“Hastalara yardım etmek isteyen kişi duygusal bir hayalperest değil, aksine zor işleri seven, sadık biri olmalıdır.”
Florence Nightingale
7 Şubat 1847 yılında notlarına yazdığı bir cümle hayattaki en büyük gayesi haline gelecektir.
“Tanrı benimle konuştu ve beni hizmetine çağırdı.”
Yaklaşık 40 yıl sonra 1847’de notlarına yazdığı bu cümleyi hayatı boyunca dört kere duyduğunu ifade etmiştir.
Arayış içinde geçen sekiz yıl
Florence Nightingale 1847 yılında not aldığı ifade ile kendini göreve çağırılmış hissetti. Fakat bu görevi hangi şartlarda nerede ve nasıl icra edeceğini anlayabilmek için sekiz yıl çaba sarfetti.
Bu sekiz yıl içersinde sürekli “Benim bu dünyadaki görevim nedir?” sorusuna cevap aramakla geçirdi.
Ailesini ikna edemedi.
Sekiz yılın sonunda yoksul ve hasta insanlara yardım edebileceği hasta bakıcılığına yöneldi. O dönemde hastane şartları hem fiziki hem de ahlaken bir genç kızın çalışması için çok uygun değildi, iyi bir aileye mensup genç bir kızın hastanelerde çalışmasına iyi gözle bakılmazdı. Bu sebeple ailesini bu fikre ikna etmek oldukça güçtü.
Ailesini bu konu hakkında ikna edemeyeceğini farkedince 30’lu yaşların başında evden ayrılmak zorunda kalır ve yazdığı notlarda durumu şu cümlelerle ifade eder “Onlardan anlayış ve yardım bekleyemem. Bazı şeyleri zorla almam lazım. Almak zorundayım, çünkü istediklerim verilmiyor bana.”
1851 yılında hemşirelik eğitimi alır
1851 yılında Ren Nehri kıyısındaki Kaiserswerth Hemşirelik Enstitüsü’nde birkaç aylık eğitim alır. Aldığı eğitim süresi boyunca bu mesleğe ilişkin mesleki şartların ıslahına ilişkin gözlemler yapar.
- Adına toplanan “Nightingale Fonu” ile ilk hasta bakıcı eğitim okulunu kurmuştur.
- Hayatının son dönemlerinde kör olmuş ve evinden çıkamaz hale gelmiştir.
- İngiliz Kralı’ndan Britanya İmparatorluğu ve İnsanlık Yüksek Hizmet madalyası alan ilk kadın olma onurunu kazanmıştır.
Hayatını insanlık için adamış ve hemşirelik mesleğini iyi kazanç getiren itibarlı bir meslek haline getirmeyi başarmıştır. Bu sebeple Florence Nightingale’nin doğum günü olan 12 Mayıs tarihi tüm dünyada Hemşireler Günü olarak kutlanmaktadır.
Kaynak: http://trend.mynet.com/cagdas-hemsirelik-mesleginin-kurucusu-florence-nightingale-ve-dunya-hemsireler-gunu-1052275 Erişim Tarihi: 12.5.18 Saat: 11:50