LGBT.

Bu kısaltmayı hassaslık durumunuza göre ya çok duymuşsunuzdur yada hiç duymamışsınızdır. Açılımını eminim çok az kişi biliyor. Açılımı ise; Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans kelimelerinin baş harflerinden oluşur.

Yaklaşık 1 yıl önce bana bir hemşire ulaştı. (Konu hemşire üzerinden geçse de siz ebe ve diğer sağlık meslekleri üzerinden de düşünebilirsiniz.)

Bana ulaşan hemşire aynı zamanda bir erkekti.

LGBT bireyi olduğunu ve bu durumdan dolayı işten farklı sebeplerle atıldığını belirtti. Şimdi ise iş arama süreçlerinde bu durumu belirttiği için ‘genel olarak işe uygun olmama’ nedeni ile iş başvurularının olumsuz sonuçlandığını ifade etti.

Bu durum ile ilgili size bir kaç soru sormak istiyorum.

Bir yönetici olduğunuzu düşünün, LGBT bir bireyi işe alır mıydınız?

Ya da aynı serviste LGBT bir hemşire veya ebe ile çalışmak ister miydiniz?

Peki bu durumda siz olsaydınız ne yapardınız?

Bu soruyu bir de farklı sorayım.

Bu durumu yaşayan çocuğunuz olsaydı ne yapardınız?

Siz bu sorular üzerine düşünürken ben bu konuyu neden bu kadar süre sonra ele aldığımı anlatayım.

Bugün Koç Üniversitesi 9. Geleneksel Koç Üniversitesi piabet Hemşirelik Öğrencileri Etkinliği’ne katıldım. Etkinliğin teması ‘Farklılıklar içinde Bütün Olmak’ idi. Etkinlik başladıktan bir süre sonda aklıma anlattığım kişinin durumu geldi.

Düşündüm ve kendime bir soru sordum.

Gerçekten biz LGBT bir kişi ile bir bütün olabilir miyiz?
Yoksa böyle bir kişi ile karşılaşmadığımız için bütün olacağımızı düşünüp ve bu durum gerçekleşince ise uzak durmaya mı çalışacağız?

Bunu etkinlikte gerçekleşen bir anektod ile destekleyeyim.

Hemşirelik öğrencisi düzenli olarak bir berbere gidiyormuş. Kendisi farklılıkları önemsediğini fakat berberin LGBT’li olduğunu öğrendiğinde ise istemsiz bir şekilde o berbere gitmeyi bıraktığını ifade etti. Aslında kendisi de bunun olumsuz bir davranış olduğunu bile bile süreci bu şekilde yaşandığını anlattı. Ve bu şekilde davranışlar yüzünden berberin müşteri azlığından dükkanını kapattığını belirtti.

Burada yaşanan durum gibi tam olarak içselleştiremediğimiz durumları ağzımızda çiğnemekten öteye gidemiyoruz.

Fakat diğer bir durumda ise hasta olan LGBT bireylere bakım verme durumuna ise biraz daha farklı bakabiliyoruz sanırım. Belki bu beraberinde bir zorunlulukta getirdiği içindir. Kurumun yapısı, hastaya yaklaşım politikası gibi durumlar bizim kendi davranışlarımızı bastırmamızdan kaynaklanabilir.

Ne kadar anlamlı günlerde bir şeylerin farkında olduğumuzu hissetsek de gerçekte içimizde olanlar farklı oluyor. Belki insan ilkel dürtülerine engel olamıyor.

Bu durumun da hemşirelik ve ebelik mesleği mensupları tarafından farkında olunulması gerektiğine inanıyorum. Nasıl bir LGBT hastanın hemşire veya ebeye sarkıntı olma ihtimali ne kadar ise bir sağlık çalışanının da bir o kadardır.

Bu durumu yaşayan LGBT birisiyseniz mail adresimize yada iletişim formumuza anonim olarak başınızdan geçenleri bize yazabilirsiniz. Böylece farklı olduğunuzu görünür kılmak, farkında olmayanların zihinlerinde ufak bir yer kaplamasına neden olabilir.

Daha iyi bir dünya dileğiyle..

**

Bu içerik hemşirelik ve ebelik mesleğine gönül verenler tarafından hazırlandı.

Sen de Topluluğumuzun Bir Gönüllüsü Ol

Yazarlık başvurusunu ile ilgili açıklayıcı bilgilere buradan ulaşabilir.
Direkt başvuruyu ise aşağıdaki linkten yapabilirsiniz.
https://goo.gl/forms/7gtKei53ddxYgTfG3

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.