Hemşirelik camiasının ‘Amerika’da Hemşirelik Doktorası’ hakkında bilmek istediklerini 2011-2015 yılları arasında Amerika’da Washington Üniversitesi (University of Washington, Seattle, WA) Hemşirelik Alanında doktora eğitimini tamamlayan Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği alanında Yard. Doç. Dr. Kader Tekkaş Kerman yaşadığı süreci kaleme aldı.

İyi okumalar.

Ben kim miyim?

Ben Kader Tekkaş Kerman. 2011-2015 yılları arasında Amerika’da Washington Üniversitesi (University of Washington, Seattle, WA) Hemşirelik Alanında doktora eğitimimi tamamladım. Şu anda Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği alanında yardımcı doçent olarak çalışıyorum.

Doktoraya başvurmadan önce, ne Amerika’da hemşirelik alanında doktora eğitimi ile ilgili Türkçe kaynaklara, ne de bu alanda doktora yapıp ülkeye dönen birine rastladım. Hazırlık ve başvuru aşamalarımda bu konunun eksikliğini çok hissettim. İşte bu yüzden Hemşirelik alanında doktora yapma ile ilgilenenler için kendi deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum…

Nasıl okul seçtim?

Amerika’da hemşirelik alanında iyi olan, Amerika kıtasının farklı coğrafik bölgelerine dağılmış birçok üniversite var. Sizin kriteriniz yer ya da yaşama koşulları ise önce bunu belirleyip o bölgedeki iyi okulları sıralayabilirsiniz. Ama, “Yok! benim için neresi olursa farketmez! önemli olan en iyi eğitimi almak!” diyorsanız, benim yaptığım gibi yapabilirsiniz: Google arama motoruna “Best Nursing Schools in United States” (Amerika’daki en iyi hemşirelik okulları) yazmak..

Amerika’da en iyi üniversiteler her iki yılda bir kez  ‘U.S. News and World Report’ tarafından listeleniyor. Bu listeyi seçip, listeleme kriterlerini ve üniversitelerin yıllık kayıt için istedikleri ücretleri bu listelerde görebilirsiniz.

Üniversitede çalışan öğretim üyelerinin sizin araştırma ilgi alanınızda birinin olup olmadığı, araştırmalarının ne kadar fonlandığı da okul seçimini etkileyen faktörlerdendir. Web sayfalarını dikkatlice incelemeniz gerekir.

Okul seçtim peki ya sonra? Hangi belgeler hazırlanmalı?

Başvuru belgeleri üniversitelerden üniversitelere göre değişiklik göstrediği gibi doktora programının türüne göre de değişiklik gösteriyor. Amerika’da iki tür doktora programı var; DNP (Doctor of Nursing Practice) ve PhD (Doctor of Philosophy in Nursing Science). DNP daha çok uygulamaya yönelik doktora düzeyinde eğitimine odaklanırken, PhD daha çok araştırma yapmaya yönelik bir eğitime odaklanıyor. DNP’de Türkiye’deki doktora programında olduğu gibi, çocuk, psikiyatri, halk sağlığı vb hemşireliği gibi dallar var iken, PhD programında sadece hemşirelikte doktora olarak geçiyor. Bu bilgilerin dışında farklı özellikler de var. Bunları da belki ayrı bir yazıda paylaşırım.

Ben akademik alanda çalıştığım ve çalışmaya devam edeceğim için University of Washington’da PhD programına başvurmuştum bu nedenle, bu bölümün hazırlık belgelerini paylaşacağım.

  1. Üniversitenin herhangi bir bölümünden lisans mezunu olmanız ve transkriptinizin orjinali ve İngilizce çevirisi gerekli.

Lisans tranksriptinizde (ve eğer yüksek lisans yapmışsanız yüksek lisans transkriptinizde) yer alan her dersin Amerika’da alınan derslere denk olduğunu belgelemek için aşağıda listelediğim transkript onay merkezlerinden birine göndermeniz ve raporunu almanız gerekiyor.

  • American Association of Collegiate Registrars and Admissions Officers (AACRAO)
  • Center for Educational Documentation
  • Educational Credential Evaluators, Inc.
  • Education Evaluators International, Inc.
  • Foreign Credentials Service of America
  • International Education Evaluations, Inc.
  • International Education Research Foundation, Inc.
  • Josef Silny & Associates, Inc.
  • Spantran: The Evaluation Company
  • World Education Services, Inc.
  1. Mezuniyet ortalamanızın 4.0 üzerinden en az 3.0 olması,
  2. Eğer klinik hemşirelik dersleri almayı planlıyorsanız U.S RN lisansınızın olması (NCLEX sınavını geçmiş olmanız gerekli). Eğer klinik ders almayacaksanız RN lisansı zorunlu değil.
  3. İngilizce yeterliliğinizi gösteren belgenizin olması. PhD için gerekli olan puanlar: IELTS için 7.0 TOEFL IBT için 92 ve TOEFL PBT için 580. Bu skorların altında alan kişiler de başvurabilir ancak okula kabul edildikten sonra ekstra İngilizce dersleri almalıdır. Bu dersler için ekstra ödeme yapılmalıdır. Eğer bu derslerden başarısız olursanız okuldan kabulünüz çekilir. (Örneğin başvurduğumda ben TOEFL IBT’den 82 almıştım ve TOEFL IBT 92 seviyesine çıkabilmek için 2 çeyrek dönem İngilizce akademik yazma ve konuşma  dersleri almıştım)
  4. PhD öğrencileri için temel davranış kriterlerini karşılıyor olmak. Bunlar, bilişsel, davranışsal ve iletişim konularında yeterli olmak, etik ve bilimsel araştırma kurallarına uymak vb. İlk başvurunuzda  bu maddeyle ilgili bir şey yapmanıza gerek yok ancak kabul yazınızı aldıktan sonra etik ve bilimsel araştırma kuralları ile ilgili eğitim, hasta bilgilerinin korunmasına yönelik eğitim, tehlikeli maddeler ile çalışmada dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili online eğitimler almanız gerekecek.

Başvurular online yapılıyor ve hiçbir belgeyi posta ile göndermeniz gerekmiyor. Başvurular genellikle Ağustos ayında başlayıp 15 Ocak’ta son buluyor (Diğer üniversitelerin tarihleri farklı olabilir, web sayfalarından kontrol edilmesi gerekir).

Online yapılan başvuruda  başka neler isteniyor?

3 referans mektubu(1 akademik referans mektubu, daha önce eğitim aldığınız yerden öğrenciliğinizle ilgili olabilir- 1 daha önce çalıştığınız ya da birlikte araştırma yaptığınız süpervizörden mektup ve 1 akademik ya da profesyonel kişiden alınmış mektup):

Referans mektupları güncel (son 2 yıl içerisinde yazılmış) olmalı. Mektup yazacak kişilere referans soruları önceden anlatmakta fayda var. Referans mektubunda, size ne kadar süredir tanıdığı, bu değerlendirmeyi yaparken yukarıda yazdığım hangi grup adına değerlendirme yaptığı, başvuru yaptığı üniversitede doktora programını ne kadar derece önerdiği, senin araştırma becerin; bilimsel bilgi birikimin; fikirlerini ne derece ifade edebildiğin; klinik, eğitim,laboratuvar becerilerin; literatüre aşinalığın gibi konularda değerlendirmesi gibi bilgilerin yazılması gerekiyor.

Son olarak, siz bu programdan mezun olduktan sonra profesyonel hemşirelik araştırma kariyerinizde ne gibi potansiyele sahip olduğunuz ve potansiyel dahilinde sizin güçlü ve zayıf yönlerinizin neler olduğuna ilişkin düşüncelerini yazması gerekiyor.

  1. Özgeçmişiniz: çalışma deneyiminiz, ödülleriniz, burslarınız, akdemik dernek vb üyelikleriniz, gönüllü çalıştığınız işler, yayınlanmış ya da yayınlanmamış yazılarınız mutlaka yazılmalı.
  2. 2 bölümden oluşan kompozisyon:
  1. Bölüm: Birikiminiz ve yeterlilikleriniz ile ilgilidir. Bu bölümde şunlar yazılmalıdır: Daha önce aldığınız eğitim size doktora eğitimine nasıl hazırladı? Doktora eğitimine sizi hazırlayan ve gelişiminize katkıda bulunan önemli profesyonel ve yaşam deneyimleri nelerdir? Sizin ayrıcalıklı bir başvuran olduğunuzu gösteren başarılarınız nelerdir? Doktora eğitiminden hangi çıktıları kazanmayı bekliyorsunuz? Sizin kariyer hedeflerinize ulaşmak için ne gibi katkı sağlayacağını düşünüyorsunuz? Doktora eğitiminize yönelik öz değerlendirmenizde güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir? Bunları nasıl geliştirmeyi planlıyorsunuz?
  2. Bölüm: Araştırma ilgi alanınız ile ilgilidir. Araştırma ilgi alanınız ile ilgili kısa bir literature bilgisi yazın. Bu araştırma ilgi alanına nasıl bir katkıda bulunacaksınız ve nasıl geliştireceksiniz? İlgi duyduğunuz konuda yapmış olduğunuz çalışmalar (tez ya da yayın) var ise onlarla destekleyebilirsiniz. Hemşirelik yüksekokulunda sizin çalışma alanınızda olan bir öğretim üyesi var ise isimlerini listeleyiniz. Bu öğretim üyeleri ile email, telefon vb yollarla iletişime geçtiyseniz, bunları detaylı olarak anlatınız.
  1. Bilimsel yazı: Bilimsel yazı yazma becerinizin değerlendirilebilmesi için çift satır aralığıyla yazılmış maksimum 25 sayfadan oluşan yazınız. Birden fazla yazarla yazılmış yazılar kabul edilmiyor, sadece sizin tarafınızdan yazılmış olması gerekiyor.
  1. Finansal yeterliliğinizi gösteren mektup ve belgeler: Eğitim ücretleriniz kim tarafında ve ne kadar karşılanabilecek, Banka hesabınızda birikiminiz var ise dokümantasyonu, devlet, çalıştığınız kurum vb yerden burs aldıysanız bunu ispat eden belge, Eğer başvurduğunuz üniversiteden bir öğretim üyesi size hibe verecekse bu bilgilerin yer aldığı belgeler teslim edilmelidir.

Doktora eğitiminin maliyeti nedir?

Üniversiteler maliyetlerini yaşam maliyetleri ve eğitim harçlar olarak belirleyip tahmini fiyatları her yıl yayınlıyorlar 2016-2017 eğitim yılı için yaklaşık maliyetler şu şekilde belirlenmiş:

Yaşam maliyetleri (sağlık sigortası, yurt, kitap, yerel vasıtalar): 20,622 (9 akademik ay için); Okul Harcı (tuition): 30,260 dolar (9 akademik ay için)

Okulda sağlık sigortası zorunludur. Sağlık sigortanızı yaptırmadan ders seçimi bile yapmanız mümkün değildir.

Doktora başvuru süreci oldukça zor ama bir o kadar da keyiflidir. Tüm adımlar dikkatlice izlendiğinde ve gerçekten istenerek yapıldığında imkansızlık söz konusu değildir.

Amerika’da doktora yapmak isteyen herkese bol şans ve başarılar dilerim!

Kader Tekkaş Kerman

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.