Dünya Sağlık Örgütü, 1997’den beri her yıl Global Tüberküloz Raporu yayınlıyor. Raporun temel amacı, Tüberküloz salgınının kapsamlı ve güncel bir değerlendirmesini yapmak ve hastalığın küresel, bölgesel ve ülke düzeyinde önlenmesi, tanı ve tedavisinde kaydedilen ilerlemeyi sağlamaktır. Bu rapor Dünya Sağlık Örgütü ile işbirliği içinde olan devletler için bir yol haritası görevi görür.
Bu rapordaki veriler her yıl güncellenmektedir.
Rapora göre;
2016 yılında 10.4 milyon insan tüberküloz hastalığına yakalanmış ve 1.7 milyon kişi tüberküloz ile ilgili nedenle ölmüştür.
Dünya Sağlık Örgütü’nün bu kadar önemsediği bir hastalık hakkında sizlere çok kısa bilgiler vermek isteriz.
Kısaca Tüberküloz; eskilerin ‘’ince hastalık’’ dediği Verem hastalığı, verem mikrobunun solunum yolu ile alınması ile oluşan BULAŞIÇI bir hastalıktır. En sık akciğerleri olmak üzere tüm organları tutabilir (Lenf bezi, kemik, böbrek, beyin…)
Tüberküloz önemli bir sorundur.
Verem Dünyada ve Ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Dünya nüfusunun üçte biri verem mikrobu ile enfektedir (vücutta verem mikrobu var olmak). Verem mikrobu ile enfekte olanların %10’unun yaşamlarının bir döneminde verem hastası olma ihtimali vardır.
Global Tüberküloz Raporu’na buradaki linkten ulaşabilirsiniz.
Aşağıda rapordan alıntılanmış bilgiler yer almaktadır.