Değerli Meslektaşlarımız,
Uluslararası Hemşireler Konseyi Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte 2020 sonuna kadar sürecek olan bir kampanyayı 27 Şubat 2018 günü başlatmıştır.
Kampanyanın adı: HEMŞİRELİK ŞİMDİ!
Bu kampanyanın amacı, 21. yy’ın sağlık hedeflerine ulaşma konusunda hemşireleri daha etkili hale getirmek için onları güçlendirmektir.
Aynı kampanya kapsamında ebelere de yer verilmiştir. Bu davranış kuşkusuz değerli ve bu nedenle yerinde bir davranıştır. Çünkü, sağlık alanının en önde gelen insan gücünden birisi de ebelerdir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030 yılına kadar dünyada 9 milyon hemşire ve ebe’ye ihtiyaç olduğunu ifade etmesi ve Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin de bu ifadelendirme biçimini kabul etmesi tarafımızca haylice yadırganmıştır. Çünkü adlarından da anlaşılacağı üzere bu meslekler sağlık alanının görev, sorumluluk ve yetkiler bakımından farklı meslekleridir ve bu nedenle dünyanın her iki mesleğe olan ihtiyacının ayrı ayrı saptanması ve bildirilmesi beklenir. Bu konuda ki düşüncemizi nedenleriyle birlikte Uluslararası Hemşireler Konseyine ileteceğiz.
Uluslararası Hemşireler Konseyi 2020 yılı sonunda aşağıda bildirilen hedeflere kolaybet ulaşılmış olduğunu görmek istediğini ifade etmektedir.
- Mesleğin eğitimi, mesleki gelişme, meslek standartları, meslekle ilgili mevzuat ve meslek mensubunun işe alınma işte çalıştırılma koşullarının iyileştirilmesi için daha fazla yatırım yapılmış olması.
- Hemşirelikte meslek icrasının daha etkin ve yenilenmeye açık bir icra haline gelmesi için iyileştirilmeler yapılmış ve bu icra biçiminin yaygınlaştırılmış olması.
- Ulusal ve küresel sağlık politikalarının belirlenmesi ve hayata geçirilmesinde hemşire ve ebelerin etkisinin artırılmış, sağlık işgücünün karar verme süreçlerinde yer almaları için gösterilecek gayretlerin daha da genişletilmiş olması.
- Liderlik pozisyonlarında daha fazla hemşireye yer verilmiş ve her hizmet düzeyinde çalışanlara gelişimleri için daha fazla fırsat sağlanmış olması.
- Hemşireliğin en fazla etkili olabileceği alanın neresi olabileceği konusu ile hemşirelerin sahip oldukları potansiyeli / gücü tam olarak kullanmalarıkarşısındaki engeller ve nedenleri hakkında politika oluşturucularla karar vericilere doğru politikalar oluşturup, doğru kararlar vermelerini sağlayıcı verilerin sunulmuş olması.
Tüm güçlüklere rağmen bu hedeflere ulaşma konusundaki kararlılığımız dün nasıl ise bu gün de aynı güçle devam etmektedir.
Bilgilerinize saygılarımızla sunarız.