Staj, öğrencilerin eğitim-öğretim dönemlerinde edindikleri teorik bilgilerin veya laboratuvar ölçekli pratik uygulamaların çalışma hayatında nasıl yer aldığını gördükleri, çalışmalara aktif bir şekilde katılarak bilgi ve becerilerini geliştirdikleri, mesleğe ilk adım attıkları önemli bir süreçtir.
Okulda edinilen bilgiler genellikle teoriden öteye geçemez. Öğrenciler belli bir konu üzerinde yazılmış kaynakları okur ve onların üzerinde çalışırlar fakat edindikleri bu bilgiyi nasıl uygulayacaklarını bilemezler. Uygulama süreci ile ilgili çok az bir fikre sahiptirler. Her ne kadar bazı bölümler laboratuvar çalışmaları sunsa da ve öğrencilerine pratik yapma imkanı verse de, sınıf geçmek için edinilen bilgiler uygulanmadıklarından dolayı bir süre sonra unutulmaya mahkumdurlar.
Bu yazımda kendi staj deneyimlerimden yola çıkarak hemşirelikte ve ebelikte yapılan stajlar hakkında bazı önemli noktalara değinmeye çalışacağım.
Büyük bir hevesle staj günü beklenir. İlk zamanlar bir şeyler yapmak için birbirimizle yarışırken sonraları bitmesi için gün sayar hale geliriz.
Öğrenci mantığı mıdır bilmem kime sorsan ‘Of staj işte.’ der.
Peki stajın bize katkıları nelerdir?
Neden belirli bir zaman sonra stajlardann sıkılırız?
Stajlarda farkındalığın oluşması için birilerinin bizi zorlaması gerekli midir?
Bu sorulara cevap getirebilmek içi stajın katkılarını sıralayalım istiyorum:
- Üniversitede okurken yapılan stajlar bilgiler hala tazeyken pratik vegabet yapma ve bu bilgileri uygulamaya geçirme imkanını sunar.
- Stajlar iş düzenine ve disiplinine alışmamızı sağlar – ki çalışma hayatında bunun ne kadar önemli olduğu aşikardır- özellikle bulunduğumuz sağlık sektörü hata kabul etmeyen bir alandır.
- Staj süresince bulunacağımız farklı departmanlar sayesinde kariyer çizgimizi belirleyebiliriz. Örneğin şu ana kadar staj yaptığım bölümlerden yoğun bakım hemşireliğini kendime daha uygun görüyorum.
- İş hayatı ve özel hayat ayrımını öğreniriz. Çalışma arkadaşlarımıza hitap etme şeklimiz bile bize verilen değeri değiştirir.
- Resmi belge alışkanlığı kazanırız. Bizim için en önemli şeylerden biri de hasta dosyalarıdır. Hastaya yaptığımız her girişimin kaydedilmesi gerekir. Bu alışkanlık öğrencilik döneminde kazanılırsa çalışma hayatında hata payımız azalır.
Stajımızı bu 5 maddenin önemini kavramış şekilde yaparsak sıkılmaz ve en iyi şekilde faydalanmış oluruz.
Meslekte iyi olmak, severek işimizi yapmak bizi başarıya ulaştırır.
**
Bu içerik hemşirelik ve ebelik mesleğine gönül verenler tarafından hazırlandı.
Sen de Topluluğumuzun Bir Gönüllüsü Ol
Yazarlık başvurusunu ile ilgili açıklayıcı bilgilere buradan ulaşabilir.
Direkt başvuruyu ise aşağıdaki linkten yapabilirsiniz.
https://goo.gl/forms/7gtKei53ddxYgTfG3