Hemşirelik mesleğinde dönüşüm çok hızlı bir şekilde gerçekleşiyor.
Bu dönüşümü kanımca ülkemizin hemşirelik camiasının büyük bir bölümünün göremediğini yada gözden kaçırdığını fark ediyorum. Bu yıkıcı dönüşümün etkileri 10-15 yıl içinde çok büyük etkileri ile günyüzüne çıkacak ve hazırlıksız bir bölümü işinden, rollerinden edecektir.
Ülkemizde şuan aktif lisans hemşirelik bölümünü okuyan öğrenci sayısı yaklaşık 80 bin. Sağlık Meslek Liseleri hakkında ise bir fikrim yok. Şuan yıkıcı dönüşümler meslekte rollerin farklılaşması ile kendini belli ediyor. Hemşirelik uzmanlık alanları ise farklı meslek gruplarının oluşması ile elinden alınıyor. Dijital dünyadan uzakta olan hemşirelik mesleği mensupları ise sağlıkta dijital dönüşüm karşısında yeni rollerini quennbet oluşturamaz ise çok farklı mesleki oluşumlar ile hemşirelik mesleğinin yok oluşuna şahit olacağız.
Belki hemşirelik mesleği şekil değiştiriyor.
Bu dönüşümü görüp öğrencileri bu yöne yönlendirmek gerektiğini düşünüyorum.
Artık üniversitelerde primer klinik hemşiresi yetiştirme çabası mezunlar tarafından hayal kırıklığı ile sonuçlanacaktır. İyi bir klinik hemşiresini ne kadar kaliteli yetiştirdiğimiz ise ayrı bir tartışma konusu. Bu durum karşısında şimdi yapacağımız mesleki paradigma değişimleri ile ancak 5-10 yıl gibi sürede sonuç alabiliriz. Şuan bile çoğu üniversitede hemşireler bugünün sağlık sistemi olgusu çerçevesinde eğitim alıyorlar. Bu çok yanlış bir eğitim yaklaşımıdır. Olması gereken ise bugün hemşirelik bölümüne başlayan öğrenciye 5-6 yıl sonrasının sağlık sistemine göre eğitim vermektir. Bunun için öğrencilere de büyük sorumluluklar düşmektedir. Bilimsel bilginin çok hızlı artması ve dünyanın değişimi karşısında edinilmesi ve kazanılması gereken yetenekleri üniversite düzeyinde kazanmaya çalışmalıdır.
Aslında üniversitelerde hemşirelik bölümlerinde bilimsel bilgi bombardımanından ziyade öğrenmeyi öğrenmeleri, bilişsel esnek olmaları ve yaratıcı düşünmeleri sağlanmalıdır.
Bu durumda hemşirelerimizin sağlık sisteminde kendilerine daha farklı bir yer bulmaları olası olacaktır. Mesleğin imajına olumlu yansımakla birlikte hemşirelerin son zamanlarda hastanelerde almış oldukları ücretlerin düşüklüğüne ise kaldıraç etkisi yaratacaktır.
Yakın bir zamanda hastaneler girişimci, yaratıcı düşünebilen, hastane ve hasta süreçlerini optimize edebilen ve yeni bir ürün veya hizmet geliştirebilen hemşireleri bünyesine almak için yarışacaklar ve bu hemşireleri bünyesinde tutmak için ise tatmin eden imkanlar sunacaktır.
Artık hastaneler sadece sağlık hizmeti sunan değil, sağlık sektörü için her türlü çözümü üreten platform hastaneler olarak kendilerini konumlandırmaya başlaması ile bu süreç çok daha hızlanacaktır.
Bu yazımda ise bu dönüşümü görmüş ve farkında olan hemşireler bu düşünceyi yaygınlaştırmak amaçlı kongre düzenlemekteler. 1. Uluslararası İnovatif Hemşirelik Kongresi adı ile düzenlenecek olan kongrenin bilimsel akışı (buradan ulaşabilirsiniz) güzel hazırlanmış olduğunu görüyoruz. Yabancı katılımcıları ile zenginleşen kongrede yer almanız hemşirelik mesleğinin geleceği ve kendi geleceğiniz için önem arz etmektedir.
Kongre web sayfasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Önemli Tarihler & Genel Bilgiler
Kongre Tarihi
Kongre, 04 – 05 Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
Kongre Merkezi
Hilton Kozyatağı Otel, İstanbu
Sahrayı Cedit Mahallesi,
Batman Sk. No:4, 34734
Kadıköy/Istanbul
Telefon: (0216) 468 00 00
**
Uzun zamandır hastanelerde çalışan hemşirelerin yüksek oranda tıbbi hata yaptıkları ve bu hataların gizlendiği ile ilgili duyumlar almaktayız. Bu konuda ülkemizdeki durumu ulusal çapta görmek amaçlı hastanede çalışan hemşirelerin tıbbi hata yapma eğilimlerini belirlemek istedik.
Bu çalışmaya destek vermeniz bizim için çok elzemdir. Çünkü bu çalışma sonunda ulusal çapta hemşirelerin yaptığı tıbbi hataları yapmalarını engelleyici politikalar oluşturmak istiyoruz.
Ne kadar çok hemşireye ulaşırsak çalışmadan çıkan verilerin güvenliği ve ulusal çapta ses getirme durumu artacaktır.
Desteklerinizi bekliyoruz.
Aşağıda çalışmanın linki yer almaktadır.
Daha güzel şartlarda çalışmak amaçlı 4-5 dakikanızı ayırmanızı rica ediyoruz.
Unutmayın, damlaya damlaya göl olur.