Merhaba Sevgili Dostlar;
Yaklaşık bir hasta önce Sağlık Atölyesi’nin Facebook sayfası üzerinden bir anket oluşturdum. Bu ankette bir tek soru sordum. Sorunun cevabını sizler gibi bende merak ettim. Ankete verilen cevapların sonucunu görünce çok şaşırdım.
Aşağıda anketi sonuçları ile görebilirsiniz.
Bu yazımın konusu ise bu sonucun nedenleri üzerine olacaktır. Moraliniz iyiyse devam edelim..
Anketimizi cevaplayan 164 kişiden %56’sı ‘Bir hemşire olarak meslektaşlarına güvenmediğini’ belirtti.
Açıkçası anketi hazırlarken %30-40 arasında olmasını bekliyordum. Fakat daha yüksek gelmesi belirttiğim gibi beni de şaşırttı.
Artık büyük bir sorunumuz var!
Hayırlı olsun.
Bu sonucun oluşmasına neden olan durumları listelemek istiyorum. Bu liste benim kişisel izlenimlerime ve gözlemlerime dayanmaktadır. Katkılarınızı yorumlar bölümünden alabiliriz.
1. Hemşirelerin Kaliteli Eğitim Alamama Sorunu
Bunu yakın bir zamanda çok net gördüm. Öğretim üyelerinin alanı ile ilgili dersler vermemeleri, alanı derslerini ise yapılandırmamış bir şekilde baştan savma vermeleri ve güncelden uzak olmaları olarak belirtebilirim.
Hemşire akademisyen açığını dile getiren akademisyenlerimiz var ise kendi okulunda dersleri kaliteli vermeyerek para için başka hemşirelik okullarına gitmelerine söz söylemek gerekli. Para hırsı bürümüş akademisyenlerimiz kalitesiz okulların yapı taşlarını oluşturuyorlar.
Eğitim ile uğraşanlar ise birbirini ağırlayarak dostlar alışverişte görsün algısı ile kendi içlerinde ve kendi kominitelerinde mutlu mesut yaşayarak değişimin olacağını düşünerek hayata kapılmaktadırlar.
Öğrencilerin notlarının memnuniyet açısından yüksek tutulması ise ayrı özgüveni yüksek içi boş hemşire adaylarının yetişmelerini sağlayarak dolaylı insan hayatı ile oynamaktadırlar.
100 üzerinden 40 notunu almış, geçsin diye 65 yaptığın öğrenci eksik 60 notluk bilgi ile ona ders veren hocaya bakım vererek bu konunun ciddiyeti anlaşılabilir.
2. 21. Yüzyıl Yeterlilikleri İle Donatılmamış Olması
Bu ise yine kaliteli eğitim konusuna giriyor. Bu konu temel hemşirelik bilgisinden çok daha önemli. Yaratıcı olmayan bir akademisyen öğrencisinden yaratıcılık bekliyor. Etik davranmayan bir akademisyen öğrencisinin etik davranmasını istiyor (yüksek lisans öğrencisinin tezini yazan bir hemşirelik akademisyenden bahsediyorum). Araştırmayan, kritik düşünmeyen, özgür düşünceyi savunamayan hatta engelleyen bir akademisyen bunların öğrencisinde nasıl gelişmesini sağlayabilir?
Aldığınız derslerleri, hocalarınızı düşünün. Hangi biri sizin için canla başla çalışıyor? Hayatınıza giren hocaların %1-5 bile böyle davranmışsa bu çok iyi bir değerdir. Varsa öyle hocalarınız şanslısınız.
3. İş Yerinde Çalışma Biçimlerinin Bulaşıcı Olması
Akademisyen hemşireler klinikten çok uzaklar. Büyük bir çoğunluğu uzak durmak istiyor ve başarıyorlar. Hemşireliğin okuldan sonra öğrenildiği yer klinikler.. Burada ast üst ilişkisi, adam kayırmalar, örnek kişilerin mesleğe zarar veren halleri, mesleği ve yaptığı bakım konusunda olumsuz tutumları.. Bunlar yeni başlayan kişilere bulaşıyor.
Şahit olduğum bir durumu anlatayım. Büyük bir hastanede bir hemşire arkadaş gece nöbetlerinde uyumak için gece doz antibiyotikleri yapmış gibi göstermekte olduğunu pişkin pişkin anlatarak, yeni başlayan kişinin böyle yapmasını, sadece kendisini düşünmesini söyleyerek onu yanlış düşüncelere ve yollara ittiğini gördüm. Bu konuda düzinelerce örnek verebilirim.
Bu durumu engellemek basit kardeşim. Nasıl mı?
Hasta yatağa kendini koy, nasıl bakılmanı istiyorsan sende hastalarına öyle davran..
**********
Dünya çok hızlı değişiyor.
Hemşirelik camiasının bu değişime ayak uydurabilmesi için hayat boyu öğrenmeye önem vermesi gerekmektedir. Hayat boyu öğrenen hemşireler oluşturmak için Sağlık Atölyesi ve Dijital Hemşire bloglarını kurduk.
Bu anketle Sağlık Atölyesi ve Dijital Hemşire bloglarının hayat boyu öğrenmenize etkisini ölçmeye çalışıyoruz.
Bu çalışmaya destek vermeniz bizim için çok elzemdir. Çünkü bu çalışma sonunda ulusal çapta bir değişim dalgası yaratabiliriz.
Ne kadar çok hemşirelik camiası mensubuna ulaşırsak çalışmadan çıkan verilerin güvenliği ve hemşirelik mesleğine katkısı fazla olacaktır.
Desteklerinizi bekliyoruz.
Aşağıda çalışmanın linki yer almaktadır.
Daha güzel şartlarda yaşamak ve çalışmak amaçlı 4-5 dakikanızı ayırmanızı rica ediyoruz.
Unutmayın, damlaya damlaya göl olur.