Konferans ve seminer vermek birçok insanın korkulu rüyasıdır. Çünkü çoğu insan topluluk önünde konuşmaktan çekinir. Fakat özellikle iş hayatında sürekli seminer ve eğitim vererek insanların önünde konuşmak durumunda kalabilirsiniz. Genellikle insanlar; topluluk önünde kendini ifade edememekten, yanlış sözler söylemekten, rezil olmaktan korkarlar. Fakat profesyonel iş hayatı sürekli bu durumlar ile karşı karşıya olmayı gerektirir. Peki toplum önünde konuşmanızı engelleyen kaygıları nasıl yenebilirsiniz?

Konuyu Belirleyin

Toplum önünde akıcı bir biçimde kendinizi ifade edebilmek için konferans konuları ile ilgili mutlaka hazırlık yapın. Örneğin konuşacağınız konu ile ilgili anahtar kelimeleri bir kağıda yazarak başarılı bir konuşma yapabilirsiniz. Yazdığınız anahtar kelimeler, birer hatırlatıcı işlevi görecektir.

Video Çekin

Dilerseniz konuşmanıza hazırlık yapmak için kendinizi video çekebilir ve eksikliklerinizi daha sonra izleyerek öğrenebilirsiniz. Böylece konferans verirken jest ve mimiklerinizi nasıl kullandığınızı da net bir biçimde görürsünüz. Sürekli pratik yaparak ve video çekerek gittikçe bu konuda ustalaştığınızı fark edeceksiniz.

Konuşma Temposunu Ayarlayın

Konuşma ritmini iyi ayarlamak iyi bir konuşmacının en temel özelliklerinden biridir. Çok uzun ve karmaşık cümleler yerine daha sade ama çarpıcı cümleler kurun. Konunun içindeki bir alt başlıktan diğerine geçerken küçük bir espri yapabilir ya da su içebilirsiniz. Böyle bir es vererek geçişi somut hale getirebilirsiniz.

Yakınlarınıza Seslenin

Konferans için hazırlık yaparken aile bireyleri ya da arkadaşlarınızla çalışmalar yapabilirsiniz. Konuşmanızı onlara yaparak fikirlerini alabilirsiniz. Böylece dışarıdan bir göz sizi eleştirecek ve doğru yönlendirmeler yaparak kişisel gelişim konusunda katkı sağlayacaktır.

Yoga ve Meditasyon Yapın

Her gün on dakikanızı ayırarak meditasyon yapabilirsiniz. Nefes alıp verişinize odaklanarak kaygı, stres ve korkulardan arınmanız mümkün.

Slayt Kullanın

Konuşmanızı slaytlar ile destekleyerek heyecanınızın önüne geçebilirsiniz. Hem böylece söyleyeceklerinizi hatırlar hem de görsel olarak anlatımlarınızın dinleyicilerin zihninde kalmalarını sağlayabilirsiniz. Grafikler, tablolar ve infografiklerden yararlanarak sunumunuzu çekici bir hale büründürebilirsiniz.

Dinleyicileri Unutun

Dinleyiciler ile uzun göz teması kurmaktan kaçının. Onların jest ve mimiklerine odaklanmayın. Çünkü sıkılmış bir dinleyici gördüğünüzde motivasyonunuz düşecek ve konuşmanız aksayacaktır. Ya da bir başka dinleyici telefonu ile ilgilenebilir. Bu durumda da yine demoralize olabilirsiniz. Dinleyicilere odaklanmadan heyecan ve istekle konuşmanıza devam etmeniz gerekir.

Bu yazı Girişimci Kafası web sitesinde yayınlanmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.