedir?
Bunu anlamak için Resmi Gazetenin 12 Nisan 2000 tarihli 24018 sayılı sayısında Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği‘ne bakmak lazım. Yönetmelik Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Taramasını ayrı ayrı tanımlamıştır.
Güvenlik Soruşturması: Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit (sınırlama) olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama yeteneğinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmak suretiyle saptanması ve değerlendirilmesi.
Arşiv Araştırması : Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının mevcut kayıtlardan saptanması.
Bu iki işlem devletin kadrolarına alım yaparken belirli kriterleri göz önüne buldurduğu bir süreç olarak göze çarpmaktadır. Burada ifade edilmese de OHAL’e neden olan etkenler ile ilişiğinin olup olmadığı ve devletin var olan bütünlüğü ve bağımsızlığı için tehdit oluşturmadığıdır.
Şimdi sırası ile Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği gözden geçirelim.
Yazımızın uzun olmamasını sağlamak amaçlı yazıyı bir seri olarak ilerletmenin mantıklı olduğunu düşünüyoruz. Bunun için aşağıda yer alan linkleri tıklayarak ilişkili diğer içeriklerimizi okuyabilirsiniz.
***
Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Süreci (Rehber)
1 – Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasının Amacı, Kapsamı ve Dayanağı Nedir?
2- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması İle İlgili Tanımlar
3- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması İle İlgili Gizlilik Derecelerinin Sınıflandırılması
4- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasını Yapacak Makamlar ve Uygulanacak Esaslar
5- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasında Hakkınızda Neler Araştırılır?
6- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasında Hangi Yöntemler İzlenir?
7- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasında Sorumlu Kimdir ve Değerlendirme Sonucunda Ne Olur?