Empati insanları birbirine yakınlaştırır. Empati iyileştirir.
Empati; kişinin kendisini karşıdakinin yerine koyarak onun duygularını fark etmesi ve onu anladığını ifade etmesi olarak tanımlanabilir.
Bu haliyle hem bilişsel hem de duygusal bir süreçtir.
Empatide duygular çok önemlidir!
Empati, bir kişinin ruh haline tamamıyla bürünmek ya da başka bir kişinin hisleriyle bir duygulanma durumu olarak düşünebiliriz.
Empati kuracak kişi kendisini karşısındakinin yerine koymak, olaylara onun bakış açısıyla bakmanın yanı sıra empati kurmak isteyen kişinin onu daha iyi anlayabilmesi ve tanımlayabilmesi için karşısındaki kişinin fenomonolojik alanına girmesi gerekmektedir.
Duygular, sosyal gelişim için ne kadar gerekliyse empati de kişilerarası iletişimlerde o denli önemlidir. Çünkü empati de bireyin başkalarının duygularına karşı duyarlı davranarak bu duyguları tanıması, anlaması ve yorumlaması beklenmektedir.
Empati bilişsel ipuçları, olumlu duygusal tepkilerin motivasyonel terapinin temelini sağlar.
Empatik iletişim için ön şart empatik dinlemedir. Empatik dinleme kişiyi koşulsuz kabul etmek, onu anlamak ve temel yaşam paradigmalarına ulaşmak için kullanılan bir aktif dinleme çeşiti olarak tanımlanabilir. Empati kurmak bireylerin kendilerini rahat ifade etmelerinde, sosyal ortam da daha uyumlu ve aktif bireylerin yetişmesine fayda sağlar. Böylelikle toplum daha da huzurlu bir yapıya dönüşür.
Toplumun böyle huzurlu bir yapıya dönüşebilmesi için, kişilerarası ilişkilerde empati kurma eylemi bireylerin ön yargısal değerlendirmelerin önüne geçmektedir. Birey empati kurarak bilişsel kapasitesini geliştirebilir, bunun yanında da önyargılı olma durumunda kurtulur.
İnsanlar tarafından anlaşılmak ve önem verilmek bireyi rahatlatmakta ve kendisini iyi hissetmesini sağlar. Empatik beceri, iletişim çatışmaların önüne geçmekte ve daha olumlu ilişkilerin kurulmasını sağlamaktadır. Hatta kişilerarası ilişkilerde empatik beceriyi kullanan bir bireyin zamanla karşısındaki kişiye model olarak empatik iletişimin yaygınlaşması da söz konusu olmaktadır.
Hayatınızda empatiye sık sık yer verin !
Bir süreliğine kendi hislerinizi ve yaşantınızı bir kenara bırakın ve karşınızdaki kişinin yaşantısı ve hisleri ile ilgilenin.. Bu şekilde verilen empatik karşılığın amacı kişinin o an ki acısını biraz olsun yatıştırmaktır. Kişinin psikolojik ihtiyacını karşılamaktır.
Tolstoy diyor ki; İnsan acı duyabiliyorsa, canlıdır. Başkasının acısını duyabiliyorsa İnsandır.