Araştırma okumak, sonuçlarını hayata geçirmek ve araştırma yapma yeterlilikleri belirli eğitim kademeleri ile edilir. Tabi bu eğitim kademeleri ile sınırlar kesin olmamakla birlikte ilgisi ve hevesi olan kişilerde bu kademeler kalkabilir. Örneğin; bir lisans hemşiresi araştırma yapma yeterliliklerini kazanmışsa çok rahat araştırma yapabilir. Bu konuda destek alması yapılan çalışmanın kalitesini attırır.
Şimdi bu yazımda sizlerle bir etkinlikte dinlediğim bir içeriği sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu içerikte hemşirelerin eğitim düzeylerine göre araştırma sorumluluklarına değilmişti. Bu sorumlulukların öğrenilmesi ile her hemşirenin kendi yeterliliklerini sorgulaması ve eksiklikleri var ise bunları tamamlaması gerekmektedir.
1. Lisans Mezunu Hemşire
- Alanı ile ilgili araştırmaları okur ve eleştirel olarak değerlendirir.
- En iyi araştırma kanıtını uygulamada rehberlik alarak kullanır.
- Sorunların belirlenmesi ve veri toplama konusunda yardım eder.
2. Uzman Hemşire (MSc)
- Kanıta dayalı rehber gelişimine katılır.
- Uygulamada gerekli protokolleri, politikaları ve kanıta dayalı talimatları geliştirir, uygular, değerlendirir ve gözden geçirir.
- Genellikle diğer hemşire araştırmacılar ile işbirliği içinde klinik çalışmalar yapar.
3. Doktor Hemşire (PhD)
- Bağımsız araştırma yürütür ve seçilen bir araştırma alanında oluşturulan ampirik bilgiye katkıda bulunmada büyük rol oynar.
- Araştırma için başlangıç finansmanı sağlamada fon bulur.
- Hemşirelerin araştırma ekiplerini kontrol eder.
4. Doktora Sonrası Araştırmacı Hemşire (Post-Doctorate)
- Bir araştırma fon programı ile desteklenmiş projelerde tam bir araştırmacı rolü üstlenir.
- Hemşirelik ve disiplinler arası araştırma ekiplerine liderlik eder ve katılır.
- Kendi araştırma alanlarında uzman olarak tanınır.
- Doktora öğrencileri için danışmanlık yapar.
Yukarıda belirttiğimiz eğitim sevileri ile hemşirelerin araştırma ile ilişkisinin hangi seviyede olması gerektiğini belirtmeye çalıştık. Şuan sahip olduğunuz eğitim seviyesine göre maddelenmiş kriterlerden gerçekten kaç tanesine sahipsiniz, eksikleriniz hangilerinde düşünmenizi öneririm. Çünkü; yüksek lisans bitirmiş bir kişinin sahip olduğu eğitim düzeyine göre yeterlilikleri ile uygunluk yok ise iş hayatında ve akademik hayatta sorun yaşama ihtimali yüksek olacaktır.
Bu eğitim seviyelerine diplomasal sahip olmanız bu yeterlilikler ile donanacağınız anlamına gelmiyor. Bu konuda eksikliklerimiz var ise kendimiz ile dürüstçe yüzleşerek tamamlamaya çalışmalıyız.