Hepimiz farklı kimlikler ile hayatı farklı yönlerinden değerlendiriyoruz.
Bu yazımda aslında tüm meslektaşlarımın sahip olduğu “Dünyayı hemşire olarak görmek” diye yeni bir pencere eklemek düşüncesi temeliyle 1 haftalığına tatil için gittiğim Küba deneyimimi aktaracağım.
Uçağımız Küba’ya indiğinde, uçaktan inen yolcuları iki hemşire ve bir doktordan mobilbahis oluşan bir sağlık ekibi karşıladı. Ekip herhangi bir uygulama yapmadı fakat ilk dikkatimi çeken sağlık ekibinin üniformalarıydı. Yolcuları karşılayan ekip tıpkı eski zamanlarda, ülkemizde olduğu gibi kep ve etek giyiyorlardı. Hatırlayacak olursak batıda 1980’den sonra, ülkemizde ise 2004’de yayımlanan “Hemşire Kıyafeti Hakkında Genelge” ile kep kullanımdan kaldırılmış olup, 2005 yılında pantolon şeklinde olan üniformaların giyilmesi serbest bırakılmıştır. Keplerin artık kullanılmama nedenleri arasında keplerin hastalar açısından enfeksiyon riski taşıması ve hemşirenin hareketlerini kısıtlaması yer almaktadır.
Küba’da “beslenme” konusuna değinecek olursak yoksulluk nedeni ile malnütrisyondan söz edebiliriz. Dünya genelinde GDO (Genetiği değiştirilmiş organizmalar) içeren ve hormon ile yetiştirilen sebze ve meyveler üretimi daha az maliyetli ve kolay olduğu için daha fazla tüketilmektedir. Fakat bu durum Küba’da tamamen farklı. Her evin kendine ait minik bir çiftliği var. İnsanlar kendi beslediği hayvanların etini, kendi bahçesinde yetiştirdiği sebze ve meyveleri tüketiyorlar. Yani malnütrisyonun yanı sıra tükettikleri besinler tamamen organik. Bir diğer yandan suyun sağlığımız için önemini biliyoruz. Sıvı-elektrolit dengesinde, vücut ısısının dengelenmesinde, metabolik faaliyetlerin düzenlenmesinde önemli bir rol alan suya erişim, konumu nedeni ile Küba’da çok zor olan bir durum. Temiz suya erişim günümüzde %85 arttırılmasına rağmen halkın sıvı tüketimi az. Açık büfe restoranlarda dahi tamamen tasarruf amacıyla su ikramının yarım su bardağı kadar yapıldığını gördüm. Halk su içmek yerine meyve suyu, çorba, meşrubat tüketmeyi tercih ediyor bu da beraberinde sağlık problemlerini getiriyor. Hijyeni sağlamak da Küba halkı için pek kolay değil. Gerek hastanelerin, gerek halka açık alanların hijyenik olduğunu söyleyemeyiz. Kullanılan yöntemler ve malzemeler, gelişmemişlikten kaynaklı olarak günümüzde yetersiz kalmaktadır.
Küba 189 ülke arasında, sağlık ölçütleri en iyi olan ilk 30 ülkeden biridir.
Bu başarıyı, temiz içme sularına ulaşımın arttırılması (%85), sağlıklı beslenmeye önem vererek, aktif yaşama sahip olarak, halkına ücretsiz sağlık sistemi kurarak, kadınların eğitimine önem vererek elde etmişler.
Acaba sağlık sistemini genel olarak ele aldığımızda bahsedildiği kadar mükemmel olduğunu söyleyebilir miyiz? Bunu bilemeyiz fakat şunu söyleyebilirim ki kuru sıcak sterilizasyon yöntemi kullanılması ve tarihi gelişimin dışında kalmış tıbbi malzeme kullanımı sağlık için yetersiz kalacaktır.
**
Sen de Topluluğumuzun Bir Parçası Ol
Yazarlık başvurusunu ile ilgili açıklayıcı bilgilere yukarıdaki buradan ulaşabilir.
Direkt başvuruyu ise aşağıdaki linkten yapabilirsiniz.
https://goo.gl/forms/7gtKei53ddxYgTfG3
Küba’nın sağlık sistemi dünyada en iyi sistemlerden biri. Sadece gözlemlerini aktarmışsın. Objektifliğe dair kanıtların yok, tamamen subjektif bir yazı olmuş. Sağlık sistemini eleştirebilmen için o ülkede rahat birkaç yıl geçirmek gerekmekte. Lütfen gezi yazılarınızı burda makaleymiş gibi yazmayın…
kesinlikle katılıyorum. bir iki günlüğüne gezip o ülkenin sağlık sistemini eleştirmek gülünçlük tamamen başka birşey değil malesf.
Merhaba Süreyya hanım; arkadaşımız gözlemlerini aktardı. Kesin bir yargı olduğunu da düşünmüyorum. İlginiz için teşekkür ederim.
Siz kaç kere ve kaç günlüğüne gittinizde iyi bir sağlık sisteöi olduğunu söyleyebiliyorsunuz sadece eleştirmek için eleştirmişsiniz zaten yazısının sonunda belirtmiş bu şartlarda şunları sağlıyarak başarılı olmuşlar diye gözlemlerinide yansız objektif ne gördüyse aktarmış istatistiklere bakılırsa birçok ülke mükemmel sncak gidip görmek lazım bize ters gelebilecek eksik uygulamalarıda olabilir herşeyi sadece duyumlarla gözünüzde büyütmeyin insanların gözlemlerine saygılı olun şevklerini kırmayın sizde gidin farklı yazı yazın farklı bakışaçısıyla sizide okuyalım
Cok guzel bir gozlem yazisi olmus. Daha guzel aktarilamazdi heralde. Eger bir sekilde bunu birkac ulkeyle genisletip seri haline getirirseniz okumaya vaktimi ayirmaktan keyif alacagimi dusunuyorum.
Yorum yapan arkadaslar da biraz talihsiz yorumlarda bulunmuslar. Baslikta bile gozlem yazarken bunu objektif olmamakla kesin yargilar icermekle atfetmek hatta elestiriden bahsetmek de epey gulunc.